Euroopan kiduttava kuivuus ja kuumuus vaarantavat ihmisen ja vauhdittavat maastopaloja

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ambulanssi poistuu evakuoidulta alueelta Portugalissa.

Laiturilta veteen johtavat kiviportaat roikkuvat ilmassa. Paaluun kiinnitetty mittatikku kertoo Rooman lähellä sijaitsevan Bracciano-järven pinnan olevan puolitoista metriä normaalia alempana.

– Olen asunut täällä 48 vuotta enkä ole koskaan nähnyt tällaista. Yleensä vesi yltää näihin kiviin asti, rantakadulla kävelevä Antonio Ricci sanoo ja osoittaa kauas rantakivistä vetäytynyttä vesirajaa.

– Näky saa surulliseksi. Järvi myös haisee, Riccin vaimo Marta Ricci sanoo.

Viereiselle Martignano-järvelle suunnanneiden italialaisten matkanteko sen sijaan on pysähtynyt kylttiin, joka kieltää etenemisen tulipaloriskin vuoksi. Hiukan myöhemmin taivaalle nousee sankka savupilvi ja ilman täyttävät sammutushelikopterien ja -lentokoneen äänet.

Italiaa ja muuta Eurooppaa on koetellut tänä keväänä ja kesänä poikkeuksellinen helleaalto ja kuivuus. Italiassa vuosi on ollut yksi kuumimmista ja kuivimmista yli 200 vuoteen. Espanjassa on mitattu uusi yli 47 asteen lämpötilaennätys ja ainakin yksi ihminen on kuollut helteen seurauksena.

Poikkeuksellisen kuumaa.

Myös Ranskassa on ollut poikkeuksellisen kuumaa. Kreikassa on suljettu turistikohteita ja esimerkiksi Ateenassa suljettiin turistien suosima Akropoliin kukkula rankan helteen takia kuumimpana aikana. Britanniassa varoitettiin fyysisestä rasituksesta ulkona.

Kuivuus näkyy myös Rooman läpi virtaavassa Tiber-joessa, jonka pohjasta on paljastunut kiviä, puunrunkoja ja veneenhylkyjä. Lokit tepastelevat veden pinnalla kelluvan vihreän kasvimaton päällä.

– Pyöräilen usein joen vartta pitkin ja näen, että joki on tänä vuonna todella kuiva, joen varrella paikallista jazzklubia pyörittävä Greg Alen kertoo.

Rutikuiva maa on luonut otolliset olosuhteet maastopaloille. EU:n Effis-tietojärjestelmän mukaan Italiassa on viikon aikana palanut yli 27 000 hehtaaria, yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä.

– Suuri osa näistä hehtaareista sijaitsee luonnonsuojelualueilla, joten kyse on valtavasta luonnon monimuotoisuuden menetyksestä. On metsiä, joiden toipuminen ennalleen vie viisikymmentä, jopa sata vuotta, ympäristöjärjestö Legambienten tieteellisen komitean johtaja Giorgio Zampetti kertoo.

Palojen yhteydessä on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Italian paloista on syytetty niin pyromaaneja, sammutustöissä työskenteleviä kausityöläisiä kuin mafiaakin.

– Usein paloja sytytetään taloudellisen hyödyn vuoksi. Luonnonsuojelualueilla käytössä olevat rajoitukset ärsyttävät niitä, jotka haluaisivat jatkaa laitonta toimintaa. Viime vuonna 60 prosenttia paloista sytytettiin tahallaan, Zampetti arvioi.

Italiassa on palanut alkuviikosta muun muassa Toscanassa, Calabriassa, Liguriassa sekä Sisiliassa. Palojen yhteydessä on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Paloja vastaan on taisteltu myös Ranskassa, Kroatiassa, Montenegrossa, Bosniassa ja Portugalissa. Samanaikaisesti osissa Italiaa on kärsitty rankkasateista ja niiden aiheuttamista tulvista.

– Voisi sanoa, että ilmastonmuutos ja vaihtelevat sääolot ovat tällä hetkellä erittäin ajankohtaisia keskustelunaiheita Italiassa, ympäristöjärjestön Zampetti toteaa.

Maailman ilmatieteen järjestö on vahvistanut, että viime vuosi oli ennätyksellisen lämmin maapallolla. Merijään sulaminen ja merenpinnan nousu vaikuttavat ilmakehän ja merien virtauksiin, mikä vuorostaan heiluttaa säätiloja eri puolilla maailmaa.

STT – Jenni Meronen

AVAINSANAT

Maolaiset ja kommunistit vahvasti kiinni vaalivoitossa Nepalissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ihmisiä vaaliuurnilla Nepalissa.

Nepalissa entisten maolaississien ja kommunistien yhteenliittymä on voittamassa vaalit, kertoivat alustavat tulokset sunnuntaina.

Tähän mennessä vasemmistoallianssi on jo varmistanut 84 paikkaa alahuoneeseen. Lisäksi 31 paikan kohdalla ryhmittymä on vakuuttavassa johdossa.

Nepalin parlamentin alahuoneen paikoista 165 jaetaan suoraan äänimäärien perusteella ja 110 jaetaan puolueille äänimäärien mukaisessa suhteessa.

Nepalin parlamenttivaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen kun maan uusi perustuslaki vihdoin hyväksyttiin vuonna 2015, yhdeksän vuotta sen jälkeen kun Nepalin verinen sisällissota loppui.

Maa yrittää myös edelleen toipua vuoden 2015 maanjäristyksestä, jossa kuoli ainakin 9 000 ihmistä ja puoli miljoonaa kotia tuhoutui.

Vaalien lopulliset tulokset saataneen vajaan kahden viikon kuluttua.

Sankka lumipyry sai Britannian sekaisin – Birminghamin lentokenttä perui kaikki lentonsa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Oli Scarff

Britanniassa sankka lumipyry sekoitti pahasti liikennettä ja teki maanteistä erittäin liukkaita sunnuntaina ympäri maata.

Maan suurimpiin kuuluva Birminghamin lentokenttä perui sunnuntaina kaikki lennot kiitoradoille kertyneen lumen vuoksi. Lentokentän edustajien mukaan kenttä avataan uudestaan maanantaina.

Birminghamista lähtee päivittäin normaalisti parisataa lentoa.

Lontoossa Lutonin lentokenttä suljettiin kahdeksi tunniksi lumen vuoksi. Kaikki kentältä lähtevät lennot olivat tämän vuoksi myöhässä, tai ne peruttiin.

Saarivaltakunnan keskiosassa ja Walesissa maantiet olivat niin liukkaita, että poliisi kehotti autoilijoita pysymään teiltä poissa, jos suinkin mahdollista.

Edellisen kerran Britanniassa pyrytti yhtä sankasti neljä vuotta sitten.

ICAN-ydinasekieltokampanja vastaanotti Nobelin rauhanpalkinnon Oslossa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Odd Andersen
ICAN-kampanjan johtaja Beatrice Fihn (vasemmalla) ja Hiroshiman ydinpommista selvinnyt Setsuko Thurlow. 

Nobelin rauhanpalkinto on luovutettu ICAN-ydinasekieltokampanjalle juhlatilaisuudessa Oslossa.

Palkinnon ottivat vastaan kampanjan johtaja Beatrice Fihn ja Hiroshiman ydinpommista selvinnyt Setsuko Thurlow.

Sadoista kansalaisjärjestöistä koostuva ICAN tuki ydinaseet kieltävää sopimusta, jonka puolesta äänesti 122 maata YK:ssa heinäkuussa.

Sen jälkeen 56 maata on allekirjoittanut sopimuksen, mutta vain kolme maata on ratifioinut sen. Yksikään ydinasevalta ei ole mukana sopimuksessa.

Tämän vuoden muut nobelistit saavat palkintonsa myöhemmin tänään Tukholmassa.

Etelä-Korea asettaa uusia pakotteita – Pohjois-Korean odotetaan reagoivan happamasti

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Etelä-Korea aikoo asettaa uusia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan. Pohjois-Korea on tehnyt ydin- ja ohjuskokeita, ja jännitteet Korean niemimaalla ovat kiristyneet.

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap kertoo, että yhteensä 20 pohjoiskorealaista yhteisöä ja 12 yksityishenkilöä aiotaan lisätä pakotelistalle maanantaina. Joukossa on muun muassa pankkeja ja pankkiireja.

Pohjois-Korean odotetaan reagoivan happamasti uusiin pakotteisiin. Kansainvälinen yhteisö on muutenkin kiristänyt pakotteita maata kohtaan viime aikoina.

Pohjois-Korea teki tuoreimman ohjuskokeensa marraskuun lopussa ja laukaisi mannertenvälisen ballistisen ohjuksen, joka putosi Japanin aluevesille.

Japanin puolustusministeri Itsunori Onodera ilmoitti tänään, että maa aloittaa alkuviikosta yhteisen sotaharjoituksen Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean kanssa.

Japani on pitänyt useita vastaavia harjoituksia vastauksena Pohjois-Korean uhitteluun.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat pitivät tällä viikolla myös yhteisen suuren ilmasotaharjoituksen.

Pääministeri Löfven: Ruotsalaisessa yhteiskunnassa ei ole tilaa antisemitismille

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoo olevansa hyvin järkyttynyt Göteborgissa tapahtuneesta synagogan tuhopolttoyrityksestä ja juutalaisten uhkailusta Malmössa.

Löfven sanoo, että ruotsalaisessa yhteiskunnassa ei ole tilaa antisemitismille ja demokratian avulla on taattava kaikille turvallinen olo.

Lyhyellä viestillä tapausta uutistoimisto TT:lle kommentoinut pääministeri vaatii, että tekijät asetetaan vastuuseen.

Rakennus ei syttynyt tuleen, eikä kukaan tiettävästi loukkaantunut.

Göteborgissa poliisi on ottanut kiinni kolme ihmistä epäiltynä eilisestä tuhopolttoyrityksestä.

Joukko yritti sytyttää synagogan tuleen myöhään eilisiltana heittelemällä polttopulloja rakennusta kohti. Synagogan alakerrassa oli tuhopolttoyrityksen aikaan juutalaisnuorten juhlat.

Poliisi ei ole vahvistanut, mitä kaikkea rakennusta kohti heiteltiin. Tapausta tutkitaan tuhopolton yrityksenä.

Rakennus ei syttynyt tuleen, eikä kukaan tiettävästi loukkaantunut. Nuoret pakenivat tilannetta kellariin.

Göteborgin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Allan Stutzinsky näki tapahtumat omin silmin. Hän arvioi aiemmin ruotsalaismedialle, että palavia esineitä heitti kymmenkunta naamioitunutta miestä.

– Tuli paloi voimakkaasti pihalla, mutta sitten alkoi kaatosade ja palo sammui melko nopeasti, Stutzinsky sanoo.

Göteborgin alueen poliisipäällikkö Erik Nord kiitteli viranomaisten nopeaa toimintaa.

– Nyt aamulla sain viestin, että kolme on otettu kiinni erittäin hyvän poliisityön jälkeen, Nord kehui.