Euroopan kiduttava kuivuus ja kuumuus vaarantavat ihmisen ja vauhdittavat maastopaloja

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ambulanssi poistuu evakuoidulta alueelta Portugalissa.

Laiturilta veteen johtavat kiviportaat roikkuvat ilmassa. Paaluun kiinnitetty mittatikku kertoo Rooman lähellä sijaitsevan Bracciano-järven pinnan olevan puolitoista metriä normaalia alempana.

– Olen asunut täällä 48 vuotta enkä ole koskaan nähnyt tällaista. Yleensä vesi yltää näihin kiviin asti, rantakadulla kävelevä Antonio Ricci sanoo ja osoittaa kauas rantakivistä vetäytynyttä vesirajaa.

– Näky saa surulliseksi. Järvi myös haisee, Riccin vaimo Marta Ricci sanoo.

Viereiselle Martignano-järvelle suunnanneiden italialaisten matkanteko sen sijaan on pysähtynyt kylttiin, joka kieltää etenemisen tulipaloriskin vuoksi. Hiukan myöhemmin taivaalle nousee sankka savupilvi ja ilman täyttävät sammutushelikopterien ja -lentokoneen äänet.

Italiaa ja muuta Eurooppaa on koetellut tänä keväänä ja kesänä poikkeuksellinen helleaalto ja kuivuus. Italiassa vuosi on ollut yksi kuumimmista ja kuivimmista yli 200 vuoteen. Espanjassa on mitattu uusi yli 47 asteen lämpötilaennätys ja ainakin yksi ihminen on kuollut helteen seurauksena.

Poikkeuksellisen kuumaa.

Myös Ranskassa on ollut poikkeuksellisen kuumaa. Kreikassa on suljettu turistikohteita ja esimerkiksi Ateenassa suljettiin turistien suosima Akropoliin kukkula rankan helteen takia kuumimpana aikana. Britanniassa varoitettiin fyysisestä rasituksesta ulkona.

Kuivuus näkyy myös Rooman läpi virtaavassa Tiber-joessa, jonka pohjasta on paljastunut kiviä, puunrunkoja ja veneenhylkyjä. Lokit tepastelevat veden pinnalla kelluvan vihreän kasvimaton päällä.

– Pyöräilen usein joen vartta pitkin ja näen, että joki on tänä vuonna todella kuiva, joen varrella paikallista jazzklubia pyörittävä Greg Alen kertoo.

Rutikuiva maa on luonut otolliset olosuhteet maastopaloille. EU:n Effis-tietojärjestelmän mukaan Italiassa on viikon aikana palanut yli 27 000 hehtaaria, yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä.

– Suuri osa näistä hehtaareista sijaitsee luonnonsuojelualueilla, joten kyse on valtavasta luonnon monimuotoisuuden menetyksestä. On metsiä, joiden toipuminen ennalleen vie viisikymmentä, jopa sata vuotta, ympäristöjärjestö Legambienten tieteellisen komitean johtaja Giorgio Zampetti kertoo.

Palojen yhteydessä on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Italian paloista on syytetty niin pyromaaneja, sammutustöissä työskenteleviä kausityöläisiä kuin mafiaakin.

– Usein paloja sytytetään taloudellisen hyödyn vuoksi. Luonnonsuojelualueilla käytössä olevat rajoitukset ärsyttävät niitä, jotka haluaisivat jatkaa laitonta toimintaa. Viime vuonna 60 prosenttia paloista sytytettiin tahallaan, Zampetti arvioi.

Italiassa on palanut alkuviikosta muun muassa Toscanassa, Calabriassa, Liguriassa sekä Sisiliassa. Palojen yhteydessä on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Paloja vastaan on taisteltu myös Ranskassa, Kroatiassa, Montenegrossa, Bosniassa ja Portugalissa. Samanaikaisesti osissa Italiaa on kärsitty rankkasateista ja niiden aiheuttamista tulvista.

– Voisi sanoa, että ilmastonmuutos ja vaihtelevat sääolot ovat tällä hetkellä erittäin ajankohtaisia keskustelunaiheita Italiassa, ympäristöjärjestön Zampetti toteaa.

Maailman ilmatieteen järjestö on vahvistanut, että viime vuosi oli ennätyksellisen lämmin maapallolla. Merijään sulaminen ja merenpinnan nousu vaikuttavat ilmakehän ja merien virtauksiin, mikä vuorostaan heiluttaa säätiloja eri puolilla maailmaa.

STT – Jenni Meronen

AVAINSANAT

Kataloniassa järjestetään tammikuussa aluevaalit – EU ei puutu asiaan

Kuva: Lehtikuva

Espanjan hallitus on sopinut oppositiossa olevien sosialistien kanssa, että Kataloniassa järjestetään aluevaalit tammikuussa. Asiasta kertoo sosialistipuolue (PSOE) espanjalaisen median mukaan.

Hallitus aikoo huomenna listata toimet, joihin se ryhtyy Espanjan perustuslain artiklan 155 nojalla. Artikla mahdollistaa maakunnan itsehallinnon rajoittamisen. Toimet tarvitsevat vielä Espanjan senaatin hyväksynnän.

Hallitus oli asettanut Katalonian aluehallinnon johtajalle Carles Puigdemontille eiliselle takarajan ilmoittaa, onko maakunta julistautunut itsenäiseksi. Puigdemontin vastaus ei miellyttänyt hallitusta, vaan se ilmoitti jatkavansa toimia perustuslaillisen järjestyksen palauttamiseksi Kataloniaan.

Espanjan hallitsevan konservatiivisen kansanpuolueen edustaja viestitti tänään, että Katalonian itsenäisyysmielisillä on yhä mahdollisuus luopua hankkeestaan ja välttää itsehallinnon rajoittaminen.

– Niin kauan kuin itsenäisyyttä ei ole julistettu ja jos (Puigdemont) perääntyy, liikkumavaraa on jäljellä, Fernando Martinez-Maillo sanoi Cadena SER -radiolle. Hän kuuluu puolueen johtohahmoihin.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on parhaillaan Brysselissä EU-huippukokouksessa. Saksan ja Ranskan johtajat Angela Merkel ja Emmanuel Macron antoivat eilen Espanjan hallitukselle tukensa kriisissä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan unioni ei ole puuttumassa asiaan.

– Meillä kaikilla on omat tunteemme, mielipiteemme ja arviomme, mutta virallisesti ottaen EU:n väliintulolle ei ole tässä sijaa, Tusk sanoi AFP:n mukaan.

Lehti: Trump puhui taas pötyä väittäessään, että rikollisuus on Britanniassa kasvussa ”radikaalin islamilaisen terrorin” takia

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin perjantaina aamulla Suomen aikaa julkaisema twiitti herättää huomiota Britanniassa.

Trump kirjoitti, että juuri tulleen tiedon mukaan rikollisuus kasvaa Britanniassa 13 % vuosittain ja tämä on seurausta ”radikaalista islamilaisesta terrorista”.

”Ei hyvä, meidän on pidettävä Amerikkassa turvassa!”

The Independent kirjoittaa iltapäivällä, ettei Trumpin väitteelle löydy todistuspohjaa. Rikollisuus on kyllä mainitussa kasvussa, mutta sen arvioidaan johtuvan muun muassa tarkentuneesta mittaustavasta.

Väite radikaalista islamilaisesta terrorista ei sen sijaan pidä paikkaansa laisinkaan, lehti kirjoittaa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Politiikkamme näyttää olevan entistä alttiimpi salaliittoteorioille ja suoranaisille valheille”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvalloissa entiset presidentit Barack Obama ja George W. Bush ovat molemmat ilmaisseet huolensa maan poliittisesta ilmapiiristä. Kumpikaan ei maininnut puheessaan presidentti Donald Trumpia nimeltä.

Obama palasi eilen politiikan pariin kuukausien vetäytymisen jälkeen. Hän puhui New Jerseyssä demokraattien kuvernööriehdokkaan kampanjatilaisuudessa.

Obama kehotti amerikkalaisia torjumaan hajaannuksen politiikan. Hän puhui pelosta ja katkeruudesta, joka leimasi Trumpin voittoon johtanutta kampanjaa.

– Me emme voi enää jäädä samaan vanhaan hajaannuksen politiikkaan, joka on nähty niin usein ennenkin, hän sanoi.

Obama on tähän asti pitänyt matalaa profiilia ja välttänyt suoraa yhteenottoa Trumpin kanssa.

Joitakin tunteja aiemmin New Yorkissa puhunut George W. Bush sanoi puolestaan, että kiihkoilu näyttää vahvistuneen politiikassa.

– Politiikkamme näyttää olevan entistä alttiimpi salaliittoteorioille ja suoranaisille valheille, Bush sanoi CNN:n mukaan.

Hirmumyrsky uhkaa Japania vaalipäivänä, pääministeri patistaa äänestämään ennakkoon

Kuva: AFP PHOTO/Behrouz Mehri
Japanin pääministeri Shinzo Abe.

Japania uhkaavat trooppisen hirmumyrskyn rankkasateet sunnuntaina, jolloin maa äänestää parlamenttivaaleissa. Pääministeri Shinzo Abe onkin vedonnut ihmisiin, jotta he äänestäisivät ennakkoon.

Taifuuni Lan on parhaillaan matkalla kohti Japania. Japanin meteorologian laitoksen edustajan mukaan on epätavallista, että taifuunin sateet iskevät näin laajalti Japaniin lokakuussa.

Kannatusmittaukset ovat ennakoineet Aben liberaalidemokraateille voittoa vaaleissa.

STT-AFP, Tokio

IL: Ilja Janitskin on taas vapaalla jalalla

Kuva: Lehtikuva

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin pääsi pois vankilasta Andorrassa luovutusoikeudenkäynnissä tänään, kertoo Iltalehti.

Hänet määrättiin kotiarestiin odottamaan päätöstä hänen mahdollisesta luovuttamisestaan Suomeen. Päätös siitä, luovutetaanko hänet Suomeen, annetaan 9. marraskuuta.

Janitskin on vangittu Suomessa poissaolevana epäiltynä muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, salassapitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Janitskin vastustaa luovuttamistaan.

AVAINSANAT