Turva – Hymy

Eurooppanuoret tuomitsee Katalonian väkivallan – ”Ei pitäisi tapahtua 2 000-luvun Euroopassa”

Kuva: AFP PHOTO/Pau Barrena
Katalonian värit ovat olleet esillä.

Eurooppanuoret on seurannut huolestuneena tilannetta Espanjaan kuuluvalla Katalonian itsehallintoalueella. Viikonloppuna Kataloniasta levisi kuva- ja videomateriaalia, jossa poliisi käyttää tarpeettoman kovia voimakeinoja.

– Tällaista ei pitäisi tapahtua 2000-luvun Euroopassa ja on selvää, että kansainvälisten asiantuntijoiden tulee tutkia tapahtumat.. Henkiset arvet ovat syviä, eivätkä ne parane ilman tapahtuneen avointa läpikäyntiä”, sanoo Eurooppanuorten puheenjohtaja Tuomas Tikkanen.

Tikkasen mukaan ulkopuolisina Katalonian tilanteeseen reagoitaessa on kuitenkin hyvä erottaa toisistaan viikonloppuna nähty väkivalta, jota ei voi missään olosuhteissa hyväksyä, sekä koko herkän ja vaikean Katalonian kysymyksen laajempi kuva. Jopa Katalonian aluehallinnon omien mielipidetiedustelujen mukaan reilusti alle puolet katalaaneista on ainakin ennen viikonlopun tapahtumia tukenut alueen itsenäistymistä. Lisäksi itsenäistymistä ajava koalitio sai edellisissä aluevaaleissa taakseen niukan vähemmistön tuen.

– Suomessa on käytetty tapahtuneesta pääosin termiä kansanäänestys, mikä on sikäli harhaanjohtava, että äänestyksellä ei ollut virallista asemaa ja huomattava osa itsenäisyyttä vastustavasta hiljaisesta enemmistöstä boikotoi laittomana pitämäänsä äänestystä. Osa kansainvälisestä mediasta onkin käyttänyt äänestyksen sijaan termiä “poliittinen mielenilmaus”, joka voisi olla oikeampi, Tikkanen huomauttaa.

Vaikka oikeusoppineet ovat laajasti yksimielisiä äänestyksen laittomuudesta, ei voimankäyttöä rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan voi Eurooppanuorten mukaan missään olosuhteissa hyväksyä.

– 2000-luvun Euroopassa pitäisi olla täysin selvää, että ihmisillä on oikeusvaltiossa oikeus rauhanomaisiin poliittisiin mielenilmauksiin, eikä viikonloppuna nähtyä poliisin voimankäyttöä voi missään oloissa hyväksyä, Tikkanen sanoo.

Eurooppanuorten mielestä mahdollisia ratkaisuja Katalonian tilanteeseen voisivat olla esimerkiksi entistä laajempi itsehallinto sekä laillisen kansanäänestyksen mahdollistaminen samaan tapaan kuin Skotlannissa. Toisin kuin itsenäistymiselle, näille on myös mielipidemittauksissa löytynyt katalaanien enemmistön tuki.

– Myös Katalonian aluehallinto on toiminut itsenäisyyspyrkimyksissään erittäin vastuuttomalla tavalla, joka on osaltaan kärjistänyt tilannetta. Itse laajemmassa Katalonian kysymyksessä ei ole yhtä syyllistä, vaan nykyinen tilanne on monien epäonnistumisten valitettava tulos. Väkivallan myötä tilanne on kärjistynyt erittäin huolestuttavaksi ja osapuolten pitäisi nyt pidättäytyä kaikista provokaatioista sekä palata pikaisesti neuvottelupöytään, Tikkanen vaatii.

Keskustelua aiheesta

”Nyt on selityksen paikka” – Rinne vaatii Sipilältä selitystä Lindströmin puheille yleissitovuudesta: Onko tämä hallituksen virallinen kanta?

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvattuna eduskunnassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää kertomaan hallituksen kannan yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) antoi MustReadin haastattelussa ymmärtää, että edessä on keskustelu työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

– Kuinka paljon työministeri haluaa leikata suomalaisten palkkoja? Onko tämä hallituksen virallinen kanta? Pääministeri Sipilä piileksi työttömiä rankaisevan aktiivimallin kohdalla liian pitkään. Sama peli ei vetele enää. Sipilän on kerrottava suoraan, aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Nyt on turha leikkiä kuurupiiloa. Nyt on selityksen paikka, Rinne vaatii tiedotteessa.

Rinne sanoo, että Sipilän hallituksen aikana palkansaajia ja työttömiä on kuritettu kohtuuttomasti.

– Pakkolaeista tunnettu Sipilän hallitus on heikentänyt ihmisten toimeentuloa. Lomarahoja on leikattu. Taloustilanteen aiheuttama lasku on maksatettu pieni- ja keskituloisilla palkansaajilla ja työttömillä ihmisillä. Työttömien rankaisumalli ei olekaan viimeinen asia, vaan lisää on tulossa. Nyt työministeri puhuu yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan koskemisesta. Sipilän on vihellettävä peli poikki, Rinne vaatii.

Rinne huomauttaa, että SDP on useaan otteeseen esittänyt vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle ja tarjonnut keinoja parantaa työllisyyttä.

– SDP:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on palauttaa suomalainen luottamusyhteiskunta takaisin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että työllisyyttä voidaan parantaa ilman, että työttömiä rangaistaan. Siksi SDP on luvannut, että perumme työttömiä rankaisevan aktiivimallin ja uudistamme työllisyyspolitiikkaa niin, että työttömiä tuetaan ja autetaan. Se on pohjoismainen tapa hoitaa työllisyyttä.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.