Politiikka

Eva haikailee yritysveroon uutta alennusta – ”Paineet voimistuneet”

Roope Permanto
Roope Permanto
Roope Permanto

Suomen pitäisi sitoutua pitkän aikavälin verolupaukseen yritysverotuksen kehittämisessä, esitetään tuoreessa Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan analyysissä.

Analyysin mukaan kansainvälinen verokilpailu on jo tuonut paineen laskea yhteisöveroa. Analyysissä arvioidaan, että Suomen yhteisövero on viime vuodet ollut kilpailukykyisellä tasolla, mutta paineet sen alentamiseen ovat voimistuneet.

Analyysissä arvioidaan, että lähivuosina yhteisöverokantaa voitaisiin alentaa kaksi prosenttiyksikköä 18 prosenttiin ilman huomattavia verotuottomenetyksiä. Muutos vaatisi veropohjan tiivistämistä, esimerkiksi tehottomien verovähennysten poistamista ja verosuunnittelun mahdollisuuksien vähentämistä.
Analyysin mukaan pääomatuloverokantojakin olisi mahdollista alentaa, jos veropohjaa vastaavasti laajennettaisiin.

Analyysin on kirjoittanut Aalto-yliopiston apulaisprofessori Tomi Viitala. Analyysin mukaan parhaimmillaan yli vaalikausien vuoteen 2025 ulottuva yritysverotuksen kehittämisohjelma tukisi yritysten kasvua. Samalla ohjelma varmistaisi Suomen aseman kansainvälisessä verokilpailussa.

Yhteisöveroa laskettiin Suomessa viimeksi merkittävästi vuoden 2014 alusta.

Silloinen hallitus päätti laskea sitä kerralla roimasti, 20 prosenttiin, alle Ruotsin tason.

”Kansainvälinen yhteisöverokilpailu on jälleen kiristynyt.”

Evan analyysi katsoo, että  kansainvälisessä verokilpailussa etenkin yhteisöverokilpailu on jälleen kiristynyt. Sen mukaan kilpailun viriäminen näkyy useiden Euroopan maiden veropäätöksissä. Lisäksi EU-eroa toteuttava Britannia on väläytellyt yhteisöveron alentamista 15 prosentin tasolle.

Lisää vauhtia verokilpailuun voi tulla Yhdysvalloista. Analyysissä arvioidaan, että jos presidentti Donald Trump toteuttaa lupaamansa massiivisen liittovaltion yhtiöverokannan alentamisen, yhteisöverokantojen laskukierre vain voimistuu Euroopassa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat