Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU:n viesti Länsi-Balkanilla: Teidän paras ystävänne ei löydy Venäjältä tai Turkista, vaan unionista

Pääministeri Juha Sipilä tapasi median edustajia ennen EU-huippukokousta Bulgarian Sofiassa torstaina. EU-maiden ja kuuden Länsi-Balkanin maan johtajat ovat torstaina koolla harvinaisessa huippukokouksessa Sofiassa.

Teidän paras ystävänne ei löydy Venäjältä tai Turkista, vaan Euroopan unionista. Tämä oli viesti, kun EU:n päämiehet tapasivat Länsi-Balkanin johtajia Bulgariassa torstaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Euroopan unioni on jatkossakin koko Länsi-Balkanin luotettavin kumppani, huippukokouksia johtava Donald Tusk lupasi.

Etukäteen teroitettiin, ettei kokouksessa puhuttaisi jäsenyyshaaveista, vaan niihin palataan ensi kuussa Brysselissä EU-maiden kesken. Norsu oli kuitenkin liian suuri piilotettavaksi, ja lopulta keskusteltu kääntyi jäsenyyteen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan selvyyttä toivoivat varsinkin ne maat, jotka ovat kauimpana jäsenyydestä.

– Oli vähän tällaista keskustelua, että tiukkenevatko jäsenyyden kriteerit koko ajan. Voi siinä vähän perää ollakin, Sipilä sanoi Sofiassa.

Kuudesta Länsi-Balkanin maasta Kosovo ja Bosnia-Hertsegovina ovat jonon hännillä, sillä ne ovat vasta mahdollisia ehdokasmaita. Makedonia ja Albania ovat ehdokasmaita, kun taas Montenegro ja Serbia käyvät jo jäsenyysneuvotteluita.

Länsi-Balkanin kuusikolle halutaan antaa visio siitä, että EU-jäsenyys on niille jonakin päivänä mahdollinen – kunhan ehdot talouden kohenemisesta ihmisoikeuksien kunnioittamiseen täyttyvät.

Lisää aiheesta

EU-maat ovat kuitenkin eri linjoilla siitä, pitäisikö maille antaa selkeä aika-arvio jäsenyyden toteutumisesta.

Maahanmuutto- ja talouskriisit sekä laajentumisähky ovat koventaneet asenteita. Vuoden 2004 jälkeen EU on saanut 13 uutta jäsentä.

Ranska ja Hollanti ovat ajaneet tiukinta linjaa, kun taas Unkari ottaisi mielellään uusia jäseniä. Myöskään Suomi ei halua Sipilän mukaan sitoutua vuosilukuihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE