Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU:ssa tapahtuu paljon, mutta… – Liisa Jaakonsaari: “Koskaan aiemmin eduskunnalla ja mepeillä ei ole ollut niin vähän yhteyksiä kuin nyt”

Liisa Jaakonsaari.

SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari pitää suomalaista keskustelua EU:sta tällä hetkellä hämmästyttävän vaisuna. Tämä siitä huolimatta, että EU:ssa tapahtuu enemmän kuin pitkiin aikoihin. Esimerkiksi Brexit-neuvottelut ovat tiukassa vaiheessa ja konkreettisia esityksiä talous- ja rahaliiton uudistamiseksi on saatu.

– Heikkeneekö Merkelin asema ja mikä on sosialidemokraattien rooli sekä mitä tapahtuu Saksa–Ranska-akselilla, joka on keskeinen, Jaakonsaari jatkaa.

– Suomessa keskustelua ei alusteta oikein missään. Hallituksen pitäisi alustaa. Hallitus on tässä suhteessa ollut hiljainen ja välttänyt kannanottoja, hän summaa.

SDP on arvostellut hallitusta voimakkaasti siitä, että Suomessa ei juuri käydä EU-keskustelua. Sitä on nähty eduskunnassakin vain lähinnä pääministerin ilmoituksen kautta, kun selonteko- tai tiedonanto-menettely takaisi perusteellisen käsittelyn ja samalla eduskunnan sitouttamisen prosessiin valiokuntakäsittelyn kautta.

– Eduskunnan kritiikki hallitukselle on oikeutettua, Jaakonsaari katsoo.

Vuodesta 2009 europarlamentaarikkona toiminut Jaakonsaari toteaa, että koskaan aiemmin eduskunnalla ja mepeillä ei ole ollut niin vähän yhteyksiä kuin tällä hetkellä Sipilän hallituksen aikana.

– Eduskunnan valiokunnat erittäin harvoin käyttävät meppejä asinantuntijoinaan. Suuri valiokunta ei ole kutsunut kertaakaan meppejä tämän hallituskauden aikana, tällaista kutsua ei ole vielä tullut ainakaan minulle tämän vaalikauden aikana. Kun on paljon asioita, joissa yksittäinen suomalaismeppi saattaa olla esittelijänäkin europarlamentissa, voisi kuvitella, että se toisi lisäarvoa, jos esittelijä voisi tulla kertomaan taustoista.

Lisää aiheesta

Jaakonsaari muistelee, ettei ole ollut tällä vaalikaudella yhdessäkään eduskunnan valiokunnassa asiantuntijana.

– Tällaista periksiantamisen tuntua ja vaisuuden tuntua on vähän joka tasolla Suomessa.

Mepit ovat eduskunnalle vielä käyttämätön voimavara.

SDP:n toinen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri toteaa, että suuri valiokunta käy Brysselissä yleisen agendan merkeissä. Kumpula-Natrin ollessa suuren valiokunnan puheenjohtaja matkat saatiin tuplattua yhdestä kahteen.

Kumpula-Natri kertoo itse käyneensä digi- ja roaming-asioissa eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnassa.

Miapetra Kumpula-Natri.

Hänkin kuitenkin näkee, että mepit ovat eduskunnalle vielä käyttämätön voimavara, vaikka Suomea hyödyttävää tietoa eri asioista olisi todella paljon vaikkapa EU:n tulevaisuuslinjauksista.

Samat asiat kuin neuvostossa ja komissiossa kiertävät myös europarlamentin kautta, joten tämänkin vuoksi europarlamentaarikot ovat suomalaisministereille vielä alikäytetty tietolähde.

Kun Suomen päästä ei ole juuri valiokuntakutsuja kuulunut, Kumpula-Natri toteaa olleensa itse aktiivinen.

Jaakonsaaren tapaan Kumpula-Natri pitää hallituksen Suomessa virittämää EU-keskustelua tällä hetkellä riittämättömänä.

Valtioneuvoston parisenkymmentä EU-asioista kertovaa E-kirjettä ei Kumpula-Natrin mukaan riitä. Kun pääministeri hiljattain antoi ilmoituksen EU-asioista, linjausta ei ollut mahdollista saada etukäteen analysoitavaksi.

– Tämä on riittämätöntä, olen siitä samaa mieltä kuin moni Eurooppa-asioita seuraava taho.

Saatua ilmoitusta Kumpula-Natri luonnehtii minimalistiseksi, viisi riviä EU:n taloudellisesta integraatiosta tai maahanmuutosta ei riitä.

“Siinä olisi enemmän selkänojaa myös kansanedustajille.”

Opposition hallitukselle antamaa EU-kritiikkiä Kumpula-Natri kuvaa “rohkeaksi”, mutta muistuttaa, että kritiikkiä on tullut myös myös elinkeinoelämältä.

Opposition argumenttia, jonka mukaan keskusta ja kokoomus ovat hallituksessa EU-kriittisten sinisten panttivankeja, Kumpula-Natri kuvailee jo vähän vanhahtavaksikin.

– Kyllä ne asiat ovat pöydällä joka tapauksessa. Ja hoitivathan sinisten ulkoministeri Timo Soini ja puolustusministeri Jussi Niinistö Suomen mukaan EU:n puolustusyhteistyöhön.

Kumpula-Natri kaipaisi myös hallitukselta tiedonantoa tai selontekoa EU-asioista.

– Siinä olisi enemmän selkänojaa myös kansanedustajille, jotka tapaavat tekevät ratkaisuja ja miettivät isoa kuvaa, Kumpula-Natri toteaa ja lisää, että se olisi tärkeää myös kansalaisilta EU-politiikalle tulevan oikeutuksen takia.

Lue huomenna 14.12. ilmestyvästä Demokraatista Erkki Tuomiojan haastattelu. Tuomiojan mielestä EU-asioiden parlamentaarinen seuranta- ja valvontajärjestelmä on tällä hetkellä eduskunnassa jo niin huonolla tolalla, että kysymys kuuluu jo, onko se enää perustuslain mukainen. Eduskunnan on vaikea saada tietoa EU-asioista ja asioita salataan liian herkästi. SDP pohtii Tuomiojan mukaan asian viemistä perustuslakivaliokuntaan. Asiaa kommentoi myös suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE