Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU:n kuntien ja alueiden edustajat vaativat muutoksia ennallistamisasetukseen – kansalliset ja alueelliset erot huomioitava

Kuvassa vasemmalta: Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Markku Markkula (kok./EEP), Enve-valiokunnan puheenjohtaja, Varsovan kaupunginjohtaja Rafal Trzaskowski (PES) ja Anne Karjalainen (sd./PES).

EU:n kuntien ja alueiden edustajat vaativat Euroopan komissiota tekemään luonnon ennallistamista koskevaan asetusehdotukseen muutoksia, joissa otetaan paremmin huomioon eri jäsenvaltioiden ja niiden kuntien toisistaan poikkeavat nykytilanteet.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Euroopan alueiden komitean ”ympäristö, ilmastonmuutos ja energia” -valiokunnan (ENVE) mukaan eroja on muun muassa viheralueiden määrässä ja laadussa sekä alue-, yhdyskunta- ja taajamarakenteessa, hallintorakenteessa ja maa-alueiden omistajuudessa.

Valiokunta käsitteli ennallistamisasetusta koskevaa lausuntoluonnosta kokouksessaan 9. joulukuuta ja hyväksyi joukon Suomen valtuuskunnan jäsenten siihen tekemiä muutosehdotuksia.

Tiedotteessa kerrotaan valiokunnan jäsenten pitävän ennallistamisasetuksen tavoitteita kannatettavina, mutta heidän mukaansa tarkastelussa on ohitettu eri maiden ja eri kaupunkien erilaiset olosuhteet ja lähtökohdat.

Euroopan alueiden komitean Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, Espoon kaupunginvaltuuston jäsen Markku Markkula (kok.) nostaa esimerkiksi artiklan, jossa asetetaan vaatimuksia kaupunkien viheralueiden kasvattamiselle. Se on hänen mukaansa laadittu tiiviin keski- ja eteläeurooppalaisen kaupunkirakenteen näkökulmasta.

– Pohjoismaalaiset kunnat ovat pinta-alaltaan huomattavan laajoja ja sisältävät paljon maaseutumaisia osia ja laajoja metsäalueita. Komission ehdottamassa muodossa artikla olisi kohtuuton näille kunnille ja kaupungeille, jotka lisäksi kehittävät yhdyskuntarakennettaan kestävän kasvun periaatteiden mukaisesti, Markkula kertoo tiedotteessa.

Markkulan tekemien muutosehdotusten pohjalta ENVE-valiokunta suosittaa, että vaatimusten tulisi koskea vain taajama-alueita.

– Lisäksi on tarpeen selventää määritelmiä ja kiinnittää huomiota erityisesti alueelliseen soveltamisalaan. Määrän asemesta tulisi kiinnittää ennemmin huomiota kaupunkivihreän laatuun, Markkula sanoo.

Valiokunta kritisoi myös sitä, ettei artiklan välittömiä ja välillisiä vaikutuksia ole eritelty riittävästi. Tiedotteessa vaikutuksista nostetaan esiin taloudelliset seuraukset ja vaikutukset jäsenmaan sisäiseen hallintoon ja oikeusjärjestelmään.

Keravan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anne Karjalainen (sd.) painottaa, että näin tärkeän EU-lainsäädännön tulee perustua kattavaan ja riittävän syvälliseen vaikutusten arviointiin.

– Komission ehdottamassa muodossa asetuksella lisätään hallintotaakkaa ja kustannuksia sekä puututaan kuntien kaavoitusmonopoliin ja itsehallintoon. Etenkin paikallistasolla ennallistamistoimet ovat osa ilmastonmuutostoimia ja kaupunkisuunnittelua, joita kuntien ja alueiden tulee toteuttaa hallinnon rajat rikkovalla kunnianhimoisella politiikalla jokaisen toimenpiteen kokonaisvaikuttavuutta arvioiden, hän sanoo tiedotteessa.

Ennallistamisasetusta koskeva lausunto on luettavissa täältä. Sen on laatinut luxemburgilainen Bettembourgin kunnanvaltuuston jäsen Roby Biwer (PES), joka edustaa Euroopan alueiden komiteaa Montrealissa 7.-19. joulukuuta järjestettävässä YK:n biodiversiteettikokouksessa (COP15).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE