Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu huolissaan Suomen rajavartiolain muutoksista – näin ministeri Krista Mikkonen vastaa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Rajavyöhyke Virolahdella 11. toukokuuta 2022.

Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Dunja Mijatovic on esittänyt huolensa muutoksista, joita eduskunta teki Suomen rajavartiolakiin heinäkuussa. Lakimuutos mahdollistaa esimerkiksi Venäjän rajan sulkemisen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sisäministeri Krista Mikkoselle (vihr.) osoitetussa kirjeessä Mijatovic sanoo olevansa huolissaan siitä, että lakimuutos voi johtaa tilanteisiin, joissa ihmiset eivät pysty hakemaan turvapaikkaa Suomesta. Hän näkee riskin ihmisoikeusrikkomuksiin erityisen suurena, mikäli rajalta käännytys tehdään ilman yksilöllistä tarkastelua.

- Haluan nostaa esiin niiden ihmisten tilanteen, jotka joutuvat pakenemaan Venäjältä Suomen rajan kautta, mukaan lukien heidät, joita saatetaan vainota Ukrainan sodan vastustamisen, seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin tai tekemänsä ihmisoikeustyön vuoksi. On keskeistä kiinnittää huomiota näihin ryhmiin, joihin esitetyillä muutoksilla voi olla vaikutusta, Mijatovic kirjoittaa.

Kirjeessä nousee esiin myös kysymys lasten, vammaisten ja muuten haavoittuvassa asemassa olevien oikeuksien toteutumisesta. Mijatovic muistuttaa, että henkilön haavoittuma asema ei välttämättä näy ulospäin tai ole itsestäänselvästi todettavissa, joten henkilön tilanteen kunnollinen tarkastelu vaatii kattavan yksilöllisen arvioinnin.

Mijatovic kannustaa Suomea tekemään erittäin selkeät ohjeistukset Rajavartiolaitokselle ihmisoikeusrikkomuksien estämiseksi.

”Rajamenettely ei estä kenenkään oikeutta hakea kansainvälistä suojelua”

Mikkonen vakuuttaa vastauksessaan Mijatovicille, että lakia sovelletaan ihmisoikeuksia kunnioittaen ja jokainen hakemus tarkastellaan yksilöllisesti kansainvälisen suojelun periaatteen toteutumiseksi.

-  Hallituksen esityksessä on erityisesti painotettu, että rajamenettely ei estä kenenkään oikeutta hakea kansainvälistä suojelua, Mikkonen sanoo.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen kommentoi Helsingin Sanomille ihmisoikeusvaltuutetun selvityspyynnön olevan poikkeuksellinen ja osoittavan, että eurooppalaiset ihmisoikeuselimet ovat huolestuneita Suomen toimista rajaturvallisuusasioissa.

-  Ja hyvä niin, koska varsinkaan tuore rajavartiolain muutos ei ollut kunniaksi suomalaiselle eduskuntakeskeiselle perustuslaki- ja ihmisoikeusvalvonnalle tai oikeusvaltiolle, Ojanen sanoo Helsingin Sanomissa.

Ojanen arvioi, että vastaavia tai jopa tiukempia selvityspyyntöjä voi olla luvassa myös Euroopan unionin suunnalta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE