Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

”Eurooppa elää kohtalon kevättä” – Lindtman MTV:llä: Pohjoismaille yhteinen turvapaikkapolitiikka

Kuva: Jukka-Pekka Flander
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan on syntynyt tarve Pohjoismaiden yhteiselle maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikalle.

EU-komissio valmistelee EU:n turvapaikkapolitiikan uudistusta.

Yksimielisyys on siitä, ettei Dublinin sopimus nykyoloissa toimi. Sopimuksen mukaan turvapaikanhakija pitää rekisteröidä siihen EU-maahan, johon hän on ensimmäisenä tullut.

Sen sijaan siitä, miten sopimusta pitäisi muuttaa – tai mitä tulisi sen tilalle – ei toistaiseksi ole edes orastavaa konsensusta.

Turvapaikkapolitiikka puhutti tänä aamuna myös MTV:n Huomenta Suomessa, jossa olivat haastateltavina kansanedustajat Antti Lindtman (sd.) ja Sampo Terho (ps.). Molemmat toimivat eduskuntaryhmiensä puheenjohtajina.

Lindtman painotti, ettei ratkaisu voi olla Dublinin sopimuksen kuoppaaminen, jos ei ole tiedossa, mitä tulee tilalle. Eikä sen korvaaminen sisäisillä siirroilla.

– Silloin tulee riski, että niiden maiden, jotka ovat ulkorajavaltioita, kannustin pitää huolta niistä ulkorajoista dramaattisesti laskee.

Lindtmanin mukaan on nähty, etteivät Kreikan kaltaiset maat kykene Dublinin sopimusta noudattamaan.

– Eurooppa elää tässä nyt kohtalon kevättä. Donald Tusk on oikeassa: on vain muutama kuukausi aikaa saada homma pelittämään, hän tiivisti MTV:llä.

Suomen hallitus voisi Lindtmanin mielestä tehdä esityksen muille Pohjoismaille.

Koska sisäiset siirrot eivät toimi sopimuksista huolimatta, Lindtman pohti, olisiko syytä kohdistaa varat sinne, missä suurin paine on.

– Ottaa yhteinen kustannusvastuu ihmisten rekisteröimisestä esimerkiksi Kreikassa ja Italiassa ja sen jälkeen vahvistaa ulkorajoja.

Sampo Terhon mukaan Dublin-sopimuksesta kannattaisi pitää kiinni. Jäsenmaiden olisi tehostettava omaa rajavalvontaa niin ulkorajoilla kuin EU:n sisällä.

– Emme vielä tiedä, mikä olisi uusi malli, Terho totesi Dublin-spekuloinnista.

Pohjoismaat muodostavat yhteisen alueen

Lindtman muistutti, että myös Suomi on osa EU:n ulkorajaa ja voi joutua tilanteeseen, jossa paine on kova.

– Toivon, että ulkopoliittinen johto pitää tiiviit yhteydet Venäjään ja pidetään tilanne hallinnassa.

Lindtmanin mukaan nyt on tilaus Pohjoismaiden yhteiselle maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikalle. Suomen hallitus voisi hänen mielestään tehdä tästä esityksen muille Pohjoismaille. – Me olemme yhteinen alue, hän perusteli.

– Se alkaisi vastaanottokäytännöistä, hakemusten käytännöistä, palautuskäytännöstä, perheiden yhdistämisestä ja turvallisten maiden listasta, Lindtman luetteli.

Perussuomalaisten Terho muistutti, ettei Norja ole EU:n jäsen.

Prikaatikenraali Eskelinen ottaa vastaan Ilmavoimien komentajan tehtävät

Kuva: lehtikuva / kaisa siren

Prikaatikenraali Sampo Eskelinen ottaa vastaan Ilmavoimien komentajan tehtävät vaihtokatselmuksessa Jyväskylän Tikkakoskella maanantaina.

Väistyvä komentaja, kenraalimajuri Kim Jäämeri puolestaan siirtyy Puolustusvoimien strategiapäälliköksi kesäkuun alussa.

Prikaatikenraali Eskelinen, 53, on järjestyksessään 20. Ilmavoimien komentaja. Hän siirtyy tehtävään Puolustusvoimien suunnittelupäällikön virasta.

Aiemmin hän on toiminut muun muassa Satakunnan lennoston komentajana ja Ilmavoimien operaatiopäällikkönä.

Prikaatikenraaliksi Eskelinen ylennettiin itsenäisyyspäivänä 2015.

Kenraalimajuri Jäämeri, 52, on palvellut Ilmavoimien komentajana huhtikuusta 2014.

Manchesterin iskuun liittyen jälleen uusi pidätys – yhteensä 14 otettu kiinni

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Britanniassa poliisi on tehnyt jälleen pidätyksen Manchesterin maanantaiseen terrori-iskuun liittyen. Poliisi on pidättänyt 25-vuotiaan miehen, jota epäillään yhteyksistä iskuun.

Mies otettiin kiinni Old Traffordissa Manchesterin itäpuolella.

Eilen poliisi otti kiinni 20- ja 25-vuotiaat miehet Pohjois-Manchesterissa. Kaikkiaan iskuun liittyen on otettu kiinni 14 ihmistä.

Poliisi epäilee, että maanantaina itsensä Manchester Arenalla räjättänyt Salman Abedi kuului jihadistiverkostoon.

Britanniassa tehtyjen pidätysten lisäksi Libyan poliisi on pidättänyt Abedin isän ja veljen.

Amerikkalaisen poptähden Ariana Granden konserttiin tehdyssä iskussa kuoli 22 ja haavoittui yli sata henkeä.

Yhdysvaltojen ministeri väläyttää: ”Kannettavat kiellettävä ulkomaan lennoilla”

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images

Yhdysvallat voisi harkita kannettavien tietokoneiden kieltämistä kaikilla ulkomaan lennoilla, kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri John Kelly (kuvassa) sanoi sunnuntaina.

Hän totesi Fox Newsin haastattelussa, että terroriuhka matkustajakoneita vastaan on todellinen.

Eri lähteet kertoivat aiemmin tässä kuussa, että Yhdysvallat harkitsee läppärikiellon laajentamista Euroopan-lennoille.

Sen jälkeen EU:n ja Yhdysvaltojen edustajat ovat keskustelleet lentoliikenteen turvallisuudesta. Myös Kelly tapasi EU:n edustajia matkustaessaan presidentti Donald Trumpin mukana tämän lauantaina päättyneellä kiertomatkalla.

Yhdysvallat on jo kieltänyt kaikkien kännykkää suurempien laitteiden tuomisen matkustamoon lennoilla, jotka saapuvat kahdeksalta Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan lentokentältä.

Trump syyttää: ”Media keksii nimettömiä lähteitä”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syyttää jälleen mediaa valehtelusta.

Trump tviittasi, että valheellinen media keksii nimettömiä lähteitä. Trumpin mukaan monet Valkoisesta talosta vuodetut tiedot ovat itse asiassa median kehittämiä valheita.

– Aina kun valeuutismedia kirjoittaa ”lähteet kertovat” eikä mainitse nimiä, on hyvin mahdollista, että lähteitä ei ole olemassakaan, vaan valeuutisten kirjoittajat ovat keksineet heidät, Trump tviittasi.

Trump ei nimeä mitään tiettyä mediaa tai uutisjuttua. Tviitit ovat kuitenkin todennäköisesti reaktio viime päivinä yhdysvaltalaismediassa olleisiin tietoihin, joiden mukaan Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner oli ehdottanut Venäjälle salattua yhteydenpitokanavaa Valkoiseen taloon.

Eilen Valkoinen talo kieltäytyi kommentoimasta väitteitä.

Keskustelua aiheesta

Ammuskelu Mississipin osavaltiossa – kahdeksan ihmistä kuollut

Yhdysvalloissa kahdeksan ihmistä on saanut surmansa ampumisten sarjassa Mississippin osavaltiossa, amerikkalaismedia kertoo. Epäilty ampuja on otettu kiinni.

Tapahtumien tarkka kulku on vielä epäselvä. Paikallisen Daily Dealer -lehden mukaan poliisi oli hälytetty poistamaan mies asunnosta Lincolnin piirikunnassa eilen illalla. Mies avasi tulen ja ampui yhden poliisin ja kolme muuta ihmistä.

Uutistoimisto AP:n mukaan poliisi uskoo saman miehen ampuneen myös neljä muuta ihmistä kahdessa muussa osoitteessa. Joidenkin tietojen mukaan miehellä oli mukanaan panttivankina 16-vuotias poika, kun poliisi pidätti hänet.

Paikallisen median mukaan kiinniotettu mies on 35-vuotias ja hänellä on pitkä rikosrekisteri. Poliisi ei ole vielä kommentoinut miehen mahdollista motiivia. On myös edelleen epäselvää, tunsiko mies uhrejaan.