Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Euroopan parlamentti hyväksyi yritysvastuudirektiivin – näin suomalaiset mepit kommentoivat tuoreeltaan

Euroopan parlamentti on hyväksynyt yritysvastuudirektiivin tänään äänin 374-235. Suomessa asiaa on jo ehditty riemuita.

Demokraatti

Demokraatti

– Yritysvastuudirektiivi hyväksyttiin juuri täysistunnossa selvin luvuin. Hienoa, että pitkien neuvotteluiden jälkeen saimme kokonaisuuden hyväksyttyä kauden päätteeksi, SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

SDP:n toinen meppi Eero Heinäluoma taas sanoo, että päätös on historiallisen tärkeä päätös, mutta ei täydellinen.

– Tärkeää saada yritykset kantamaan vastuunsa ympäristöstä, ihmisoikeuksista ja työntekijöiden oikeuksista niin itsensä kuin koko arvoketjunsa osalta.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala pitää lainsäädäntöä käänteentekevänä. Hautala toimi yritysvastuudirektiivin varjoesittelijänä Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunnassa sekä ihmisoikeusalivaliokunnassa.

– Hetken näytti siltä, että lakihanke kaatuu Suomen ja muiden jäsenmaiden vastustukseen. Laki onnistuttiin pelastamaan vastuullisten yritysten ja kansalaisyhteiskunnan ennennäkemättömän voimakkaalla tuella, Hautala sanoo tiedotteessa.

Suomessa yritysvastuudirektiivin piiriin kuuluu noin 140 suurinta yritystä. Hautalan mukaan seuraava haaste on direktiivin saattaminen kansalliseen lainsäädäntöön.

– Suomi voi toimia tässä esimerkkinä. Ihmisoikeusloukkausten uhrien näkökulman täytyy olla keskiössä ja lain valvontaan on saatava riittävät resurssit.

Myös Finnwatch oli nopeasti liikkeellä.

– Parlamentin antama tuki direktiiville ilahduttaa. Tänään otettiin jälleen tärkeä askel kohti sitovaa yritysvastuulainsäädäntöä, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér sanoo tiedotteessa.

Euroopan parlamentin äänestyksen jälkeen direktiivi etenee vielä neuvoston hyväksyttäväksi, minkä jälkeen teksti julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä. Neuvoston on määrä hyväksyä direktiivi 24.5.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE