Evans voittoon, Ogier mestari – suomalaisille oppia kantapään kautta

Kuva: Lehtikuva-AFP
Walesin osakilpailuvoittajat Elfyn Evans (vasemmalla) ja kartanlukijansa Daniel Barrit.

Ison-Britannian MM-rallin ensimmäiseen kotivoittoon 17 vuoteen ajoi walesilainen, 29-vuotias Elfyn Evans. Edellinen brittivoittaja oli vuonna 2000 Richard Burns.

Uransa ensimmäiseen MM-voittoon Evans ajoi kauden 12. osakilpailussa ja samalla kauden seitsemänneksi voittajaksi. Pistehajonta helpotti osaltaan Sebastien Ogierin urakkaa viidenteen mestaruuteen, mutta ilmaiseksi ei mestaruuden sinetti Walesista irronnut.

Hyuandain belgialaiskuski Thierry Neuville näytti lauantaina, että rallissa voi taistella vastoinkäymisistä huolimatta. Torstai-illan aikakortin unohduksesta saatu 10 sekunnin aikasakko ei enää painanut mieltä ja hän sai ajorytmistä perjantain hapuilun jälkeen jälleen kiinni.

– Auto on ollut hyvä. Asetukset ovat hyvät. Olen vain yrittänyt löytää pitoa, kuittasi Neuville noustuaan kisan toiseksi ohi Ogierin ja Ott Tänakin ja samalla takaisin mestaruustaisteluun.

Hetken jo näytti, että Neuville voi vielä siirtää kuljettajamestaruuden ratkaisun kauden viimeiseen Australian osakilpailuun, mutta myöhäisen lauantai-illan pimeässä ja sumussa ajettu EK pudotti Neuvillen kolmanneksi ja Tänakin kuudenneksi.

Käsijarrulle joutunut Latvala tuskaili.

Vanhat ketut Ogier ja Jari-Matti Latvala iskivät kokemuksellaan sumussa ja olivat yhtäkkiä sijoilla kaksi ja neljä.

– Pakko oli yrittää pimeässä, kun ei päivänvalossa pärjää, huikkasi Latvala vain 1,2 sekunnin päässä podiumista.

Latvalan Toyotan lento ei kuitenkaan riittänyt sunnuntain toiseen kertaan ajetuille metsäpätkille.

– Kun auto ei käänny, se ei käänny, tuskaili Latvala toivonsa menettäneen väre äänessä.

– Minä teen kaikkeni, en saa keulaa sisään, joudun menemään käsijarrulle, että saan kääntymään ja sitten menetän ulostulossa vauhdin, Latvala kertasi tapahtumia toiseksi viimeisellä EK:lla, jossa menetti kisan kolmospaikasta.

Jari-Matti Latvala tuskaili Walesissa teiden liukkautta. Käteen jäi viides sija. (Kuva: Lehtikuva/AFP)

Käänne jäi kuitenkin lyhyeksi. Neuville kokosi itsensä jälleen taisteluun ja takoi sunnuntaiaamuna kovat ajat nousten heti toiseksi, pudottaen jälleen Ogierin kolmanneksi.

Neuvillen tuore tallitoveri, Norjan Andreas Mikkelsen aloitti tässä vaiheessa kovan hyökkäyksen, sysäten Latvalan lopulta viidenneksi ja yrittäen ohittaa myös Ogierin.

Hyuandai-tallin isku hallitsevaa mestari Ogieria vastaan kuitenkin kuihtui lopulta rallin viimeisellä EK:lla jaettaviin powerstage-lisäpisteisiin: Ogier ajoi neljänneksi nopeimman ajan, sai kaksi lisäpistettä, mikä riitti mestaruuden varmistamiseen. Neuvillelle ei riittänyt näin enää edes pätkän voitosta saadut viisi lisäpistettä.

Mikkelsen jäi powerstagella vain 0,1 sekunnin päähän Ogierista ja hänen tallitoverinsa Evans ja Tänak ajoivat vasta sijoille 8 ja 12! Ranskalaisen jatko on kuitenkin auki.

– Olen saanut M-Sportin tarjoukseen kilpailevan tarjouksen. Vaimoni on tarjonnut sopimusta, että olisin ensi kauden hyvä isä kotona, pähkäili Ogier jo ennen mestaruuden ratkaisutta viimeistä erikoiskoetta.

Tommi Mäkinen: Tämä katsotaan läpi. Ei tapahdu toista kertaa.

Toyotalle Wales oli pettymys. Juho Hännisen viimeinen ralli jäi tyngäksi törmäyksessä heinäpaaliin lauantain yleisö-ek:lla. Suomen ja Ruotsin kaltaisista, nopeiden rallien voittoista oli vain muisto jäljellä.

– Kuuluu asiaan, kun ollaan ensimmäistä vuotta sarjassa. Testattiin lämpöisessä ja kuivassa. Ei päästy liukkaalle ja märälle. Kisassa sitten ajettiin kokemusta kantapään kautta. Tämä katsotaan nyt läpi. Ei tapahdu toista kertaa, tallipäällikkö Tommi Mäkinen kommentoi alavirettä.

M-Sportin omistaja ja tallipäällikkö Malcolm Wilson sai kaiken ja vieläpä yhdessä rallissa.

– Kaksi kymmentä vuotta olen tätä tehnyt. Nyt sain kaiken ja yhden rallin maalissa.

Wilson kertoi kauden alussa kaiken olevan nyt sisässä, kun Ogier tuli talliin. Se kannatti, mutta silti horisontti on sumea jatkolle. Wilson vitsaili kyynelien kuivuttua, että nämä voitot ovat helpoin osa.

– Vaikeinta on neuvotella Sebin kanssa jatkosopimuksesta. Varmaa on, että neuvottelut jatkuvat kiivaina.

Todellinen vaihtoehto on, että Ogier vetäytyy – mestarina. Ajaakseen testitöitä Volkswagenille R5-projektiin ja palatakseen kaudelle 2019 – jos kroppa antaa myöten.

WRC2-luokan suomalaisten nuorikaarti ei yltänyt lopulta ihmetekoihin.

Teemu Suninen kärsi rengasrikon ja ohjaustehostimen rikkoutumisesta, sijoitus 31. Kalle Rovanperä pääsi juonesta kiinni, oppi Walesia ja uutta autoa, sijoitus 35.

Juuso Nordgren ajoi Skodalla ilman ongelmia yleiskilpailun sijalle 16 ja luokassaan viidenneksi.

– Olen tyytyväinen ajooni. Se jäi vähän hampaankoloon, etten pystynyt parantamaan vauhtiani nousujohteisesti, kertoi 20-vuotias karkkilalainen Walesin ensikertalainen.

Paavo Arhinmäki on tehnyt ratkaisunsa: Ei hae Palloliiton johtoon – ”Olen pohtinut hyvin paljon ajankäyttöä”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Palloliitolle valitaan uusi puheenjohtaja 20. tammikuuta pidettävässä ylimääräisessä liittokokouksessa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki ei lähde kisaan.

”Minulle Palloliiton puheenjohtajana toimiminen olisi kunnia-asia ja intohimoisena suomalaisen jalkapallon ystävänä tehtävä, jossa todella voisin antaa suuren panoksen fudikselle.”

”Nyt ei ole kuitenkaan oikea aika”, Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa.

”Olen pohtinut hyvin paljon ajankäyttöä. Miten olisi mahdollista yhdistää vaativa kansanedustajan työ, kahden päiväkoti-ikäisen lapsen isänä oleminen ja Palloliiton puheenjohtajuus? Olen tullut siihen tuloksen pitkällisten pohdintojen jälkeen, ettei se ole mahdollista. Jos lapset olisivat kouluikäisiä, olisi helpompi yhdistää nämä kolme asiaa.”

Puheenjohtaja ei voi itse määrittää aikatauluja perheelle sopiviksi.

Arhinmäki sanoo, että ehdokkaita kartoittanut työryhmä on arvioinut, että puheenjohtajuus vie noin 60 päivää vuodessa.

”Se lukuna ei olisi ongelma, vähintään sen verran käytän nytkin aikaa jalkapalloon. Nytkin käy läpi kaikki karsintaottelut ja arvoturnaukset, sama aika menisi vain eri roolissa. Mutta puheenjohtajana pitkään toimineena tiedän, ettei ajankäyttö rajoitu vain tekniseen kokoustamiseen ja läsnäoloon otteluissa sekä tilaisuuksissa. Puheenjohtajana oleminen on huomattavasti kokonaisvaltaisempaa ja vie fyysisen ajan lisäksi henkisiä resursseja. Puheenjohtaja ei voi myöskään itse määrittää aikatauluja perheelle sopiviksi.”

Arhinmäki sanoo olevansa jatkossa erittäin kiinnostunut antamaan panoksensa suomalaisen jalkapallon hyväksi.

”Oli kysymys sitten hallitustyöskentelystä, valiokuntatyöskentelystä tai jostain muusta.”

Poliitikoista vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö on kertonut aiemmin hakevansa Palloliiton puheenjohtajuutta.

Huhut muuttumassa todeksi: Suurmestari tekee paluun – ”Keskustelemme ensi vuodesta hänen kanssaan”

Kuva: Pertti Knuuttila

Ranskalaistähti Sebastien Loeb palannee rallin MM-sarjaan maaliskuussa Meksikon osakilpailusta lähtien, kertoo Autosport-lehti.

Yhdeksän maailmanmestaruutta voittanut Loeb on jo aiemmin testannut Citroenin WRC-autoa ja hänen uskotaan palaavan ranskalaistallin ajokilla MM-ralleihin ensi kaudella.

Loeb ajanee vain osan rallin MM-sarjan kisoista, sillä hän aikoo kilpailla myös Dakar-rallissa ja rallicrossin MM-sarjassa. Aikataulusyistä Loeb joutuneekin jättämään väliin ensi kaudella esimerkiksi Monte Carlon ja Ruotsin MM-rallit.

– Tiedämme, ettei Loeb ole mukana Monte Carlossa. Sen olemme päättäneet yhdessä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei hän ilmestyisi MM-sarjaan ensi vuonna. Keskustelemme ensi vuodesta hänen kanssaan, kertoi Citroenin tallipäällikkö Yves Matton Autosportille.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Karmaiseva pettymys lajifaneille – Yle: Tähtipelaaja jää pois Suomen MM-karsinnoista

Kuva: Lehtikuva

Petteri Koponen ei näillä näkymin pelaa Suomen koripallomaajoukkueessa marraskuun MM-karsintaotteluissa, kertoo Yle.

Barcelonaa seuratasolla edustavan Koposen mahdolliseen poisjääntiin on syynä koripallon Euroliigan ja Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n riita. Kiistassa on kyse Euroliigan ja MM-karsintojen peliohjelmien yhteensovittamisesta.

– Aika vaikealta näyttää. Näillä näkymin kukaan joukkueemme pelaajista ei ole menossa maajoukkueeseen, Koponen totesi Ylen mukaan.

Suomi aloittaa MM-karsinnat perjantaina Bulgariassa. Suomen ensimmäinen kotiottelu on maanantaina Tshekkiä vastaan.

Barcelonalla on Euroliiga-ottelut torstaina ja sunnuntaina. Maajoukkuemies Sasu Salinin edustamalla Malagalla on puolestaan Euroliiga-ottelu perjantaina.

Keskustelua aiheesta

Tenniksen supertähden liiketoimet poliisin syyniin – epäillään osallisuudesta huijauksessa ja rikollisessa salaliitossa

Kuva: Getty Images

Tenniksen viisinkertaisen grand slam -voittajan Maria Sharapovan toimet ovat Intiassa poliisitutkinnan alla. Syynä ovat epäilyt, että venäläispelaaja olisi ollut osallisena huijauksessa ja rikollisessa salaliitossa.

Poliisitutkinnan syynä on loistoasuntohanke, jota Sharapova on ollut nimellään edistämässä. Hankkeen takana olevan yrityksen epäillään laskuttaneen talon ostajilta miljoonia euroja ennen projektin alkamista.

Sharapova kävi hankkeen takia Intiassa vuonna 2012. Ostajaehdokkaille kerrottiin, että asuntojen yhteyteen rakennettaisiin muun muassa erillinen tennisakatemia.

Asuntojen piti valmistua Delhin lähistölle vuonna 2016. Rakennushanke on sittemmin keskeytynyt.

Sharapova ei ole kommentoinut intialaista rakennushanketta ja yhteyksiään siihen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Italian jalkapalloliiton puheenjohtaja sai tarpeekseen – ”Hän kertoi meille erostaan”

Kuva: Lehtikuva

Italian jalkapalloliiton puheenjohtaja Carlo Tavecchio on jättänyt tehtävänsä. Italia karsiutui hiljattain ensi vuoden miesten MM-lopputurnauksesta, ensimmäistä kertaa 60 vuoteen.

– Hän kertoi meille erostaan, sanoi Italian pelaajayhdistyksen pomo Damiano Tommasi liiton toimiston ulkopuolella maanantaina.

– Tavecchio huomioi muuttuneen tilanteen ja sen, että joillakin häntä aiemmin tukeneilla oli vaikeuksia pitää yllä tuota luottamusta, pyöritteli puolestaan liittojohtoon kuuluva Giancarlo Abate.

Viime viikolla liitto erotti maajoukkueen päävalmentajan Gian Piero Venturan. Nelinkertainen maailmanmestari Italia hävisi MM-jatkokarsinnan Ruotsille yhteismaalein 0–1 ja seuraa MM-lopputurnauksen sivusta ensimmäistä kertaa sitten kesän 1958.

AVAINSANAT