Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EVA: EU-tuomioistuimen päätös johtanee sote-tuottajien yhtiöittämiseen – Sipilän hallitus ei halua tarkistuttaa lakipakettia

Maakuntien sote-palveluja tuottavat liikelaitokset jouduttaneen yhtiöittämään sote-uudistuksessa, jos EU-tuomioistuimen Slovakiapäätös pitää, toteavat liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto ja Borenius Asianajotoimiston asianajaja Asko Lindqvist EVAn Arviossa Reilun pelin vartija.

TOPI JUGA

Demokraatti

– EU-tuomioistuin antoi helmikuussa Slovakian sote-järjestelmää koskevan ratkaisun. Ratkaisusta seuraa, että maakunnat eivät voi käyttää liikelaitoksia suoran valinnan sote-palveluiden tuottajina ilman merkittävää valtiontukiriskiä. Liikelaitos ei esimerkiksi voi mennä konkurssiin, mikä muodostaa lainvastaisen valtiontuen, EVAn raportissa todetaan.

Esitys valinnanvapauslaiksi ei sisällä yhtiöittämisvelvollisuutta, muttei kieltoakaan. Yhtiöittämisvelvoite poistettiin valinnanvapauslaista sen törmättyä kesäkuussa 2017 eduskunnan perustuslakiin. Sote-laitosten yhtiöittämisen sijasta nyt laissa esitetään palveluiden tuottajiksi maakuntien liikelaitoksia.

Kysymys kuuluu, katsotaanko maakuntien liikelaitokset taloudellisiksi vai ei-taloudellisiksi toimijoiksi.

Kysymys suhteessa hallituksen esityksen ja EU:n välillä on siitä, katsotaanko valinnanvapauslaissa palveluita tuottavat maakuntien liikelaitokset taloudellisiksi vai ei-taloudellisiksi toimijoiksi. Jos EU katsoo liikelaitokset luonteeltaan taloudellisiksi toimijoiksi, voivat Suomen ja unionin määräykset ajautua ristiriitaan.

Keskeistä päätöksessä on se, voitaisiinko suomalaisenkin järjestelmän Slovakian tavoin katsoa sisältävän kiellettyä valtiontukea. Tämä taasen voisi johtaa muutoksiin suomalaisessa järjestelmässä.

– Sote-palvelujen osalta julkiset ja yksityiset sote-keskukset tulevat kilpailemaan asiakkaista palvelujen laadulla, laajuudella ja saatavuudella, koska maksettavat korvaukset tulevat olemaan tuottajille samat. Uusi sote-järjestelmä sisältää valtiontukea julkisille toimijoille kilpailua mahdollisesti vääristävällä tavalla, jos maakuntien liikelaitokset tuottavat valinnanvapauden suoran valinnan sote-palveluja, EVAn raportissa todetaan.

Lisää aiheesta

On muun muassa spekuloitu vaihtoehdolla, että mikäli EU-komissio lopulta häviää Slovakia-ratkaisun, se voisi johtaa siihen, että Suomessakin sote-palvelut saatettaisiin joutua yhtiöittämään kauttaaltaan, joka taas on perustuslakivaliokunnassa katsottu jo kertaalleen perustuslain vastaiseksi. Nyt esimerkiksi EVA on päätynyt tälle kannalle.

Mikäli opposition ja EVAn näkemys pitää paikkansa, rikkomuksesta vahinkoa kärsineet tahot voivat vaatia valtiolta vahingonkorvausta kärsimästään vahingosta siltä ajalta, jonka EU-oikeuden vastainen olotila on ollut voimassa, Helsingin yliopiston Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio on muun muassa todennut. Korvausaika venyisi todennäköisesti vuosiin. 

Hallitus on sitä mieltä, että soten valinnanvapauslaille ei tarvitse tehdä notifiointia.

Asiasta voitaisiin saada selvyys tekemällä lakiesityksestä ennakkotarkistus, notifiointi, Euroopan komissiossa. Esimerkiksi Suomen korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi joulukuussa pitävänsä oikeusvarmuuden kannalta ainoana oikeudellisesti kestävänä menettelytapana sitä, että hallitus tekee EU-notifioinnin valinnanvapauslaista saadakseen komission kannan asiassa selville. Samaa mieltä ollaan oltu myös oppositiossa.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on sitä mieltä, että soten valinnanvapauslaille ei tarvitse tehdä notifiointia. 

Hallitus on perustellut notifioinnin tekemättä jättämistä vetoamalla muun muassa kiireeseen. Esimerkiksi sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg on  todennut, että siinä saattaa kestää vuosia.

Hallitus on nojannut asiassa Slovakian sairausvakuutusjärjestelmään uudistukseen. Tammikuussa julkaistussa lakiluonnoksessa Suomen valinnanvapausesitystä perusteltiinkin kolmen sivun verran Slovakian sairausvakuutusjärjestelmään nojaten.

Helmikuussa EU-tuomioistuin kuitenkin antoi päätöksen, joka kumoaa komission aiemman lausunnon Slovakian terveydenhuoltojärjestelmästä. 

– EU-tasolla Slovakian asian käsittely voi vielä jatkua, Nerg totesi helmikuussa ja vakuutteli, että EU-tuomioistuimen päätös ei muuta aiempaa arviota Suomessa.

– Hallitus luonnollisesti ottaa huomioon Slovakiasta nyt tehdyn ratkaisun osana valinnanvapauslain perusteluita.

Huhtikuun alkupuolella kerrottiin, että EU-komissio on päättänyt valittaa EU-tuomistuimen ratkaisusta, joka kumosi komission arvion Slovakian terveydenhuoltojärjestelmän luonteesta ei-taloudellisena.

– Tänään olemme saaneet tiedon, että EU-komissio valittaa tuomioistuimen päätöksestä. Tämä prosessi siis jatkuu ja on tietysti vaikea arvioida, kuinka kauan jatko-oikeusprosessi kestää, sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila arvioi tuolloin Demokraatille.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE