Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

Eurooppalaistunut dekkaristi Donna Leon ei todellakaan kosiskele USA:n kirjamarkkinoita: “Tuskin siellä osataan edes lukea”

Suosikkidekkaristi Donna Leon vaalii nykyisessä kotimassaan Italiassa anonymiteettiään, mutta on yleisölle esiintyessään teräväsanainen ja valloittava persoona.

Ison veden takana New Jerseyssä syntynyt, mutta Italiassa jo vuosikymmenet asunut kirjailija Donna Leon oli kiistatta tämän vuoden Turun kirjamessujen maineikkain vieras. Maailmantähden maine kantoi, sillä messujen Agricola-päälavan katsomo ja koko lähitenoo pakkautui niin täyteen kuulijoita, että Leon näytti ilmeillään ja eleillään hämmentyneensä suosiota.

Venetsialaiskomisario Guido Brunettin rikostutkimuksista kertovalla Leonin dekkarisarjalla on kymmeniä miljoonia lukijoita ympäri maailmaa. Brunetti-kirjoja on ilmestynyt vuodesta 1992 lähtien jo 25, suomeksi niistä on saatu Otavan kustantamana tähän mennessä23, viimeisimpänä tänä vuonna ilmestynyt “Ansionsa mukaan” (alkuteos By Its Cover 2014).  Ja lisää on ilmeisesti tulossa, sillä juuri messujen alla 74 vuotta täyttänyt Leon lupaa kirjoittaa Brunetti-jännäreitä niin pitkään kuin se tuntuu hänestä itsestään kivalta. Ja vielä tuntuu.

Leon haluaa kulkea omia polkujaan rikoskirjallisuuden nykytrendeistä piittaamatta. Hän ei pyri hätkäyttämään extreme-keinoin.

– Esimerkiksi teillä Pohjoismaissa suosittu rikoskirjallisuus tuntuu hyvin väkivaltaiselta. Itse en sen tyyppistä halua kirjoittaa enkä lukea. Olen siis Aristoteleen linjoilla, hänhän katsoi, että antiikin draamoissa esitetty julmuus ja väkivalta eivät ole hyväksi katsojalle. Minä ajattelen samoin nykypäivän rikoskirjallisuudesta.

Leonin kirjoissa rikoksien julmuuksien yksityskohtaista kuvailua tärkeämpiä pointteja ovat yhteiskunnallinen ote ja venetsialainen elämäntapa, johon kuuluu ehdottomasti hyvä ruoka. Niinpä Brunetti-dekkarisarjan kylkiäisenä onkin ilmestynyt (myös suomeksi 2011 nimellä “Makupaloja Venetsiasta Guido Brunettin” tapaan) ruokakirja, jossa esitellään komisarion vaimon Paolan herkullisimpis aterialuomuksia. Leon luonnehti itseään kohtalaiseksi kokiksi, mutta ei missään tapauksessa niin loistavaksi, että häneltä taittuisivat Paolan luomat gurmeettiset herkut. Siksi hän on keittokirjassaan saanut apua italialaiselta ystävättäreltään.

Turun kirjamessujen signeerauspisteiden suosikki on läpi vuosien ollut Mauri Kunnas, mutta tänä vuonna hänet haastoi Donna Leon ja vieläpä samaan aikaan samalla standillä.

Turun kirjamessujen signeerauspisteiden suosikki on läpi vuosien ollut Mauri Kunnas (etualalla), mutta tänä vuonna hänet haastoi Donna Leon ja vieläpä samaan aikaan samalla standillä.

Anonymiteetista vapautta

Niin sisälle italialaiseen elämäntapaan kuin onkin sujunut Leonin kirjoista ensimmäistäkään ei ole käännetty italiaksi. Hän ei enää asu Venetsiassa eikä myöskään huutele julkisesti nykyistä kotipaikkaansa.

– Korostan taas kerran, että kyseessä ei ole mikään cosa nostran tai muunkaan painostuksen pelko, vaan yksinkertaisesti se, että haluan säilyttää Italiassa anonymiteetin suoman kirjailijanvapauden, en halua olla julkkis.

Leonin taaipumuksesta varjella yksityisyyttään kertoo sekin, että hänen virallisilla kotisivuillaan elämäkertatietojen kohdassa on nippa nappa kolmatta riviä tekstiä.

Amerikkalaislukijoista Leon tuntuu piittaavan vielä vähemmän.

– Toivon, että minulla on vakavasti asioihin suhtautuvia lukijoita, joilla on kykyä ymmärtää kirjojeni kulttuuriset tasot. En usko, että nykyamerikkalaiset osaava edes lukea tai ajatella, täräytti Leon messulavalla.

– Guido Brunetti on eurooppalaisesti katsoen vasemmistolaisesti suuntautunut mies, mutta amerikkalaisille hän on yksioikoisesti kommunisti. Eurooppalaisilla lukijoilla on niin paljon sosiaalista omatuntoa ja historiantajua, että he pystyvät nauttimaan täysipainoisemmin kirjojeni maailmasta.

Euroopasta näyttää tulevan Donna Leonin kirjallinen suosikkikin. Kun häneltä kysyttiin, mikä kirja lähtisi mukaan autiolle saarelle, hän fiksusti tinkasi ensin, että josko saisi ottaa kirjailijan kootut teokset, ja sanoi sitten ykskantaan:

Charles Dickensin koko tuotanto. Rakastan Dickensin humaania ihmiskuvaa ja yhteiskunnallista otetta.

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE