ehdokasmainos

Eurooppalaistunut dekkaristi Donna Leon ei todellakaan kosiskele USA:n kirjamarkkinoita: ”Tuskin siellä osataan edes lukea”

Kuva: Kari Hulkko
donna2
Suosikkidekkaristi Donna Leon vaalii nykyisessä kotimassaan Italiassa anonymiteettiään, mutta on yleisölle esiintyessään teräväsanainen ja valloittava persoona.

Ison veden takana New Jerseyssä syntynyt, mutta Italiassa jo vuosikymmenet asunut kirjailija Donna Leon oli kiistatta tämän vuoden Turun kirjamessujen maineikkain vieras. Maailmantähden maine kantoi, sillä messujen Agricola-päälavan katsomo ja koko lähitenoo pakkautui niin täyteen kuulijoita, että Leon näytti ilmeillään ja eleillään hämmentyneensä suosiota.

Venetsialaiskomisario Guido Brunettin rikostutkimuksista kertovalla Leonin dekkarisarjalla on kymmeniä miljoonia lukijoita ympäri maailmaa. Brunetti-kirjoja on ilmestynyt vuodesta 1992 lähtien jo 25, suomeksi niistä on saatu Otavan kustantamana tähän mennessä23, viimeisimpänä tänä vuonna ilmestynyt ”Ansionsa mukaan” (alkuteos By Its Cover 2014).  Ja lisää on ilmeisesti tulossa, sillä juuri messujen alla 74 vuotta täyttänyt Leon lupaa kirjoittaa Brunetti-jännäreitä niin pitkään kuin se tuntuu hänestä itsestään kivalta. Ja vielä tuntuu.

Leon haluaa kulkea omia polkujaan rikoskirjallisuuden nykytrendeistä piittaamatta. Hän ei pyri hätkäyttämään extreme-keinoin.

– Esimerkiksi teillä Pohjoismaissa suosittu rikoskirjallisuus tuntuu hyvin väkivaltaiselta. Itse en sen tyyppistä halua kirjoittaa enkä lukea. Olen siis Aristoteleen linjoilla, hänhän katsoi, että antiikin draamoissa esitetty julmuus ja väkivalta eivät ole hyväksi katsojalle. Minä ajattelen samoin nykypäivän rikoskirjallisuudesta.

Leonin kirjoissa rikoksien julmuuksien yksityskohtaista kuvailua tärkeämpiä pointteja ovat yhteiskunnallinen ote ja venetsialainen elämäntapa, johon kuuluu ehdottomasti hyvä ruoka. Niinpä Brunetti-dekkarisarjan kylkiäisenä onkin ilmestynyt (myös suomeksi 2011 nimellä ”Makupaloja Venetsiasta Guido Brunettin” tapaan) ruokakirja, jossa esitellään komisarion vaimon Paolan herkullisimpis aterialuomuksia. Leon luonnehti itseään kohtalaiseksi kokiksi, mutta ei missään tapauksessa niin loistavaksi, että häneltä taittuisivat Paolan luomat gurmeettiset herkut. Siksi hän on keittokirjassaan saanut apua italialaiselta ystävättäreltään.

Turun kirjamessujen signeerauspisteiden suosikki on läpi vuosien ollut Mauri Kunnas, mutta tänä vuonna hänet haastoi Donna Leon ja vieläpä samaan aikaan samalla standillä.

Turun kirjamessujen signeerauspisteiden suosikki on läpi vuosien ollut Mauri Kunnas (etualalla), mutta tänä vuonna hänet haastoi Donna Leon ja vieläpä samaan aikaan samalla standillä.

Anonymiteetista vapautta

Niin sisälle italialaiseen elämäntapaan kuin onkin sujunut Leonin kirjoista ensimmäistäkään ei ole käännetty italiaksi. Hän ei enää asu Venetsiassa eikä myöskään huutele julkisesti nykyistä kotipaikkaansa.

– Korostan taas kerran, että kyseessä ei ole mikään cosa nostran tai muunkaan painostuksen pelko, vaan yksinkertaisesti se, että haluan säilyttää Italiassa anonymiteetin suoman kirjailijanvapauden, en halua olla julkkis.

Leonin taaipumuksesta varjella yksityisyyttään kertoo sekin, että hänen virallisilla kotisivuillaan elämäkertatietojen kohdassa on nippa nappa kolmatta riviä tekstiä.

Amerikkalaislukijoista Leon tuntuu piittaavan vielä vähemmän.

– Toivon, että minulla on vakavasti asioihin suhtautuvia lukijoita, joilla on kykyä ymmärtää kirjojeni kulttuuriset tasot. En usko, että nykyamerikkalaiset osaava edes lukea tai ajatella, täräytti Leon messulavalla.

– Guido Brunetti on eurooppalaisesti katsoen vasemmistolaisesti suuntautunut mies, mutta amerikkalaisille hän on yksioikoisesti kommunisti. Eurooppalaisilla lukijoilla on niin paljon sosiaalista omatuntoa ja historiantajua, että he pystyvät nauttimaan täysipainoisemmin kirjojeni maailmasta.

Euroopasta näyttää tulevan Donna Leonin kirjallinen suosikkikin. Kun häneltä kysyttiin, mikä kirja lähtisi mukaan autiolle saarelle, hän fiksusti tinkasi ensin, että josko saisi ottaa kirjailijan kootut teokset, ja sanoi sitten ykskantaan:

Charles Dickensin koko tuotanto. Rakastan Dickensin humaania ihmiskuvaa ja yhteiskunnallista otetta.

 

 

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Kirjavisa: ”Lennokas tyylitaituri, keikaroiva kameleontti”

paavolainenolavi-1200x675
Olavi Paavolainen onnistui Synkällä yksinpuhelullaan hämmentämään monia.

Turun kirjamessuilla vieraillut visaukko löysi erään antikvariaatin messutiskiltä pitkään haikailemansa kirjan, joka piti esipuhepäiväyksen vuoksi lyödä sitten saman tien visakansan syyniin. Runsaan palautteen tehtävä tuottikin.

Marja-Liisa Julkunen Joensuusta avaa pelin

”Kyseessä on Olavi Paavolaisen – ehkä juuri kirjan synnnyttämän kohun vuoksi – viimeiseksi jääneestä kirjasta ’Synkkä yksinpuhelu’, jota sotapäiväkirjaksikin kutsutaan.
Paavolaisella oli tapana kirjoittaa pieniä lappusia, jotka olivat julkaistavan kirjan pohjana. Synkän yksinpuhelun laput alkavat 8.8.1939 ja päättyvät 8.11.1945.

Paavolaisen hyvä ystävä Matti Kurjensaari pitää ”avainlappuna” seuraavaa: ’Tiedän, että sodan hemkilökohtainen elämättä jättäminen on se syöpä, joka kaivaa sisimpääni. Sillä sota on ainoa mittapuu, jota meidän aikamme käyttää. Olkoon se oikein tai ei – sama se. Riitelen tuosta asiasta ehtimiseen poikien kanssa. TK-miehenä oleminen on naurettava, tragikoominen korvike. Jos en olisi upseeri, tahtoisin olla rintamalla. En pelkää kuolemaa, mutta upseerina pelkään vastuuta toisten elämästä.’”

Helsinkiläinen Sirpa Taskinen on ollut sattumoisin juuri asian äärellä.

”Kuinka ollakaan, olen juuri lueskellut Panu Rajalan Paavolais-elämänkertaa ’Tulisoihtu pimeään’. Siinä tietenkin käsitellään perusteellisesti Synkän yksinpuhelun (1946) valmistelua ja sen saamaa vastaanottoa. Paavolainen jäi kiinni jälkiviisastelusta eli päiväkirjansa muokkaamisesta ja joistain asiavirheistä, joihin tartuttiin hanakasti. Rajalan arvelun mukaan mustamaalauksessa kunnostautui erityisesti V. A. Koskenniemi vaimoineen, mutta innolla paneutuivat haukkumiseen myös monet muut Paavolaisen aikaisemmin mollaamat tahot ja muutoin vain innokkaat piskit.

Toki myötämielisiäkin arviointeja oli, mutta yleiskuva jäi kielteiseksi. Kunnianpalautus tuli vasta 1960 Eino Leinon palkinnon muodossa.”

Vexi Lehto Salosta on jo tarttumassa Paavolaisen vihdoin julkaistuihin Neuvostoliiton retken ylöskirjauksiin.

”Visakirja olen lukenut muistaakseni 70-luvulla, eikä se silloin ilmeisesti tehnyt minuun suurta vaikutusta. Ilmestymisajankohtanaan kirja on varmasti ollut järisyttävämpi.

Paavolaisen kirjoja olen vuosikymmenten varrella lukenut, ’uusimpaankin’ aion tutustua kunhan saan ’Volga virtaa nyt Moskovaan -teoksen käpäliini. Paavolaisen kirjat ovat tutustumisen ja lukemisen arvoisia.”

Helsinkiläinen takavuosien pallovirtuoosi (ja muuten visaäijän joukkuekaveri) V-P Salminen avaa mukavan pesishenkisissä tunnelmissa.

”Syyskauden avauksessa en saanut visalukkarin syötöistä aikaan muuta kuin huteja. Mutta nyt lähtee. Toivottavasti ei mene takalaittomaksi.
Olavi Paavolainen on näköjään sivuutettu kirjavisassa 24 vuoden ajan. Tämä ei kylläkään kerro mistään yleisemmästä unohduksesta. Uusia Paavolaiseen liittyviä julkaisuja kun on saatu ihan viime vuosinakin.

Lennokas tyylitaituri, keikaroiva kameleontti – suomalaisittain Paavolainen edustaa kulttuurikirjoittamista parhaimmillaan ja pahimmillaan. ’Olen temmannut irti älyn katkaisijan ja antanut vain tunteen ja vaistojen puhua.’ (Lähtö ja loitsu)”

* * *

Mauri Panhelainen Jyväskylästä tuumailee teoksesta näin:

”Synkkään yksinpuheluun sisältyy sisältyy kasapäin kiinnostavia episodeja ja havaintoja. Syyskuussa 1941 – menestyvän hyökkäysvaiheen vanavedessä – TK-miehet Paavolainen, Martti Haavio ja Sakari Pälsi kiertelevät tutkimassa ja valokuvaamassa Itä-Karjalan valloitettuja kyliä.

Paavolainen panee merkille, että karjalaisväestö on laimean myötäsukainen uusille isännille. Sen sijaan vepsäläiset, joiden vauraan näköisiä kyliä löytyy Äänisen rannoilta Petroskoin valtauksen jälkeen, ovat pidättyväisiä, suorastaan torjuvia. Haavio sanoo, että vepsäläiset ovat Itä-Karjalan hämäläisiä, mutta Paavolaisen mielestä kylmyyttä ei voi noin yksinkertaisesti selittää.”

Espoolainen Eero Reijonen on ratkonut visaa sivistävissä maisemissa.

”Visaisännän ajoitus pakottaa lomailevan visakallon varjoon, toki kirpeän juoman kera. Ja jättämään vaimon agoralle pitämään kojukauppiaille synkkää yksinpuheluaan. Puitteet ovat toki sopivat; ikkunan alla olevan aukion nimi näkyy olevan Sokrates.

Tekijästä on visaajalle muodostunut ristiriitainen kokonaiskuva. Visakirja, kirjailijan merkkiteos on kestänyt hyvin aikaa, tai oikeastaan se on uudelleen ajankohtainen. Valitettavasti.

Tekijän ajan johtavimpana arvostelijana suorittama Pentti Haanpään ’Kentän ja kasarmin’ teurastus 20-luvun lopulla oli joukon mukana ajamassa Piippolan kirjailijaa julkaisukieltoon, joka vaikutti paljon rankemmalta seuraukselta kuin kannakselaisen kansanedustajasuvun vesan saama omiensa selänkääntö. Haanpään saama arvostelu oli yksi törkeimmistä ja sitä paitsi yksi täysin metsään menneistä arvioinneista ikinä. – – –

Olen Paavo Haavikon kansaa melkein samaa mieltä siinä, että kirjailijoista Suomeen riittäisivät Aleksis Kiven ja Pentti Haanpään patsaat. Jälkimmäistä saataneen odottaa hamaan maailma tappiin.

Veteli tuleva visakirjailija onneksi korville ns. ystäviäänkin, tässä tapauksessa ihan aiheesta ”Suursiivous eli kirjallisessa lastenkamarissa (1932) ” on puolihävytön ja muutenkin mukava luettava ja opetti varmaan Mika Waltariakin ns. tavoille. – – –

Ensimmäinen muistikuva visateoksesta on ajalta ennen lukiota ’Tossusta’, jota myös Sörkän Norssiksi tituleerattiin. Joku varhaiskypsä vekara, todennäköisesti joku ylempien luokkien ns. ’Tannerin-koplalaisen’ pikkuveli piti äidinkielen tunnilla esitelmän visakirjasta. Itse esitelmästä en muista mitään, mutta jälkiseuraamukset sitä paremmin. Koulumme vararehtori, sama maantiedonlehtori, jota Alpo Ruuth kuvaa kirjassaan ’Kämppä’, omisti koko seuraavan maantiedontunnin siihen, että hän valisti meitä totuuksilla suuresta naapurikansasta, siitä jota kuvaamaan on olemassa viisikirjaiminen sana, jota kouluhallitus on kieltäytynyt käyttämästä.

Kotona kaivoin tietysti esiin tämän mielenkiintoisen kirjan. Pettymyksekseni Myklen ’Punainen rubiini’, kaverilta lainattu kohukirja, oli tuntunut pojankossista paljon kiinnostavammalta. Niin se nuoruus kuluu: Tämä vanha äijänkäppänä Sokrateen aukion varrella ei enää paljon välitä minkään värisistä rubiineista, mutta synkkää yksinpuhelua hän kyllä arvostaa.”

* * *

Tamperelainen Jari-Pekka Vuorela sanoo tehtävää helpoksi tapaukseksi…

”Mutta vihje tarjoaa kiintoisaa suomalaista kustannushistoriaa. Ensimmäisen painoksenhan julkaisi WSOY, mutta myöhemmät Otava. Pingviinikirjoihin Paavolainen pääsi tosiaan Kailan, Reichin ja kumppanien kanssa.

Kun luin kirjan koululaisena, elettiin jo television ja supermarkettien aikaa, mutta melkein puolen vuosisadan kuluttua tajuan, että useimmille sota ei silloin ollut muinaishistoriaa.
Paavolainenhan oli silloin jo kuollut vietettyään viimeiset vuotensa Radioteatterin johtajana. Eipä hänestä kai siinäkään hommassa suurta haittaa ollut.
Niin sanoakseni ammatillisista syistä Synkkä yksinpuhelu on epäilemättä edelleen helpoimmin sisäistyviä sotakirjoja.”

Raila Rinne Helsingin ”Pasilan vihreältä laidalta” kiinnittää myös huomionsa laatuisaan pokkarisarjaan.

”Vinkin kirjailijanimet johdattivat Otavaan, joka näkyy 1980-luvulla julkaisseen taskukirjasarjaa Pingviinikirjat. Omakin Synkän yksinpuhelun kappaleeni kuuluu tähän aiemmin kokonaan havaitsemattomaani sarjaan ja on painettu 1982. Kiitoksia, tulipa nyt sekin sarja tutuksi.”

Ossi Lehtiö Tervakoskelta on lukenut leimoja kirjailijan nahasta

”Useita ja erilaisia leimoja kirjailijaan lyötiin sotien välillä, kun hän siivosi lastentarhaa. Osallistuminen Hitlerin mahtaviin propagandatilaisuuksiin leimasi hänet vähintään natsiksi. Piti oikaista kuvaa ja lähteä sinne, minne osa natseistakin lähti sodan jälkeen. Ja matka suureen ja mahtavaan Staliniaan oli sitten vuorossa, vaan se ei siis ehtinyt aikalaiskirjaksi.

Sodan jälkeen Olavi Paavolaisen pettymys purkautui rajuna ja mielenkiintoisen kirjan nimeltä Synkkä yksipuhelu. Siinä hän tavallista paremmin kansainväliseen tietoon päässeenä purkaa tuntojaa. Ja taas oli älämölö valmis.”

Perusvisalainen Pertti Vuorela Espoosta päättää tämän kerran muistelot.

”Muistan lukeneeni Synkän yksinpuhelun vasta joskus 1960-luvulla opiskeluaikana. Se hautautui kuitenkin muiden myllerrysten ja opintokiireiden alle. Päiväkirjan tarkkuus, poleemisuus ja mainio kieli jäivät silti mieleeni.

Luin nyt uudestaan päiväkirjaa. Edelleen kiinnittää huomiota se, että Olavi Paavolainen oli eläytyvä ajan ja hetken tarkkailija, joka huomasi nykykielellä sanottuna myös heikot signaalit. Hän kirjoitti tuosta ajasta epäilevää monologia, joka kyseenalaisti virallisena totuutena pidetyt asiat. Kirjassa on myös tarkkoja havaintoja rintamalta ja jopa vankileiriltä kuten TK-mieheltä sopii odottaakin. Tuntuu myös siltä, että tuodessaan esiin virallisen totuuden kääntöpuolen, se valmisti maaperää Väinö Linnan Tuntemattomalle sotilaalle. Kielellisestikään teksti ei tunnu vanhalta.”

Paavolaisen tunnistajia olivat myös Juhani Niemi, Hanko ja Aulikki Holma, Turku.

Palkittu olkoon Vexi Lehto. (rb)

Viikon 42 sitaatti

Kesällä tuli kuluneeksi 30 vuotta tämän maansa erään tunnetuimman kirjailijan kuolemasta. Tätä Garcia Marqueziinkin rinnastettua lyhyen proosan mestaria suomennettiin vielä 1990-luvullakin, ja sitä satoa on myös visateos. Sen yli sadasta ”hakusanasta” löytyy kiehtovaa väkeä: amfisbaina, basiliski, eläin josta E. A. Poe uneksi, kahlittu emakko, musteapina ja monia muita.
Kuka on kirjoittanut ja minkä mainion teoksen? Vastaukset 26.10. mennessä osoitteeseen Demokraatti/ Kirjavisa, PL 338 tai kirjavisa@demokraatti.fi. Yhdelle palkinto.

”Englannin kielessä esiintyy sanonta ’grin like a Cheshire cat’ (’irvistää kuin Cheshiren kissa’). Sen syntyperää on yritetty selittää monin eri tavoin. Yksi selitys on, että Cheshiren seudulla myytiin aikoinaan irvailevan kissan muotoisia juustoja. On myös väitetty, että Cheshiren nimeäminen kreivikunnaksi (earldom) olisi herättänyt suurta hilpeyttä alueen kissoissa. Yhden tulkinnan mukaan Rikhard III:n aikaan alueella toimi Caterling-niminen metsänvartija, joka virnisteli kammottavalla tavalla salamesästäjiä jahdatessaan.”

Keskustelua aiheesta

”Haluaisin heitä vieläkin siitä tilille” – Mauri Kunnasta sapettaa entisten taistolaisten kohtelu silkkihansikkain

Kuva: Jari Soini
42-kunnas-verkkoon
Poliitikoista Paavo Lipponen tehnyt vuosien varrella vaikutuksen Mauri Kunnakseen. – Hän on vahva tyyppi ja se vetosi minuun, Kunnas sanoo.

Kirjailija, sarjakuvapiirtäjä, kuvataiteilija ja graafikko Mauri Kunnas on halunnut koko elämänsä pysytellä irti politiikasta, mutta mielipiteitä häneltä ei ole siitä puuttunut.

Kunnas kummastelee, miten fiksut ihmiset saattoivat 1970-luvulla puolustaa Neuvostoliiton diktatuuria ja pakkovaltaa. Heidän joukossaan oli myös Björn Wahlroos.

– Voimakas taistolaisuus tunki joka paikkaan. Haluaisin heitä vieläkin siitä tilille. Vähän harmittaa, että entisiä taistolaisia kohdellaan yhä silkkihansikkain, hän summaa.

Opiskeluaikana Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa vasemmistolaisuus näkyi ja kuului, ja sekös ärsytti Kunnasta. Vasemmistoryhmittymä piti säännöllisesti koulun salissa kokouksiaan, jossa he paasasivat milloin mistäkin asiasta.

Kunnas sanoi kerran porukalle vastaan.

Sanomisensa sisältöä hän ei muista, olennaista oli vastavirtaan asettuminen. Vaiti olleet kaverit tulivat taputtelemaan selkään.

”Voimakas taistolaisuus tunki joka paikkaan.”

Toisen kerran Kunnas heitti porukan Kuuban kommunismi-puheisiin, ”ei pidä paikkaansa”, vaikka hän ei tiennyt, mikä asioiden todellinen laita oli. Hän kuitenkin huomasi, ettei vastapuolikaan tiennyt. Sen jälkeen kokousten pitäjien pasmat olivat sekaisin, ja muutkin innostuivat huutelemaan heille.

– Niin taiteen piirissä kuin politiikassa kaikki Neuvostoliitosta tuleva oli upeaa. Moni on puolustautunut jälkikäteen sillä, ettei silloin vielä tiedetty asioista, mutta kyllä helvetin hyvin tiedettiin. Se oli niin yksisilmäistä touhua, Kunnas lataa.

Kunnaksella on selkeä työväentausta.

Hänen kaksi enoaan oli punakaartissa. Isovanhemmat Josefina ja Juho Lastunen olivat perustamassa Tyrvään työväenyhdistystä. Mummola sijaitsi kotitalon lähellä. Josefina oli arkiuskovainen, tiukka ja terävä-älyinen, jota koko suku kuunteli ja kunnioitti. Kotona ei kuitenkaan kukaan puhunut politiikasta.

Josefina oli aloittamassa myös koulukeittolatoimintaa. Puuseppäisoisä Juho koki 1860-luvun kovat nälkävuodet, joista Mauri kuuli monia tarinoita. Isoisäänsä Kunnas ei kuitenkaan ehtinyt nähdä.

Isänisä oli puolestaan perustamassa Sarkolan työväenyhdistystä. Edesmennyt Hämeen läänin maaherra, demari Risto Tainio oli yksi mieleenpainuvista naapureista.

– Kasvuympäristöni oli sosialidemokraattista maailmaa, vaikka taistolaisuus sotki sitä vähän, Kunnas kiteyttää.

Lue koko Mauri Kunnaksen haastattelu torstain 20. lokakuuta Demokraatista ja katso video, jossa Mauri Kunnas kommentoi kirjan aseman säilymistä lasten maailmassa.

D-Studio: Miten kirja pärjää lasten maailmassa, Mauri Kunnas?

Kirjailija, sarjakuvapiirtäjä, kuvataiteilija ja graafikko Mauri Kunnas lienee tasavallan paras vastaaja kysymykseen, miten saada lapsi kiinnostumaan kirjasta kaiken muun tarjonnan ja hälinän keskellä.

Kysymystä mielessään pyörittelevä kirjailija muistuttaa, että lapsille on tarjolla tekstikirjoja ja kuvakirjoja.

Hän toteaa hahmottavansa ensisijaisesti sen, mitä on tehtävissä kuvakirjojen puolella.

– Luottaisin kuviin ja kuvien voimaan, Mauri Kunnas sanoo.

Perinteinen kirja toimii hänen mielestään edelleen hyvänä pohjana, alustana.

– Sillä on paljon etuja sähkömediaan verrattuna, Kunnas painottaa.

– Uskoisin, että kuvakirja säilyy.

Kunnaksen mukaan käynnissä on kuitenkin ”kauhea kamppailu ajasta”.

D-Studio on Demokraatin videotuotantoa verkossa.

Keskustelua aiheesta

Suomen tragikoominen mokailuhistoria

Kuva: Kalevi Keski-Korhonen
Urho Kekkonen oli vuoden 1978 vaaleissa SDP:n presidenttiehdokas alusta alkaen. Puhuu Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen tilaisuudessa v. 1978. UKK:n ympärille nuodostuneen maalaisliiton ja keskustapuolueen K-linjan sisäpoliittinen päätavoite oli kansan kahtiajakautumisen estäminen.-
 *** Local Caption *** 13.06.1986
Urho Kekkosen valtakauden pitkittäminen on yksi "Tuhansien mokien maa" -kirjan noteeraamista poliittisista töppäyksistä.
KIRJAT

Vesa Sisättö:
Tuhansien mokien maa – Tunaroinnin Suomen historia
SKS 2016, 356 s.

Kirjan nimi, ”Tuhansien mokien maa” on onneksi metafora. Suomessa ei valtakunnan tasolla ole ehkä sentään tuhansia kertoja mokattu, vaikka töppäyksiä ja töppääjiä on riittänyt jo  alusta eli Suomen asuttamisesta n. 9000 eaa lähtien.

Aiemmen muiden maiden töpeksinnöistä kirjan ”Unohtunut avain, joka upotti Titanicin ja muita mokia” julkaissut toimittaja-tietokirjailija Vesa Sisättö kertoo Suomen mokahistorian alusta tähän päiviin, ja raottaa esirippua näkymälle mahdollisista tulevaisuuden mokista.

Jääräpäisyyttä ja valtapelejä

Mokista opitaan vain  harvoin,  samat virheet tehdään aina uudelleen. Esimerkkinä vaikkapa valtion pyrkimys säästää hinnalla millä hyvänsä. Kun kato vei sadon vuonna 1867, senaatti J. V. Snellmanin johdolla viivytteli viljalainan ottoa ulkomailta, koska yritti välttää velkaantumista tai oikeammin lisävelan ottamista viimeiseen asti. Tuloksena oli nälänhätä ja köyhien ja vähävaraisten joukkokuolema.

Suurin osa Suomenkin historian suurista mokista on poliittisia ja taloudellisia. Myös Sisätön kirjan esimerkit ovat suurimmaksi osaksi poliittisissa ympyröissä sattuneita mokia, joihin on syyllistytty jo Ruotsin ja Venäjän vallan ajoista asti – tosin tuolloin niihin syyllistyvät myös isäntämaiden hallitsijat.

Ehkä suurin ja traagisin virhe tapahtui vajaa sata vuotta sitten, kun jääräpäisyys kumuloitui kansan kahtia repineeksi sisällissodaksi, joka sai aikaan hirvittävää kärsimystä ja tuhoa .

Jyrkkien poliittisten ristiriitojen pienemmän mittakaavan tapauksena Sisättö huomioi sen, kuinka Suomi saavutti vuoden 1960 Rooman olympialaisissa mitalisaalistuksessa kaikkien aikojen pohjanoteerauksensa. Urheilujärjestökenttä jakautui tuollon puolueiden mukaan, ja TUL:n urheilijat suljettiin ulkopuolelle –  joukossa nyrkkeilyn hallitseva Euroopan mestari Olli Mäki. Nythän tuo pohjakosketus on saatu jo alitetuksi ilman järjestöriitojakin.

Presidentti Urho Kekkosen pysyttäminen vallassa, vaikka sekä ruumiin että mielen terveys alkoivat pettää, on esimerkki paitsi suomalaisten mokille altistavasta jääräpäisyydestä, myös poliitikkojen mokiin johtavista valtapeleistä.

Kekkonen oli loppukaudellaan kulissi tai marionetti, jonka hänen puoluetoverinsa halusivat pitää vallassa saadakseen tämän avulla pääministeri Mauno Koiviston ulos ja hänen tilalleen Ahti Karjalaisen, josta keskusta kaavaili uutta presidenttiä.

2000-luvun suurin moka on Nokian putoaminen maailman huipulta. Mokia ja mokaajia riitti ylimieliseksi ja hierarkiseksi muuttuneesta dinosauruksesta yhtiön ”pelastajiin” asti,  joista Stephen Elop on noussut suorastaan mokaajien symboliksi.

Sisättö uskoo, että juuri tälläkin hetkellä pinnan alla muhii mokia, jotka paljastuvat sellaisiksi vasta jälkikäteen. Mutta näinhän on aina ollut: monet tämän hetken juhlitut saavutukset, paljastuvat myöhemmin vastakohdikseen ja irvikuvikseen. Tämän vuoksi on hyödyllistä tarttua mokaamisen historiaa kartoittaviin kirjoihin ja opetella näkemään asioiden pinnan ja ulkomuodon läpi.

Pekka Wahlstedt

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kirjavisa: Romaani rakkaudesta ja musiikista rakkautena

Kuva: Kari Hulkko
juha itkonen kirjailija
Juha Itkonen oli syyskauden kirjavisailujen ensimmäinen kohde.

Kirjavisa kierähti syyskaudelle seremoniamestarin puolesta vähän kangerrellen, kun tehtävän verkkoasettelu jäi tekemättä. Se selittänee odotuksia pienemmäksi jääneen vastausmäärän. Mutta huonomminkin on lukukausia joskus avattu, joten ei valiteta vaan käydään satoon kiinni.

Tampereen kirjanoppinut Unto Vesa on monesti ollut nimenomaan syyskausien avausvisan ensimmäinen vastaaja. Niin tänäkin vuonna.

”Syksy lähtee liikkeelle Juha Itkosen teoksella ’Anna minun rakastaa enemmän’, kertomuksella Summer Maplen, alias Suvi Vaahteran, seikkailusta maailman rock-stagella.”

Toista laitaa, noin aikataulutukseltaan, edustaa vakiovieraamme Juhani Niemi Hangosta

”Odotus on ohi ja visa jatkuu. Ja heti vastaus jää taas viime tippaan, vaikka tunnistin kirjan välittömästi. Viime keväänä kun tuli luettua Juha Itkosen uusin ’Palatkaa perhoset’ heti tuoreeltaan (= kun se tuli kirjastoon). Kirjan kannessa oli teksti, joka istui minuun aivan sopivasti: ’Siinä minä olin ja kaipasin ja rakastin samoja asioita kuin aina ennenkin.’
Tuossa teoksessa toistuvat samat teemat, tosin hiotumpina, kuin visakirjassa eli Itkosen toisessa romaanissa Anna minun rakastaa enemmän. Aivan hyvä tarina, kahden kertojaäänen eteenpäin viemänä, Suomen suurimmasta rock-tähdestä Summer Maplesta eli Suvi Vaahterasta. Ei ehkä aivan esikoisen tasoinen, mutta kuitenkin valtion kirjallisuuspalkinnon arvoinen. Romaani musiikista, romaani rakkaudesta, romaani musiikista rakkautena.”

Pertti Vuorela Espoo luetteloi vähän kirjailijan ansioita.
”Visakirjailija on Juha Itkonen (s. 1975) kirjallaan Anna minun rakastaa enemmän (2005). Aloin lukea sitä sen rakastaa-sanan kautta. Tarina kiehtoi heti ja teksti on myös poikkeuksellisen taitavaa.
Rock-maailman ja popmusiikin kuvaus käy sen historian ja nykypäivän peruskurssista. Juha on itsekin soittanut bändeissä vielä aikuisiälläkin. Hän on myös työskennellyt Katso- ja Rumba-lehtien avustajana sekä Apu-lehdessä toimittajana ja toimituspäällikkönä. Kirjailija tuntee aihe\hpiirinsä perin pohjin. Kaikkiaan Juha on kirjoittanut kuusi romaania, novellikokoelman ja lastenkirjan yhdessä vaimonsa Maijan kanssa.”

* * *

Helsinkiläinen Sirpa Taskinen muistaa Juhan bändinkin nimen.
”Pidin aikoinaan varsin paljon kirjasta Anna minun rakastaa enemmän (2005). Annoin sen kuitenkin lahjaksi eräälle lähirokkarille, jolle kirjan runsas musiikkinimistö on tutumpi. – – –
Juha Itkonen (s. 1975), entinen Helmi-yhtyeen basisti, aikaisemmin toimittaja ja puolimaileri on nykyisin free lancer -kirjailija. Hän on syntyisin Hämeenlinnasta, mutta asustaa nyt minun kotikulmillani Arabianrannassa, jossa silloin tällöin tulee vastaan.”

Eero Reijonen Espoosta syventyy romaaniin tarinankuljetukseen perusteellisemmin.

”Visapähkinän kolmesta päähenkilöstä kaksi vie tarinaa minäkertojina eteenpäin. Varsinainen objekti, megatähti Summer Maple alias Suvi Vaahtera kuvataan heidän ajatustensa ja muutaman lehtileikkeen kautta. – – –

Keskikohdan New York kuvauksen edistyessä lukija alkaa tajuta, ettei Antilla, vaikka muutoin terävähkö kynämies onkin, ole omassa penaalissa asiat kunnossa. Pirstoutuneesta minäkuvasta löytyy kotimaisesta kirjallisuudesta parempiakin mutta paljon enemmän myös huonompia kuvauksia.

Leena, toinen kertojista, kuudettakymmenettä ikävuottaan lähestyvä kadonneen Summer Maplen äiti, on identiteetin rakentamisen harjakaisvaiheessa; juomat jäävät korkkaamatta, mutta Jumalan teatterin hänelle varaama rankka rooli viedään läpi karmit rutisten.

Koska en voi hypätä kolmikymppisen kitaristi-Antin housuihin, vaan samaistun enemmän Carole Kingin alamaiseen seniori-äitiin, uskallan kehua Helmin entistä basistia ja klassisen pianon soittajana elinkautisen lusinutta kirjailijaa taitavasti luodusta ja uskottavasta identiteetti-narratiivista.

Kisakuvernööri pyysi omakohtaisia muistoja. No, sitä saa mitä tilaa: miljöökuvauksiin voi kivasti samaistua. Sellainen on Suvin ja Antin stadilainen harjoituskämppä, Harjun ruumishuone, visaratkojan poikuuden aikoina jo toimintansa lopettaneena, mutta vahvasti kaupunginosalegendana kulkevana. Sillä oli kätevää pelottaa Alppilan kirkon varjossa varttunutta nöösipoikaa, joka selvästi haistoi kahvinpaahtimon tuoksujen lomasta kalman hajun. Nämä tuoksut ovat päässeet jopa espoolaisiin uniin vuosikymmenten jälkeen.”

* * *

Helsinkiläinen Raila Rinne pohtii vastauksessaan myös kirjojen lyhentynyttä elinkaarta.

”Ajankohtaiseksi Suvi/Summerin tarina tuli taas viime keväänä, kun Itkonen jatkoi sitä kirjassaan Palatkaa perhoset. Lukijoiden odotukset tuotteliasta ja median suosimaa Itkosta kohtaan olivat tällä välin nousseet niin, ettei uudesta kirjasta muodostunut arvostelumenestystä.

Viime viikolla Otavan kustantamaa Palatkaa perhoset -kirjaa myytiin saman yhtiön omistamassa Suomalaisessa kirjakaupassa puoleen hintaan. Kovin on lyhyt perhosen lento.
Juha Itkonen kirjoittaa erittäin sujuvaa, innostunutta ja nopealukuista tekstiä. Lisää sitä varmaankin saadaan sekä lukea kirjoina ja lehtijuttuina että katsella näytelminä.”

Jyväskyläläinen Mauri Panhelainen on luovinut verkkokeskustelujen hämmästyttävissä tyrskyissä.

”Muistan lukeneeni Juha Itkosen esikoisen vuodelta 2003, joka oli Finlandia-ehdokkaanakin. Seuraava teos, äitelän niminen viikon visakirja Anna minun rakastaa enemmän (satiiria luultavasti) jäi aikanaan lukematta ja sen jälkeen ovat jääneet muutkin. Parhaiten tunnen hänet Ylen Pyöreä pöytä-keskusteluohjelmasta, jossa hän silloin tällöin on mukana ja puhuu kohtuullisen selväjärkisesti.

Netin ansiosta voi nykyisin halutessaan helposti tutustua toisten lukijoiden mielipiteisiin. Suunnilleen Itkosen ikäiset kirjabloggarit ja heidän kommentaattorinsa puivat ja peukuttavat kirjan kuin kirjan, varsinkin kotimaiset opukset. Tässä visassa se oli hyödyllistä ja tarpeen senkin vuoksi, että visakirjan ainoa kappale oli kirjastosta lainassa, joten omakohtainen tutustuminen kirjaan jäi puuttumaan.

Itkosen kirjat ovat näköjään jakaneet mielipiteitä. Osasta lukijoita on tullut vuosikymmenessä Itkos-faneja, jotka ovat innostuneesti ottaneet vastaan uutuusteoksen Palatkaa perhoset, joka rakentuu yli kymmenen vuoden takaisen visakirjan henkilöiden myöhempien kohtaloiden ympärille. Ei ihan vähäinen osa nettikommentaattoreista puolestaan kertoo haukotelleensa hänen kirjojensa parissa, monet jopa jättäneet luku-urakan kesken.”

Avaustehtävän ratkaisivat onnistuneesti myös Tuula Hynynen Tampereelta ja Marja-Liisa Julkunen Joensuusta. Sesongin ensimmäinen palkinto lähtee Raila Rinteelle. (rb)

 

Viikon 41 sitaatti

Syksyn ensimmäisen runotehtävän kohteella on vahva linkitys edellisviikon sitaatin kirjoittajaan eikä vain kotiseutunsa kautta. Pitkän elämän elää saanut kirjailija julkaisi vielä korkeassa iässä viimeisen teoksensa, 32 vuotta edellisen julkaisunsa jälkeen.
Kuka on kyseessä, mikä teos? Vastaukset 19.10. mennessä osoitteeseen Demokraatti/Kirjavisa, PL 338 00531 HKI tai kirjavisa@demokraatti.fi. Yhdelle palkinto.

”Ylitse kuulaan, kimmeltävän veen
käy lokkein lento yössä hiljalleen.
Ja kaislat huojuu unelmoissa.
Kuin laulu kuoleva
soi siipien havina –
Ja laine vierii ranna ruohikossa.

Ne lentää, laumat lumivalkeat,
suurten merten taakse katoovat.
Ma rinnassani tunnen riemun salaa:
kuin linnut tumman veen
elämä murheineen
noin katoo – eikä enää koskaan palaa!”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta