Euroopan kiduttava kuivuus ja kuumuus vaarantavat ihmisen ja vauhdittavat maastopaloja

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ambulanssi poistuu evakuoidulta alueelta Portugalissa.

Laiturilta veteen johtavat kiviportaat roikkuvat ilmassa. Paaluun kiinnitetty mittatikku kertoo Rooman lähellä sijaitsevan Bracciano-järven pinnan olevan puolitoista metriä normaalia alempana.

– Olen asunut täällä 48 vuotta enkä ole koskaan nähnyt tällaista. Yleensä vesi yltää näihin kiviin asti, rantakadulla kävelevä Antonio Ricci sanoo ja osoittaa kauas rantakivistä vetäytynyttä vesirajaa.

– Näky saa surulliseksi. Järvi myös haisee, Riccin vaimo Marta Ricci sanoo.

Viereiselle Martignano-järvelle suunnanneiden italialaisten matkanteko sen sijaan on pysähtynyt kylttiin, joka kieltää etenemisen tulipaloriskin vuoksi. Hiukan myöhemmin taivaalle nousee sankka savupilvi ja ilman täyttävät sammutushelikopterien ja -lentokoneen äänet.

Italiaa ja muuta Eurooppaa on koetellut tänä keväänä ja kesänä poikkeuksellinen helleaalto ja kuivuus. Italiassa vuosi on ollut yksi kuumimmista ja kuivimmista yli 200 vuoteen. Espanjassa on mitattu uusi yli 47 asteen lämpötilaennätys ja ainakin yksi ihminen on kuollut helteen seurauksena.

Poikkeuksellisen kuumaa.

Myös Ranskassa on ollut poikkeuksellisen kuumaa. Kreikassa on suljettu turistikohteita ja esimerkiksi Ateenassa suljettiin turistien suosima Akropoliin kukkula rankan helteen takia kuumimpana aikana. Britanniassa varoitettiin fyysisestä rasituksesta ulkona.

Kuivuus näkyy myös Rooman läpi virtaavassa Tiber-joessa, jonka pohjasta on paljastunut kiviä, puunrunkoja ja veneenhylkyjä. Lokit tepastelevat veden pinnalla kelluvan vihreän kasvimaton päällä.

– Pyöräilen usein joen vartta pitkin ja näen, että joki on tänä vuonna todella kuiva, joen varrella paikallista jazzklubia pyörittävä Greg Alen kertoo.

Rutikuiva maa on luonut otolliset olosuhteet maastopaloille. EU:n Effis-tietojärjestelmän mukaan Italiassa on viikon aikana palanut yli 27 000 hehtaaria, yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä.

– Suuri osa näistä hehtaareista sijaitsee luonnonsuojelualueilla, joten kyse on valtavasta luonnon monimuotoisuuden menetyksestä. On metsiä, joiden toipuminen ennalleen vie viisikymmentä, jopa sata vuotta, ympäristöjärjestö Legambienten tieteellisen komitean johtaja Giorgio Zampetti kertoo.

Palojen yhteydessä on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Italian paloista on syytetty niin pyromaaneja, sammutustöissä työskenteleviä kausityöläisiä kuin mafiaakin.

– Usein paloja sytytetään taloudellisen hyödyn vuoksi. Luonnonsuojelualueilla käytössä olevat rajoitukset ärsyttävät niitä, jotka haluaisivat jatkaa laitonta toimintaa. Viime vuonna 60 prosenttia paloista sytytettiin tahallaan, Zampetti arvioi.

Italiassa on palanut alkuviikosta muun muassa Toscanassa, Calabriassa, Liguriassa sekä Sisiliassa. Palojen yhteydessä on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Paloja vastaan on taisteltu myös Ranskassa, Kroatiassa, Montenegrossa, Bosniassa ja Portugalissa. Samanaikaisesti osissa Italiaa on kärsitty rankkasateista ja niiden aiheuttamista tulvista.

– Voisi sanoa, että ilmastonmuutos ja vaihtelevat sääolot ovat tällä hetkellä erittäin ajankohtaisia keskustelunaiheita Italiassa, ympäristöjärjestön Zampetti toteaa.

Maailman ilmatieteen järjestö on vahvistanut, että viime vuosi oli ennätyksellisen lämmin maapallolla. Merijään sulaminen ja merenpinnan nousu vaikuttavat ilmakehän ja merien virtauksiin, mikä vuorostaan heiluttaa säätiloja eri puolilla maailmaa.

STT – Jenni Meronen

AVAINSANAT

Rasistinaisystävä koitui puoluejohtajan turmioksi: saldoksi yhteensä kolme eroa

Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja meni lauantaina jälleen vaihtoon. Puoluekokousväki äänesti äänin 867–500 Henry Boltonin eron puolesta.

Britannian EU-jäsenyyttä ja maahanmuuttoa vastustavan Ukipin huipulla on viime ajat ollut tuulista. Bolton oli neljäs puoluejohtaja runsaan puolentoista vuoden aikana. Hän ehti johtaa Ukipia vain puolisen vuotta.

Boltonin kohtaloksi koituivat kohuero sekä uuden tyttöystävän rasistiset kommentit. Vuoden lopulla Bolton jätti vaimonsa itseään puolta nuoremman puolueaktiivin takia. Romanssi päättyi kuitenkin lyhyeen, kun viime kuussa julkisuuteen tuli tyttöystävän kirjoittamia rasistisia viestejä, jotka koskivat muun muassa prinssi Harryn kihlattua Meghan Marklea.

Ukipin on valittava uusi johtaja 90 päivän kuluessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Höpinää! Ulkoministeri tyrmää sekaantumissyytökset tylysti

Kuva: AFP PHOTO Kirill Kudryavtsev

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuittaa Yhdysvaltain syytökset vaaleihin sekaantumisesta höpinänä. Hän sanoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei Yhdysvallat ole esittänyt mitään todisteita.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti eilen syytteet kolmeatoista venäläistä vastaan yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Lisäksi syytteen sai kolme venäläistä organisaatiota.

Muellerin mukaan ryhmää johti presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen Jevgeni Prigozhin. Ryhmä toimi lähinnä Pietarin niin sanotulta trollitehtaalta käsin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

May: Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Theresa Mayn mukaan Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä Britannian EU-eron jälkeen.

Münchenin turvallisuuskokouksessa puhunut May haluaa osapuolten välille sopimuksen, joka säilyttäisi molemmille hyödyllisiä nykykäytäntöjä muun muassa tietojenvaihdossa sekä poliisi- ja puolustusmateriaaliyhteistyössä

May vakuutti puheessaan Britannian olevan brexitin jälkeen yhtä sitoutunut Euroopan turvallisuuteen kuin ennen. Vihjailut toisesta brexit-kansanäänestyksestä ja Britannian EU-eron perumisesta hän kuitenkin päättäväisesti tyrmäsi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kreikalle hyviä uutisia: Fitch nosti luottoluokitusta – tulevaisuudennäkymät myönteiset

Kuva: Lehtikuva

Luottoluokittaja Fitch on nostanut Kreikan valtionvelan luottoluokitusta. Päätöstä perustellaan ylijäämäisillä budjeteilla, vakautuneella poliittisella tilanteella sekä talouskasvulla.

Fitch nosti Kreikan luottoluokitusta tasolle B. Aiemmin luokitus oli tasolla B-. Luokittajan mukaan Kreikan tulevaisuudennäkymät ovat myönteiset.

Fitch sanoi lausunnossaan Kreikan bkt:n nousseen kolmena perättäisenä vuosineljänneksenä ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) nosti omaa Kreikkaa koskevaa luokitustaan jo tammikuun lopulla. S&P ennustaa Kreikan talouden kasvavan kahdella prosentilla tänä vuonna.

Parannusta Kreikan tilanteeseen tuo myös elokuuhun jatkuva euroalueen tukiohjelma.

Keskustelua aiheesta

FBI jätti tutkimatta kouluampujasta tulleen vihjeen – johtajaa vaaditaan tilille kohtalokkaasta virheestä

Yhdysvalloissa paine liittovaltion poliisia FBI:tä kohtaan kasvaa Floridan kouluampumisen takia. New York Timesin mukaan Floridan republikaanikuvernööri Rick Scott vaatii FBI:n johtajaa eroamaan ja osavaltion republikaanisenaattori Marco Rubio on pyytänyt kongressia tutkimaan tapauksen.

FBI on myöntänyt tehneensä virheen, koska kouluampujan vaarallisuudesta oli tullut vihje eikä sitä ollut tutkittu. Ampumisessa kuoli 17 ihmistä keskiviikkona.

Keskustelua aiheesta