Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Eurobarometri: Suomalaisten mielestä parasta EU:ssa on rauha ja vapaa liikkuvuus

Suomalaisten mielestä ihmisten, tavaroiden ja palvelujen vapaa liikkuvuus sekä EU-maiden välinen rauha ovat parhaimpia EU:n mukana tulevia asioita. Eurobarometri-kyselyssä EU:n suurimmaksi ongelmaksi suomalaiset nostavat EU-maiden julkisen talouden tilan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Eurobarometri-tutkimuksen Suomea koskevan raportin mukaan vapaan liikkuvuuden ja rauhan lisäksi euro, EU:n poliittinen ja diplomaattinen vaikutusvalta sekä sosiaaliturvan taso koetaan positiivisiksi asioiksi.

Helmi-maaliskuussa tehdyssä tutkimuksessa suomalaiset arvioivat EU-maiden julkisen talouden tilan jälkeen toiseksi isoimmaksi ongelmaksi taloudellisen tilanteen yleensä. Kolmantena listalla ovat ympäristö ja ilmastonmuutos. Selvästi pienempinä haasteina nähtiin eläkkeet, verotus ja energiansaanti. Saman voi sanoa työttömyydestä, inflaatiosta ja terrorismistakin, raportissa todetaan.

Eurobarometrin mukaan kolme neljästä suomalaisesta seisoo eurooppalaisen rahaliiton talous- ja rahaliiton sekä yhteisvaluutta euron takana. Yhdeksän kymmenestä kannattaa vapaata liikuvuutta. Suomalaisten enemmistö kannattaa myös EU-maiden yhteistä ulkopolitiikkaa sekä yhteistä puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Suomalaisten enemmistö arvioi, että demokratia toimii EU:ssa vähintäänkin melko hyvin.

”Käsitys demokratian toteutumisesta omassa maassa erottaa suomalaiset selvästi EU27-maiden keskiarvosta. Suomalaiset ovat pääosin tyytyväisiä demokratian tilaan kotimaassaan. Tämä luonee pohjan sille, että suomalaisten kokema luottamus niin oman maansa kuin kansainvälistenkin instituutioiden toimintaan on selvästi vahvempaa kuin Euroopan maissa keskimäärin”, tiedotteessa arvioidaan.

Eurobarometri-kyselyyn vastanneista suomalaisista neljä viidestä ajattelee EU:n olleen avainasemassa siinä, että koronarokotteita on saatu Suomeen. Enemmistö pitää myös toteutettuja rajoitustoimenpiteitä oikeutettuina.

Eurobarometri kertoo, että eurooppalaisten enemmistö (55 prosenttia) uskoo Next Generation EU -elvytysvälineen tehoon, suomalaiset ovat suhtautumisessaan varovaisempia. Suomalaisista 42 prosenttia uskoo välineen olevan vähintään melko tehokas koronaviruspandemian talousvaikutuksiin vastaamisessa.

”EU merkitsee suomalaisille ennen muuta positiivisia käytännön asioita: vapautta matkustaa, opiskella ja työskennellä kaikkialla EU:n alueella sekä yhteistä rahaa. EU on heille myös rauhan ja demokratian kunnioittamisen unioni”, Eurobarometrin johtopäätöksissä summataan.

Eurobarometri-kysely toteutettiin kaikissa jäsenmaissa, viidessä ehdokasmaassa sekä Britanniassa, Bosnia-Hertsegovinassa, Islannissa, Norjassa, Sveitsissä ja Kyproksen pohjoisosassa 14.2.–18.3.2021. Kyselyyn osallistui EU-maissa 27 409 yli 15-vuotiasta vastaajaa. Suomessa haastatteluja tehtiin 1 102. Suomessa haastattelut suoritti Kantar TNS Oy. Haastattelut tehtiin kussakin maassa maan omilla kielillä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Pasi Kuoppamäki

Kolumnit
12.5.2021
Valtaosalla suomalaisia on aiempaa enemmän talletuksia – monessa tapauksessa olisi kaikkien osapuolien kannalta järkevää laittaa raha kiertämään
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE