”Eurooppa elää kohtalon kevättä” – Lindtman MTV:llä: Pohjoismaille yhteinen turvapaikkapolitiikka

Kuva: Jukka-Pekka Flander
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan on syntynyt tarve Pohjoismaiden yhteiselle maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikalle.

EU-komissio valmistelee EU:n turvapaikkapolitiikan uudistusta.

Yksimielisyys on siitä, ettei Dublinin sopimus nykyoloissa toimi. Sopimuksen mukaan turvapaikanhakija pitää rekisteröidä siihen EU-maahan, johon hän on ensimmäisenä tullut.

Sen sijaan siitä, miten sopimusta pitäisi muuttaa – tai mitä tulisi sen tilalle – ei toistaiseksi ole edes orastavaa konsensusta.

Turvapaikkapolitiikka puhutti tänä aamuna myös MTV:n Huomenta Suomessa, jossa olivat haastateltavina kansanedustajat Antti Lindtman (sd.) ja Sampo Terho (ps.). Molemmat toimivat eduskuntaryhmiensä puheenjohtajina.

Lindtman painotti, ettei ratkaisu voi olla Dublinin sopimuksen kuoppaaminen, jos ei ole tiedossa, mitä tulee tilalle. Eikä sen korvaaminen sisäisillä siirroilla.

– Silloin tulee riski, että niiden maiden, jotka ovat ulkorajavaltioita, kannustin pitää huolta niistä ulkorajoista dramaattisesti laskee.

Lindtmanin mukaan on nähty, etteivät Kreikan kaltaiset maat kykene Dublinin sopimusta noudattamaan.

– Eurooppa elää tässä nyt kohtalon kevättä. Donald Tusk on oikeassa: on vain muutama kuukausi aikaa saada homma pelittämään, hän tiivisti MTV:llä.

Suomen hallitus voisi Lindtmanin mielestä tehdä esityksen muille Pohjoismaille.

Koska sisäiset siirrot eivät toimi sopimuksista huolimatta, Lindtman pohti, olisiko syytä kohdistaa varat sinne, missä suurin paine on.

– Ottaa yhteinen kustannusvastuu ihmisten rekisteröimisestä esimerkiksi Kreikassa ja Italiassa ja sen jälkeen vahvistaa ulkorajoja.

Sampo Terhon mukaan Dublin-sopimuksesta kannattaisi pitää kiinni. Jäsenmaiden olisi tehostettava omaa rajavalvontaa niin ulkorajoilla kuin EU:n sisällä.

– Emme vielä tiedä, mikä olisi uusi malli, Terho totesi Dublin-spekuloinnista.

Pohjoismaat muodostavat yhteisen alueen

Lindtman muistutti, että myös Suomi on osa EU:n ulkorajaa ja voi joutua tilanteeseen, jossa paine on kova.

– Toivon, että ulkopoliittinen johto pitää tiiviit yhteydet Venäjään ja pidetään tilanne hallinnassa.

Lindtmanin mukaan nyt on tilaus Pohjoismaiden yhteiselle maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikalle. Suomen hallitus voisi hänen mielestään tehdä tästä esityksen muille Pohjoismaille. – Me olemme yhteinen alue, hän perusteli.

– Se alkaisi vastaanottokäytännöistä, hakemusten käytännöistä, palautuskäytännöstä, perheiden yhdistämisestä ja turvallisten maiden listasta, Lindtman luetteli.

Perussuomalaisten Terho muistutti, ettei Norja ole EU:n jäsen.

Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa Axl Smithin tapauksessa – syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Salakatselusta syytetty Axl Smith.

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään iltapäivällä ratkaisunsa juontaja Axl Smithin epäillyistä rikoksista. Smithiä syytetään salakatselusta, kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Syytteiden mukaan hän kuvasi lukuisia seksikumppaneitaan ja myös jakoi kuvaamiaan videoita tuttavilleen.

Smith vetäytyi viime vuonna The Voice of Finland -ohjelman juontajan paikalta rikosepäilyjen vuoksi. Hänet tunnetaan myös muun muassa dj:nä ja muusikkona.

Syyttäjä vaatii Smithille puolentoista vuoden ehdollista vankeutta ja sataa päiväsakkoa. Syytekohtia on lähes 40.
Syyttäjän mukaan epäillyt teot ovat alkaneet maaliskuussa 2014 ja jatkuneet helmikuuhun 2016.

Syyttäjä teki tapauksessa kymmenen syyttämättäjättämispäätöstä. Kahdeksan osalta ei ollut näyttöä, ja kahden osalta syyteoikeus oli vanhentunut.

Keskustelua aiheesta

Usu: Ammattikouluissa valmiutta höllentää kielitaitovaatimuksia

Shriana ja Tara osallistuvat Perhetalo Sahramin kotiäideille tarkoitetulle suomenkielen kurssille.

Moni ammattikoulujen edustaja näkee hyvinä suunnitelmat maahanmuuttajien kielitaitovaatimusten höllentämisestä, kertoo Uutissuomalainen. Kielitaitovaatimuksista täysin luopuminen ei kuitenkaan saa kannatusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ohjaustyöryhmä on esittänyt, että maahanmuuttajien ei enää tarvitsisi läpäistä yleistä kielikoetta päästäkseen ammatillisiin opintoihin.

Esimerkiksi Jyväskylän ammattiopiston koulutuspäällikkö Auli Mäkinen pitää hyvänä, että maahanmuuttajien siirtymistä eteenpäin sujuvoitetaan.

Kielikokeen on läpäissyt vain harva kotoutumiskoulutettu.

Keskustelua aiheesta

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi kauppaministeriksi ”konkurssien kuninkaan”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi liikemies-sijoittaja Wilbur Rossin maan kauppaministeriksi maanantaina paikallista aikaa. Asiasta muun muassa kertovan New York Timesin mukaan senaatti hyväksyi presidentti Donald Trumpin kauppaministerivalinnan äänin 72–27.

Lehden mukaan Ross sai demokraateilta vähemmän vastustusta kuin esimerkiksi toissa viikolla valtionvarainministeriksi vahvistettu Steven Mnuchin, jonka ministeripestiä senaatin demokraatit vastustivat yhtä lukuun ottamatta loppuun asti.

Ross, 79, on tunnettu siitä, että hän osti aikoinaan tappiollisia teräs- ja kivihiiliyrityksiä ja myi ne myöhemmin sievoisella voitolla. Ross sai tästä lisänimen Konkurssien kuningas.

Kauppaministeri Rossilla on keskeinen rooli muun muassa Trumpin hallinnon suunnitelmissa neuvotella uudelleen vapaakauppasopimus Nafta.

Keskustelua aiheesta

HS: Aukiolojen vapauttaminen lisännyt kauppojen silpputyötä

Kuva: Lehtikuva
S-market Hakaniemessä oli auki myös Loppiaisena.

Kauppojen vapaat aukiolot ovat lisänneet silpputyön määrää, kertoo Helsingin Sanomat. Kaupat ovat saaneet olla auki ilman rajoituksia vuoden 2016 alusta.

Silpputyötä on tullut lisää ja vuokratyöntekijöiden määrä on kasvanut neljänneksellä. Palvelualojen ammattiliiton (Pam) tutkimuspäällikkö Antti Veirto kuvaa muutosta ”aikamoiseksi hyppäykseksi”.

Vapaat aukioloajat ovat HS:n mukaan myös kaataneet yrityksiä. Viime vuonna kävikin niin, että kaupan alan palkansaajien määrä kasvoi mutta yrittäjien määrä väheni. Alan kokonaistyöllisyys supistui hiukan edellisvuotisesta.

Aukiolon vapauttamista perusteltiin etenkin sillä, että sen uskottiin lisäävän kaupan työpaikkoja.
Vapaista aukioloajoista näyttäisivät hyötyneen eniten suuret päivittäistavarakaupat ja hyvillä paikoilla sijaitsevat liikkeet.

Keskustelua aiheesta

Jäätävää vesisadetta – eteläisessä Suomessa vaarallinen ajokeli

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Ajokeli on tänään vaarallinen isossa osassa eteläistä Suomea varsinkin aamulla ja aamupäivällä. Lauhtuva sää luo monin paikoin otolliset olosuhteet jäätävälle vesisateelle. Osassa maata sataa lunta.

Ilmatieteen laitos varoittaa vaarallisesta tiesäästä alueella, joka ulottuu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun etelärajalta lähes maan koko eteläosaan. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla ajokeli on normaali. Kymenlaakson tiesää on mahdollisesti huono.

Mahdollisesti vaarallinen ajokeli on lisäksi Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.
Selkämerellä tuulee kovaa.

Keskustelua aiheesta