Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

EU:n vastaus, jos Trump toteuttaa uhkauksensa – ”Bourbonviski, maapähkinävoi ja levikset”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saattaa vapauttaa Kanadan ja Meksikon uusista teräksen ja alumiinin tullimaksuista, kertoo Valkoinen talo. Asiasta uutisoi Washington Post.

Guardianin mukaan vapautus voi koskea myös joitakin muita maita.

Ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis ja ulkoministeri Rex Tillerson pyysivät tullimaksuihin joustavuutta, sillä maksut voivat vahingoittaa Yhdysvaltojen suhteita liittolaisiinsa. Trump on uhannut panna teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tuontitullit.

New York Timesin asiasta perillä olevan lähteen mukaan Trump allekirjoittaa tuontitullimaksuja korottavat lait virallisesti torstaina.

Aiemmin tällä viikolla Trump vihjaili, että Kanada ja Meksiko voidaan vapauttaa maksuista, jos ne tekevät myönnytyksiä Nafta-neuvotteluissa. Molempien maiden viranomaiset hylkäsivät vaatimukset. Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi, että tullimaksut on mahdotonta hyväksyä.

Kiina: Kauppasota Yhdysvaltojen kanssa ei hyödytä ketään

Tullien ensisijainen kohde on Kiina. Kiina ilmoittikin torstaina Suomen aikaa, että kauppasota Yhdysvaltojen kanssa ei hyödytä ketään. Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi tiedotustilaisuudessa, että kauppasota ei ole oikea lääke, vaan se vain satuttaa kaikkia osapuolia. Ulkoministeri kuitenkin lisäsi, että Kiina antaa tarkoituksenmukaisen ja välttämättömän vastauksen Yhdysvalloille, jos se ottaa käyttöön uhkaamansa tullimaksut.

EU julkaisee pian listan tuotteista, joille se asettaisi tullimaksuja

Trumpin uhkailut tullimaksuista ovat herättäneet närää ympäri maailman. Myös Euroopan unioni on kertonut valmistautuvansa mahdollisiin korotuksiin. EU on lyönyt pöytään tukun tuttuja amerikkalaisbrändejä, jotka kärsisivät, jos Trump toteuttaa uhkauksensa tullikorotuksista. Tällaisia brändejä ovat esimerkiksi Bourbonviski, maapähkinävoi ja levikset.

Kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaan EU yrittää vielä vaikuttaa Yhdysvaltoihin, jotta maa ei ottaisi askelta, joka johtaisi vastatoimiin EU:n puolelta. EU julkaisee Malmströmin mukaan lähiaikoina listan tuotteista, joille EU asettaisi tarvittaessa tullimaksuja. Tullimaksuja korotettaisiin teräs-, maatalous- ja teollisuustuotteilta samassa suhteessa kuin mitä EU:lle koituisi taloudellisia menetyksiä.

– Lista julkaistaan hyvin pian, jotta voitte suunnitella viskin juomistanne, Malmström lupasi tiedotustilaisuudessa Brysselissä keskiviikkona.

Yhdysvallat on perustellut tullikorotuksia kansallisella turvallisuudella. EU ei selitystä niele, vaan pitää todellisena syynä maan halua suojella talouttaan.

Keskustelua aiheesta

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )