Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eva Biaudet’lta suorat sanat sisäministeri Mari Rantasen kirjeestä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
RKP:n logo teltassa Hakaniemen Maalaismarkkinoilla jossa käytiin eduskuntavaalien kampanjointia Helsingissä 5. helmikuuta 2023.

STT:n haastattelema kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori, akateemikko Martti Koskenniemi kertoi pitävänsä tyrmistyttävänä sisäministeri Mari Rantasen (ps.) EU-komissiolle toimittamaa kirjettä.

Demokraatti

Demokraatti

Rantanen on jättänyt komissiolle osoitetun kirjeen, jossa ehdottaa, että välineellistetyn maahanmuuton tilanteessa EU sääntelisi mahdollisuuden keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottaminen.

Koskenniemi sanoo olevansa tyrmistynyt siitä, että nyt näytetään ehdotettavan, että EU-maat kollektiivisesti jättäisivät noudattamatta kansainvälisoikeudelliset velvoitteensa pakolaisia kohtaan.

Kirjeessä vedotaan tarpeeseen säilyttää ”yhteiset arvomme” (common values).

- Ikään kuin heikommassa asemassa olevien suojaaminen ja velvoitteiden kunnioittaminen eivät kuuluisi niihin, Koskenniemi ihmettelee STT:lle.

Rantasen kirje on osoitettu EU-komissiolle, EU:n neuvoston tämän hetken puheenjohtajamaalle Espanjalle sekä EU-maiden sisä- ja oikeusministereille. Rantanen kertoi tiistaina Brysselissä EU-maiden sisäministerien kokouksen yhteydessä, että kirje oli muokattu tiistaina loppuun ja annettu tuolloin sisäasioista vastaavalle komissaarille Ylva Johanssonille.

SDP:N ruotsinkielisen piirin puheenjohtaja, puoluehallituksen jäsen Dimitri Qvintus on kysynyt viestipalvelu X:ssä RKP:n puheenjohtajalta Anna-Maja Henrikssonilta ja puolueelta, hyväksyykö se “käsi sydämellä” Rantasen kirjeen.

– Oletteko näiden “yhteisten arvojemme” takana, joista Rantanen kirjoittaa? Qvintus kysyy viitaten STT:n uutisessa Koskenniemen esittämään kritiikkiin muun muassa ihmisoikeuksista piittaamattomuudesta.

Qvintukselle vastaa RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet, joka antaa ymmärtää, ettei RKP:ssä ole tukea kirjeen muotoiluille.

Biaudet painottaa voimakkaasti kansainvälisten sopimusten merkitystä, jotka suojaavat pakolaisia.

– Ministeri Rantanen toimii jopa ohi hallitusohjelman kovienkin kirjausten, Biaudet kirjoittaa.

Qvintuksen ja Biaudet’n keskustelusta kertoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE