Nyheter

EU:s återhämtningsfond i fokus på FSD:s styrelsemöte – “På sikt kan det här leda till något gott för hela EU”

Styrelsen för Finlands svenska socialdemokrater (FSD). I fredags träffades man på distans.

Styrelsen för Finlands svenska socialdemokrater (FSD) höll möte igen på fredagen, även denna gång på distans. Den för dagen korta politiska diskussionen cirkulerade långt kring förra veckans stora politiska samtalsämne: EU-kommissionens förslag till återhämtningsfond. 

ABL

 

Som inledare fungerade i vanlig ordning FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström, den här gången på videolänk från riksdagen där oppositionen återigen slipar den tidigare tillfälligt begravde stridsyxan.  

 

– Politiken har kommit tillbaka till politiken, konstaterade FSD:s ordförande Anette Karlsson 

 

Hon påminde ändå om att stödet för SDP och regeringen är glädjande starkt.

 

Kvarnström var inne på samma spår och synade samtidigt delar av oppositionens agerande som ett populistiskt poängplockande – inte minst i fråga om den omstridda flygpolitiken. Samtidigt betonade han att SFP:s statssekreterare Malin Brännkärrs försök att, enligt Österbottens Tidning, stoppa en kritisk ledare i tidningen är helt oacceptabelt. 

 

Det finns goda skäl att hålla samma ansvarsfulla linje i hela landet i detta skede”

 

Också i fråga om coronarestriktionerna har representanter för oppositionen försökt plocka poäng. 

 

– Flera av de som tidigare ville att allt skulle stänga allt mer och allt snabbare vill nu att allt ska öppna igen – allt mer och allt snabbare. 

 

Själv ser Kvarnström ingen orsak att överge den ansvarsfulla princip som hittills har lyckats bra. Till skillnad från vissa andra ser han inte heller någon orsak att öppna upp mer i vissa delar av landet. 

 

– Det finns goda skäl att hålla samma ansvarsfulla linje i hela landet i detta skede.

 

Ny riktning för EU?

 

Diskussionens huvudsakliga ämne blev ändå EU-kommissionens massiva förslag till återhämtningsfond – 750 miljarder euro – för att stödja krisdrabbade euroländer i coronakrisens spår. 

 

– Kommissionens förslag lär ändra under behandling, hårda debatter är att vänta på alla nivåer, men på sikt kan det här leda till något gott för hela EU, hoppades Johan Kvarnström. 

 

Även Folke Sundman, som leder SDP:s arbetsgrupp för globala frågor, välkomnade planerna. 

 

– Om någonting positivt kommer ur den här krisen så kan det vara att den ger EU möjlighet att välja en bättre riktning för sin politik än den tidigare. 

 

Både Kvarnström och Sundman konstaterade ändå att det finns aspekter av förslaget som bör synas noggrant – inte minst hur stor del som ges som lån snarare än direkt stöd. FSD:s styrelsemedlem Marianne Laxén betonade vikten av ett grönt perspektiv. 

 

Ett sånt här förslag skulle nog vara helt otänkbart för kommissionen, eller någon annan för den delen, om situationen inte var så exceptionell”

 

Det verkade trots allt råda enighet om att paketet i grunden är en välbehövlig investering, i tider som dessa. 

 

– Vi har skäl att vara kritiska till vissa aspekter men samtidigt finns det också saker som nu bör godkännas på grund av situationens allvar och de exceptionella förhållanden vi lever i, sade Kvarnström.   

 

– Ett sånt här förslag skulle nog vara helt otänkbart för kommissionen, eller någon annan för den delen, om situationen inte var så exceptionell, instämde Sundman. 

 

Han uppmanade samtidigt till att bemöta kommande populistisk kritik på ett sakligt sätt. 

 

– Sannfinländarna vädrar igen morgonluft då debatten om EU:s framtid kommer igång på allvar. 

 

Kvarnström konstaterade att det visserligen är svårt att avgöra när, hur och i vilken utsträckning Finland blir en av paketets nettobetalare – men att vi på grund av vår omfattande handel med andra EU-länder också har mycket att vinna. 

 

– Det som är bra för EU:s ekonomi är i slutändan också bra för Finland. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE