Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eurooppaministeri vakuuttaa: “Ei EU koronaviruksen vaikutuksista hajoa”

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) muistuttaa, että Suomi ei ole koronakriisissä yksin. Hänen mukaansa Euroopan unionin tarkoitus on viime päivinä saanut aivan uutta painoarvoa, kun Euroopasta on tullut koronavirusepidemian keskus.

Demokraatti

Demokraatti

– Sekä ihmishenkien pelastamisessa että taloudellisten vahinkojen korjaamisessa eurooppalainen yhteistyö on avainasemassa. Suomi, tai mikään muukaan Euroopan maa ei ole kriisistä erillään eikä omillaan, hän toteaa kolumnissaan.

Tuppurainen näkee, että toimet taudin hillitsemiseksi ovat samansuuntaisia maasta toiseen.

– Jäsenmaat ovat valmiit yhdessä elvytyksellä korjaamaan eurooppalaisia yrityksiä kuristavaa kysyntälamaa. Komissio on esittänyt EU:n valtiontukisääntöjen ja budjettisääntöjen tilapäistä höllentämistä, jotta jäsenmailla on riittävästi liikkumatilaa kansallisissa tukitoimissa. Tilanne on yhteinen.

Hän painottaa, että koronaviruksen talousvaikutusten vaimentamiseksi on kansallisten elvytystoimien lisäksi käytettävä kaikkia mahdollisia EU-työkaluja.

Komissio on viime viikolla esittänyt 37 miljardin euron korona-tukipakettia. Se koostuu EU-budjetin käyttämättömistä varoista, joita on jäljellä 8 miljardia euroa ja jotka voidaan vapauttaa käyttöön heti. Lisäksi koronan vaikutusten hillitsemiseen ohjataan EU-budjetista 29 miljardia euroa ja liki saman verran vielä kohdentamatta olevista rakennerahastovaroista.

Tuppuraisen mukaan myös muita EU:n rahoitusvälineitä on tarkoitus hyödyntää koronan talousvaikutusten puskurina. Euroopan investointipankille annetaan miljardin euron lisätakuut, jotta se voi lainoittaa erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Komissio arvioi, että pankki voi näin ohjata 8 miljardia euroa 100 000 eurooppalaiselle pk-yritykselle.

Lisää aiheesta

Myös Euroopan keskuspankki kertoi viime viikolla omista lääkkeistään tilanteen helpottamiseksi. EKP tarjoaa muun muassa pankeille edullista lainaa koronaviruksesta kärsivien pk-yrityksen rahoittamiseksi.

Tuppurainen arvioi, että nämä kaikki ovat äärimmäisen tärkeitä toimenpiteitä haastavassa tilanteessa.

– EU tai euroalue ei koroviruksen vaikutuksista hajoa. Euron kriisikestävyyttä on viime vuosikymmen kriisin jälkeen huomattavasti vahvistettu, hän korostaa.

“Poikkeustilanteessakin on säilytettävä unionin toimintakyky.”

EU-päämiehet sopivat eilisessä kokouksessaan, että myös EU-alueelle matkustamista rajoitetaan tilapäisesti kuukaudeksi. Tuppurainen pitää tärkeänä, että EU-maat koordinoivat rajoitustoimensa siten, että tavaroiden kuljetukset eivät sisämarkkinoilla häiriinny.

– Kyse on siitä, että varmistamme että kaupoissa riittää tavaraa ja että tarvittavat tuotteet päätyvät kohteisiinsa.

Euroopan unioniin ja EU:n yhteisiin toimiin kohdistuvat nyt suuret odotukset, joihin on Tuppuraisen mukaan vastattava. Yhteistä tilannekuvaa vahvistetaan säännöllisillä ministerikokouksilla.

– Jäsenmaat voivat jakaa tietoa koronaviruksen hillitsemistoimien, kuten suurten tapahtumien kieltojen ja koulujen sulkemisten vaikutuksista eri maissa. Lääkinnällisten laitteiden ja hengityssuojainten ja muiden varusteiden riittävyydestä koko unionissa on huolehdittava, esimerkiksi yhteishankintojen avulla. Koronavirusrokotteen kehittämisessä eurooppalainen tutkimusyhteistyö on korvaamaton.

EU-päämiehet kokoontuivat jo viime viikolla videoyhteyden välityksellä keskustelemaan kriisitoimista ja keskustelua jatkettiin eilen tiistaina.

– Suomi on EU-toimissa aktiivisesti mukana, korostaen yhteisten ponnistelujen tärkeyttä. Poikkeustilanteessakin on säilytettävä unionin toimintakyky, ja sen vuoksi säännölliset ministerikokoukset puhelimen tai videoneuvottelun välityksellä ovat tarpeellisia.

“Kriisi on kaikesta kauheudestaan huolimatta myös yhdistänyt ihmisiä.”

Tuppurainen korostaa, että Euroopassa on nyt käsillä poikkeukselliset ajat. Euroopan unionin ainutlaatuisuus on sen jäsenmaiden suvereniteetti.

– Toisaalta sen vuoksi unioni joutuu koronankin keskellä toimimaan oloissa, joissa jäsenmaat tekevät omia ratkaisujaan. Tästä huolimatta EU on osoittanut kykynsä paikata erillään tehtyjen päätösten aukkoja sekä koordinoida toimia. Sillä on myös omaa toimivaltaa. Nyt tämä kaikki on testissä.

Eurooppaministeri muistuttaa, että kulkutaudit ovat koetelleet Eurooppaa vuosituhansien ajan. Ne ovat vaikuttaneet maanosan kehitykseen monella tavoin.

– Nyt menossa oleva koronakriisi on kaikesta kauheudestaan huolimatta myös yhdistänyt ihmisiä. Hallitusten ja oppositiopuolueiden erot ovat kaventuneet, nuoret ovat havahtuneet kantamaan vastuuta ikäihmisistä.

Tytti Tuppurainen siteeraa kolumnissaan EU:n perustajahahmoihin kuuluvan Jean Monnet’n sanoja. Hän sanoi, ettei eurooppalaisen yhteistyön ole tarkoitus yhdistää valtioita, vaan ihmisiä.

– Tämän vitsauksen edessä kaikki Euroopan asukkaat ovat ihmisiä, yhdessä ja samanlaisina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE