tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Euroopan kiduttava kuivuus ja kuumuus vaarantavat ihmisen ja vauhdittavat maastopaloja

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ambulanssi poistuu evakuoidulta alueelta Portugalissa.

Laiturilta veteen johtavat kiviportaat roikkuvat ilmassa. Paaluun kiinnitetty mittatikku kertoo Rooman lähellä sijaitsevan Bracciano-järven pinnan olevan puolitoista metriä normaalia alempana.

– Olen asunut täällä 48 vuotta enkä ole koskaan nähnyt tällaista. Yleensä vesi yltää näihin kiviin asti, rantakadulla kävelevä Antonio Ricci sanoo ja osoittaa kauas rantakivistä vetäytynyttä vesirajaa.

– Näky saa surulliseksi. Järvi myös haisee, Riccin vaimo Marta Ricci sanoo.

Viereiselle Martignano-järvelle suunnanneiden italialaisten matkanteko sen sijaan on pysähtynyt kylttiin, joka kieltää etenemisen tulipaloriskin vuoksi. Hiukan myöhemmin taivaalle nousee sankka savupilvi ja ilman täyttävät sammutushelikopterien ja -lentokoneen äänet.

Italiaa ja muuta Eurooppaa on koetellut tänä keväänä ja kesänä poikkeuksellinen helleaalto ja kuivuus. Italiassa vuosi on ollut yksi kuumimmista ja kuivimmista yli 200 vuoteen. Espanjassa on mitattu uusi yli 47 asteen lämpötilaennätys ja ainakin yksi ihminen on kuollut helteen seurauksena.

Poikkeuksellisen kuumaa.

Myös Ranskassa on ollut poikkeuksellisen kuumaa. Kreikassa on suljettu turistikohteita ja esimerkiksi Ateenassa suljettiin turistien suosima Akropoliin kukkula rankan helteen takia kuumimpana aikana. Britanniassa varoitettiin fyysisestä rasituksesta ulkona.

Kuivuus näkyy myös Rooman läpi virtaavassa Tiber-joessa, jonka pohjasta on paljastunut kiviä, puunrunkoja ja veneenhylkyjä. Lokit tepastelevat veden pinnalla kelluvan vihreän kasvimaton päällä.

– Pyöräilen usein joen vartta pitkin ja näen, että joki on tänä vuonna todella kuiva, joen varrella paikallista jazzklubia pyörittävä Greg Alen kertoo.

Rutikuiva maa on luonut otolliset olosuhteet maastopaloille. EU:n Effis-tietojärjestelmän mukaan Italiassa on viikon aikana palanut yli 27 000 hehtaaria, yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä.

– Suuri osa näistä hehtaareista sijaitsee luonnonsuojelualueilla, joten kyse on valtavasta luonnon monimuotoisuuden menetyksestä. On metsiä, joiden toipuminen ennalleen vie viisikymmentä, jopa sata vuotta, ympäristöjärjestö Legambienten tieteellisen komitean johtaja Giorgio Zampetti kertoo.

Palojen yhteydessä on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Italian paloista on syytetty niin pyromaaneja, sammutustöissä työskenteleviä kausityöläisiä kuin mafiaakin.

– Usein paloja sytytetään taloudellisen hyödyn vuoksi. Luonnonsuojelualueilla käytössä olevat rajoitukset ärsyttävät niitä, jotka haluaisivat jatkaa laitonta toimintaa. Viime vuonna 60 prosenttia paloista sytytettiin tahallaan, Zampetti arvioi.

Italiassa on palanut alkuviikosta muun muassa Toscanassa, Calabriassa, Liguriassa sekä Sisiliassa. Palojen yhteydessä on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Paloja vastaan on taisteltu myös Ranskassa, Kroatiassa, Montenegrossa, Bosniassa ja Portugalissa. Samanaikaisesti osissa Italiaa on kärsitty rankkasateista ja niiden aiheuttamista tulvista.

– Voisi sanoa, että ilmastonmuutos ja vaihtelevat sääolot ovat tällä hetkellä erittäin ajankohtaisia keskustelunaiheita Italiassa, ympäristöjärjestön Zampetti toteaa.

Maailman ilmatieteen järjestö on vahvistanut, että viime vuosi oli ennätyksellisen lämmin maapallolla. Merijään sulaminen ja merenpinnan nousu vaikuttavat ilmakehän ja merien virtauksiin, mikä vuorostaan heiluttaa säätiloja eri puolilla maailmaa.

STT – Jenni Meronen

AVAINSANAT

Britanniaan tulossa puolue, joka pyrkii estämään EU-eron

Kuva: DPA / LEHTIKUVA / BRITTA PEDERSEN

Britannian brexit-ministeriön entinen kansliapäällikkö aikoo perustaa maahan uuden puolueen, jonka tavoitteena on estää Britannian ero Euroopan unionista ilman toista kansanäänestystä.

James Chapman kertoi Independent-lehdessä, että Demokraatit-puolue perustetaan syyskuun alussa Kansan marssi -mielenosoituksen yhteydessä. Mielenosoituksen järjestävät Britannian EU-jäsenyyttä kannattavat aktivistit. Chapmanin mukaan marssi on avoin osanottajille kaikista puolueista.

Chapman on jo aiemmin suunnitellut keskustalaista puoluetta vastustamaan brexitiä.

Suunnitelmista ovat kertoneet ainakin Independent ja BBC.
Chapman erosi kansliapäällikön tehtävästään ennen kesäkuun parlamenttivaaleja. Hän kertoo yrittäneensä saada brexitin toimimaan, mutta totesi, ettei se onnistu.

– Tein parhaani vuoden ajan, jotta brexit toimisi, mutta ei se toimi. Siinä ei ole hyviä puolia ja on hyvin selvää, että taloutemme kaikki sektorit kärsivät siitä vuosikymmenien ajan, Chapman sanoi.

Chapmanin mukaan poliitikkojen tärkein velvollisuus on ajaa äänestäjiensä asiaa.
– Ja se tarkoittaa vakavaraisuutta ja työmahdollisuuksia kaikille. Kansanedustajat, jotka ovat johtaneet Britannian kohti pudotusta valtavalta jyrkänteeltä, ovat epäonnistuneet tuon velvollisuuden täyttämisessä ja ovat syyllistyneet julkisen viran väärinkäyttöön, Chapman sanoi.

Hyökkäsi rajusti entistä pomoaan vastaan

Aiemmin Chapman on väittänyt, että kaksi hallituksen nykyistä ministeriä, useita entisiä konservatiiviministereitä sekä varjohallituksen ministereitä olisi ilmaissut kiinnostuksensa uuteen brexitiä vastustavaan puolueeseen.

– He eivät sano eroavansa puolueistaan, mutta ymmärtävät, että Britannian poliittisessa kentässä on valtava aukko keskustassa, Chapman sanoi BBC:lle.

Mielenosoitusmarssin tiedottaja sanoi, että uusi puolue ottaisi todennäköisesti vaikutteita eri puolilta poliittista kenttää, eikä olisi pelkästään vasemmistolainen, oikeistolainen tai keskustalainen puolue. Puolueen muuta agendaa hän ei kuitenkaan halunnut kommentoida.
Pari päivää sitten Chapman hyökkäsi rajusti Britannian brexit-ministeri David Davisia vastaan sanoen hänen muun muassa olevan ”humalainen, epäasiallinen kiusaaja”. Hän myös sanoi tämän tekevän töitä vain kolmena päivänä viikossa.

 

 

 

AVAINSANAT

Trump tviittasi Kim Jong-unille kiitokset, kun tämä ei iskenytkään Guamiin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Kiitos, Kim Jong-il!

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiittelee Pohjois-Korean päätöstä pidättäytyä ohjushyökkäyksestä. Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kerrottiin aiemmin lykänneen ohjusiskua Guamin saarelle, jossa sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohta.

Trump kirjoittaa Twitterissä pitävänsä Kimin päätöstä hyvin viisaana. Hänen mukaansa vaihtoehto olisi ollut katastrofaalinen.

STT-AFP, Washington

Turkki: Irakin kurdien itsenäisyysäänestys voi johtaa jopa sisällissotaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Turkin mukaan Irakin kurdien kansanäänestys itsenäisyydestä voi johtaa jopa sisällissotaan.

Turkin ulkoministeri sanoo, että äänestys voi hankaloittaa tilannetta entisestään Irakissa, joka on muutenkin kokenut kovia.

Irakin Kurdistan aikoo järjestää ei-sitovan kansanäänestyksen itsenäisyydestä 25. syyskuuta. Myös Turkissa asuu merkittävä kurdivähemmistö.

AVAINSANAT

Reuters: Pohjois-Korean ohjukset evät ole riippuvaisia moottoreiden tuonnista

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Pohjois-Korea pystyy todennäköisesti tuottamaan itse moottoreita ohjuksiinsa, kertovat uutistoimisto Reutersin haastattelemat yhdysvaltalaiset tiedustelulähteet.

– Meillä on tiedustelutietoa, joka antaa ymmärtää, ettei Pohjois-Korea ole riippuvainen moottoreiden tuonnista, kertoi yksi lähteistä.

– Sen sijaan arvioimme, että heillä on kyky tuottaa moottoreita itse.

Reutersin lähteet eivät kertoneet yksityiskohtia siitä, mihin arvio perustuu.

New York Times uutisoi maanantaina, että Pohjois-Korea onnistui mannertenvälisessä ohjuskokeessa, koska se oli hankkinut rakettimoottoreita laittomilta markkinoilta. Moottorien arveltiin olevan todennäköisesti peräisin ukrainalaiselta tehtaalta.

Ukrainan avaruusviraston edustaja vahvisti, että moottorit oli valmistettu Ukrainassa, mutta ne oli tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan Venäjälle toimitettavissa avaruusraketeissa. Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvoston edustaja puolestaan kiisti, että Ukraina olisi koskaan toimittanut Pohjois-Korealle ohjusteknologiaa tai rakettimoottoreita.

Yhdysvallat tukee Ukrainaa taistelussa Venäjän tukemia separatisteja vastaan Itä-Ukrainassa. Reutersin mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja kiitteli Ukrainan pyrkimyksiä hillitä aseiden leviämistä, kun häneltä kysyttiin ukrainalaisvalmisteisten moottoreiden mahdollisesta päätymisestä Pohjois-Koreaan.

”Tämä ei ole minun presidenttini” – Trumpin lausunnot Charlottesvillestä herättivät ”yökötystä”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusimmat kommentit Charlottesvillen tapahtumista ovat herättäneet laajaa kritiikkiä.

Trump muun muassa sanoi tiistaina New Yorkissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että Charlottesvillen tapahtumat olivat molempien osapuolten syytä. Hänen mukaansa kaikissa tarinoissa on aina kaksi puolta.

– Ryhmä yhdellä puolella oli paha ja ryhmä toisella puolella oli myös hyvin väkivaltainen. Kukaan ei halua sanoa sitä, mutta minä sanon sen nyt, Trump totesi CNN:n mukaan.

32-vuotias nainen sai surmansa lauantaina, kun auto ajoi vastamielenosoittajien joukkoon äärioikeistolaisten ja heitä vastustaneiden mielenosoittajien välisten yhteenottojen aikana.

Trumpin lausuntoja on muun muassa kuvailtu ”yököttäväksi”.

Demokraattien edustajien kommentteja koonneen CNN:n mukaan Trumpin lausuntoja on muun muassa kuvailtu ”yököttäväksi”.

– Yhdysvaltain presidentti esiintyi juuri televisiossa ja puolusti ihmisiä, jotka osallistuivat valkoista ylivaltaa kannattavien kokoontumiseen. Yksinkertaisesti yököttävää, kirjoitti Twitterissä senaattori Bob Menendez.

– Trump ei taaskaan läpäissyt testiä. Tässä ei ole epäselvyyttä, herra presidentti. Uusnatsit, alt-right-liike ja valkoinen ylivalta ovat PAHOJA, tviittasi puolestaan demokraattien edustaja Gerry Connolly.

– On vain yksi osapuoli, joka toi brutaaliuden, natsiliput ja hakaristit Charlottesvilleen, kommentoi senaattori Dirk Durbin Twitterissä.

– Juutalaisena, amerikkalaisena, ihmisenä sanat eivät riitä kuvailemaan inhoani ja pettymystäni. Tämä ei ole minun presidenttini, kirjoitti senaattori Brian Schatz niin ikään Twitterissä.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, republikaani Paul Ryan kirjoittaa puolestaan Twitterissä, että valkoinen ylivalta on vastenmielistä. Hänen mukaansa fanaattisuus on vastoin kaikkea sitä, mitä Yhdysvallat edustaa. Hänen mukaansa siinä ei ole mitään monitulkintaista.

Trumpin kommentit tarkoittavat sitä, että presidentti hyväksyy fanaattisuuden ja kotimaisen terrorismin.

Lisäksi useat Yhdysvaltojen teollisuusneuvoston jäsenet ovat ilmoittaneet jättävänsä paikkansa neuvostossa Trumpin lausuntojen takia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan neuvoston jätti Yhdysvaltojen suurimman työntekijäjärjestön johtaja Richard Trumka, sillä hänen mukaansa Trumpin kommentit tarkoittavat sitä, että presidentti hyväksyy fanaattisuuden ja kotimaisen terrorismin.

Guardian kertoo, että myös lääketeollisuusyritys Merckin, urheiluvaateyhtiö Under Armourin ja tietokoneyhtiö Intelin toimitusjohtajat ovat ilmoittaneet jättävänsä neuvoston Trumpin kommenttien jälkeen.

Guardianin mukaan kesäkuussa neuvoston jättivät Disneyn hallituksen puheenjohtaja Bob Iger ja Teslan toimitusjohtaja Elon Musk. Iger ja Musk hylkäsivät neuvoston sen jälkeen, kun Trump ilmoitti Yhdysvaltojen irrottautuvan Pariisin ilmastosopimuksesta.

Ensimmäisenä neuvostosta lähti Uberin toimitusjohtaja Travis Kalanick. Hän jätti neuvoston jo helmikuussa Trumpin maahanmuuttopolitiikan takia.