Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Euroopan oikeusasiamies Ursula von der Leyenin viestien julkisuudesta: Tekstiviestejä tulisi kohdella EU-asiakirjoina, jos sisältö koskee EU-päätöksentekoa

LEHTIKUVA / AFP / JOHN THYS

Euroopan oikeusasiamies kritisoi Euroopan komissiota puheenjohtajan tekstiviestejä koskeneen tietopyynnön käsittelystä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Viime keväänä New York Times uutisoi komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin vaihtaneen tekstiviestejä koronarokotehankinnoista lääkeyhtiö Pfizerin toimitusjohtajan Albert Bourlan kanssa. Sittemmin komissio ei luovuttanut kyseisiä tekstiviestejä niitä tietopyynnöllä pyytäneelle journalistille.

Euroopan oikeusasiamies katsoo nyt, että komissio ei ole käsitellyt tietopyyntöä asianmukaisella tavalla.

Komissio luovutti tietopyynnön tehneelle journalistille sähköpostin, kirjeen ja tiedotteen. Tekstiviestejä ei komission mukaan ollut arkistoitu.

Oikeusasiamiehen mukaan komissio ei edes pyytänyt puheenjohtajan kabinettia selvittämään kyseisten tekstiviestien olemassaoloa, vaan oli esittänyt kabinetille ainoastaan pyynnön komission sisäiset arkistointikriteerit täyttävistä aineistoista. Arkistointikriteerit eivät tällä hetkellä kata tekstiviestejä.

Tekstiviesti voi olla julkinen asiakirja

Oikeusasiamiehen mukaan EU-asiakirjojen julkisuus määräytyy niiden sisällön mukaan, ei muodon perusteella. Näin ollen tekstiviestejä tulisi kohdella EU-asiakirjoina, jos niiden sisältö koskee EU-päätöksentekoa.

-  Kaikkia tekstiviestejä ei tarvitse arkistoida, mutta arkistoida tulisi sellaiset tekstiviestit, jotka selkeästi kuuluvat EU:n avoimuutta koskevan lain piiriin ja ovat siten merkityksellisiä tekstiviestejä. Ei ole uskottavaa väittää toisin, oikeusasiamiehen tiedotteessa todetaan.

Oikeusasiamies vaatii komissiota pyytämään uudestaan puheenjohtajan kabinettia etsimään kyseisiä tekstiviestejä. Jos tekstiviestit löytyvät, oikeusasiamiehen mukaan komission tulisi arvioida, täyttävätkö viestit lainmukaisen määritelmän julkisuudesta.

Henkilökohtainen suhde edisti sopimusta

New York Times mukaan von der Leyenin harjoittamalla henkilökohtaisella diplomatialla oli suuri rooli siinä, että EU sai solmittua Pfizerin kanssa sopimuksen 1,8 miljardin rokoteannoksen tilaamisesta viime vuonna.

New York Timesissa Pfizerin toimitusjohtaja Bourla luonnehti kokeneensa von der Leyenin kanssa syvää luottamusta, koska keskustelut liikkuivat syvällä tasolla.

Vuosi sitten rokotehankinnat ja rokotteiden jakelu olivat kuuma puheenaihe, koska alkuun rokotetoimitukset eivät edenneet EU-maissa niin nopeasti kuin oli toivottu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE