Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Mielipiteet

Euroopan tulevaisuuskonferenssi on hyödyllinen työkalu niille, jotka ovat tyytymättömiä unioniin

Keskiviikkona Euroopan tulevaisuuskonferenssi sai viimein hyväksyntänsä, kun komissio, neuvosto ja parlamentti allekirjoittavat konferenssin julistuksen. Allekirjoituksia edeltäneet konferenssin avauspuheenvuorot kilpailivat keskenään kunnianhimon tasosta.

Jesse Jääskeläinen

Puheissa painotettiin yhtenäistä ja vahvempaa EU:ta, innovatiivista ja nykyistä aktiivisempaa kansalaisten osallistamista, kriisien ja pandemian tehokasta torjumista ja jopa perussopimusten avaamista, jos kansalaiset niin haluavat. Julkistustilaisuus ja sen viestit tuskin näkyivät aiheeseen vihkiytyneitä pitemmälle vaikka kyse onkin merkittävistä kysymyksistä.

Ainaisen ja vaihtoehdottoman Fixit-debatin sijasta kriitikon kannattaakin kääntää keskustelu niihin haasteisiin ja heikkouksiin, jotka EU:n on syytä ratkaista lähitulevaisuudessa.

Euroopan tulevaisuuskonferenssi on EU:lle tärkeä näytön paikka, mutta erityisen hyödyllinen työkalu se on niille, jotka ovat tyytymättömiä unioniin. Parhaimmillaan konferenssi nimittäin tarjoaa paikan kritisoida ja samalla kehittää unionia uuteen suuntaan. Ainaisen ja vaihtoehdottoman Fixit-debatin sijasta kriitikon kannattaakin kääntää keskustelu niihin haasteisiin ja heikkouksiin, jotka EU:n on syytä ratkaista lähitulevaisuudessa. Näitä ovat esimerkiksi ilmastokriisi, terveyskriisi, oikeusvaltiokehitys sekä EU:n yhteisen arvopohjan heikentyminen ja EU:n kankea rooli globaalina ulkopoliittisena toimijana.

Haasteiden ratkaisemiseen tarvitaan näkemyksiä kaikilta, EU-kriitikoilta sekä myönteisesti ja neutraalisti EU:hun suhtautuvilta. Viimeisimmän eurobarometrin mukaan 92 prosenttia eurooppalaisista vaatii, että kansalaisten ääni otetaan paremmin huomioon Euroopan tulevaisuutta koskevissa päätöksissä. Euroopan tulevaisuuskonferenssi tarjoaa tähän erinomaisen väylän, jos päättäjät sitoutuvat alhaalta ylöspäin suuntautuvaan keskusteluun.

Kirjoittaja on asiantuntija Eurooppalainen Suomi ry:ssä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE