Talous

EU:lta raju vastaisku Trumpille: Aseina harrikat, bourbonviski ja maapähkinävoi

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Euroopan unioni toivoo yhä, että Yhdysvallat perääntyisi uhkauksestaan nostaa teräksen ja alumiinin tuontitulleja. Kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaan EU ei hyväksy Yhdysvaltojen perustelua, jonka mukaan tulleja pitäisi korottaa maan kansallisen turvallisuuden nimissä.

EU on valmistautunut reagoimaan tullipäätökseen samansuhtaisesti. Komissio esittää lähipäivinä listan amerikkalaistuotteista, joiden tulleja voitaisiin korottaa. Listalta löytyy teräs-, maatalous- ja teollisuustuotteita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti viime viikolla harkitsevansa teräksen 25 prosentin ja alumiinin 10 prosentin tuontitullia.

EU voisi vastatoimena nostaa esimerkiksi Harley-Davidson-moottoripyörien, bourbonviskin tai Levi’s-farkkujen tulleja, kuten komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on väläyttänyt.

Lista julkaistaan hyvin pian, jotta voitte suunnitella viskin juomistanne.

Malmström lisäsi listaan keskiviikkona maapähkinävoin, karpalot ja appelsiinimehun.

– Lista julkaistaan hyvin pian, jotta voitte suunnitella viskin juomistanne, Malmström lupasi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Komissaarien kokous käsitteli EU:n suoja- ja vastatoimia keskiviikkona.

Malmströmin mukaan Yhdysvaltojen päätös heikentäisi transatlanttisia suhteita.

– Olemme tehneet selväksi, että jos tällainen siirto tehdään, se vahingoittaa EU:ta ja vaarantaa tuhansia työpaikkoja ja siihen pitää vastata tiukasti ja samansuhtaisesti, Malmström sanoi.

EU voi ottaa käyttöön myös omaa teollisuutta suojaavia toimia. Yhdysvaltojen tullikorotuksen seurauksena Eurooppaan voi virrata liikaa teräs- ja alumiinituotteita, minkä takia EU varautuu ottamaan käyttöön suojatoimia, jotka voisivat olla esimerkiksi tuontirajoituksia.

Teräksen ylituotantoon voidaan EU:n mukaan puuttua vain yhteistyöllä.

– Protektionismi ei ole koskaan vastaus.

– Niin kauan kuin toimia ei ole tehty, elämme toivossa, että voimme välttää laajemman kauppariidan, joka ei ole kenenkään intresseissä.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat