Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU:n nimityssotku voi viivästyä syyskuulle – Suomalaismepit: Puheenjohtajaehdokas von der Leyenin läpimeno epävarmaa

EU-komission puheenjohtajanimitys on Eurooppa-neuvoston yhteisestä esityksestä huolimatta kaikkea muuta kuin valmiiksi taputeltu.

Kärkiehdokasmenettelyn ulkopuolelta ehdokkaaksi noussut Saksan entinen puolustusministeri Ursula von der Leyen ei saa parlamentissa tukea vihreiltä, isolta osalta sosialistien ja demokraattien S&D-ryhmää tai edes kaikilta oman puolueensa EPP:n parlamentaarikoilta. Nimityssotku uhkaa myös oikeusvaltioperiaatteesta ja EU:n tulevaisuudesta huolestuneiden maltillisten EU-puolueiden ohjelmayhteistyötä.

S&D-ryhmän europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) pitää mahdollisena, ettei parlamentti ensi viikolla hyväksy von der Leyenia komission puheenjohtajaksi. Jos näin kävisi, Eurooppa-neuvosto joutuisi perussopimuksen mukaan esittämään parlamentille uutta ehdokasta.

Kun vihreät eivät suostu von der Layenia tukemaan, hän saattaa Kumpula-Natrin mukaan hakea tukea oikeusvaltio-ongelmissa painivia Visegrad-maita kokoavasta konservatiivien ja reformistien ryhmästä ECR:stä.

– Jos hän hakee tukea ECR:stä, sitä vähemmän häntä huvittaa tukea meidän puolelta. Tässä on aika herkkiä päiviä katsoa kuinka paljon hän innostaa väkeä, joka on valmis EU:ta romuttamaan, Kumpula-Natri totesi meppien aamukahvitilaisuudessa Helsingissä torstaina.

Von der Leyen tarvitsee taakseen enemmistön paikkansa vastaanottaneista EU-parlamentaarikoista. Liian niukka enemmistö voisi Kumpula-Natrin mukaan aiheuttaa parlamentin puolelta kitkaa esimerkiksi puheenjohtajan tuleviin komissaarinimityksiin.

“En tiedä onko hän sen hankalampi hyväksyttäväksi kuin Weberkään.”

Vihreiden Heidi Hautala pitää mahdollisena, että äänestys komission puheenjohtajasta lykätään syyskuulle, mikäli von der Leyenin läpimeno alkaa näyttää liian täpärältä. Tuen hakeminen ECR:ltä ei näyttäisi Hautalankaan mukaan hyvältä.

– Se ei antaisi hänelle hyvää pohjaa lähteä kehittämään komissiota ja EU:ta. Tämä kuvio on mennyt aika sekaisin, Hautala sanoi.

Kun Luxemburgin entinen pääministeri Jean-Claude Juncker valittiin Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaana komission johtoon, S&D:llä ja EPP:llä oli parlamentissa kahdestaan enemmistö. Siitä huolimatta Junckerin valinta meni verrattain täpärälle. Kun valinta edellytti 376 ääntä, Juncker sai 422, ei edes kaikkia S&D-ryhmän ääniä.

Von der Layenin kohdalla äänestyksestä odotetaan paljon tiukempaa.

EPP:n parlamenttiedustajan Henna Virkkusen (kok.) mukaan kärkiehdokasmenettelyn kaatuminen johtui neljän puolueen EPP:n, S&D:n, Renew Europen (entinen Alde) ja vihreiden kyvyttömyydestä löytää yhteistä enemmistöä. Myös puolueiden ehdokasasettelussa oli ongelmia mikä tuli ilmi, kun Euroopan neuvosto valitsi esittää van der Leyeniä EPP:n kärkiehdokkaan Manfred Weberin sijasta. Weberiltä todettiin puuttuvan muun muassa ministerikokemusta.

– On mahdollista, että von der Layenia ei tulla valitsemaan. Kyllähän tilanne on äärimmäisen tiukka, myös Virkkunen sanoi.

Keskustaliberaalia Renew Europe -ryhmää edustava, tuore europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen (kesk.) totesi, että von der Leyenin läpimenoa pidetään hänen ryhmässään todennäköisempänä vaikka enemmistö jäisikin täpäräksi.

– En tiedä onko hän sen hankalampi hyväksyttäväksi kuin Weberkään. Jos Weber ei ollut hyväksyttävissä, ja jos van der Leyen ei ole hyväksyttävissä, onko tosiaan niin, ettei EU-parlamentista löydy ylipäänsä enemmistöä EPP:n ehdokkaan taakse? Pekkarinen kysyi.

– Jos EPP on suurin poliittinen ryhmittymä, niin se pitää tunnustaa. Niin tiivistä yhteistyötä meillä neljällä puolueella ei vielä ole, että se suurin voidaan noin vaan laittaa syrjään, Pekkarinen jatkoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE