Urheilu

Evans voittoon, Ogier mestari – suomalaisille oppia kantapään kautta

Lehtikuva-AFP
Walesin osakilpailuvoittajat Elfyn Evans (vasemmalla) ja kartanlukijansa Daniel Barrit.
Lehtikuva-AFP
Walesin osakilpailuvoittajat Elfyn Evans (vasemmalla) ja kartanlukijansa Daniel Barrit.
Lehtikuva-AFP
Walesin osakilpailuvoittajat Elfyn Evans (vasemmalla) ja kartanlukijansa Daniel Barrit.

Ison-Britannian MM-rallin ensimmäiseen kotivoittoon 17 vuoteen ajoi walesilainen, 29-vuotias Elfyn Evans. Edellinen brittivoittaja oli vuonna 2000 Richard Burns.

Uransa ensimmäiseen MM-voittoon Evans ajoi kauden 12. osakilpailussa ja samalla kauden seitsemänneksi voittajaksi. Pistehajonta helpotti osaltaan Sebastien Ogierin urakkaa viidenteen mestaruuteen, mutta ilmaiseksi ei mestaruuden sinetti Walesista irronnut.

Hyuandain belgialaiskuski Thierry Neuville näytti lauantaina, että rallissa voi taistella vastoinkäymisistä huolimatta. Torstai-illan aikakortin unohduksesta saatu 10 sekunnin aikasakko ei enää painanut mieltä ja hän sai ajorytmistä perjantain hapuilun jälkeen jälleen kiinni.

– Auto on ollut hyvä. Asetukset ovat hyvät. Olen vain yrittänyt löytää pitoa, kuittasi Neuville noustuaan kisan toiseksi ohi Ogierin ja Ott Tänakin ja samalla takaisin mestaruustaisteluun.

Hetken jo näytti, että Neuville voi vielä siirtää kuljettajamestaruuden ratkaisun kauden viimeiseen Australian osakilpailuun, mutta myöhäisen lauantai-illan pimeässä ja sumussa ajettu EK pudotti Neuvillen kolmanneksi ja Tänakin kuudenneksi.

Käsijarrulle joutunut Latvala tuskaili.

Vanhat ketut Ogier ja Jari-Matti Latvala iskivät kokemuksellaan sumussa ja olivat yhtäkkiä sijoilla kaksi ja neljä.

– Pakko oli yrittää pimeässä, kun ei päivänvalossa pärjää, huikkasi Latvala vain 1,2 sekunnin päässä podiumista.

Latvalan Toyotan lento ei kuitenkaan riittänyt sunnuntain toiseen kertaan ajetuille metsäpätkille.

– Kun auto ei käänny, se ei käänny, tuskaili Latvala toivonsa menettäneen väre äänessä.

– Minä teen kaikkeni, en saa keulaa sisään, joudun menemään käsijarrulle, että saan kääntymään ja sitten menetän ulostulossa vauhdin, Latvala kertasi tapahtumia toiseksi viimeisellä EK:lla, jossa menetti kisan kolmospaikasta.

Jari-Matti Latvala tuskaili Walesissa teiden liukkautta. Käteen jäi viides sija. (Kuva: Lehtikuva/AFP)

Käänne jäi kuitenkin lyhyeksi. Neuville kokosi itsensä jälleen taisteluun ja takoi sunnuntaiaamuna kovat ajat nousten heti toiseksi, pudottaen jälleen Ogierin kolmanneksi.

Neuvillen tuore tallitoveri, Norjan Andreas Mikkelsen aloitti tässä vaiheessa kovan hyökkäyksen, sysäten Latvalan lopulta viidenneksi ja yrittäen ohittaa myös Ogierin.

Hyuandai-tallin isku hallitsevaa mestari Ogieria vastaan kuitenkin kuihtui lopulta rallin viimeisellä EK:lla jaettaviin powerstage-lisäpisteisiin: Ogier ajoi neljänneksi nopeimman ajan, sai kaksi lisäpistettä, mikä riitti mestaruuden varmistamiseen. Neuvillelle ei riittänyt näin enää edes pätkän voitosta saadut viisi lisäpistettä.

Mikkelsen jäi powerstagella vain 0,1 sekunnin päähän Ogierista ja hänen tallitoverinsa Evans ja Tänak ajoivat vasta sijoille 8 ja 12! Ranskalaisen jatko on kuitenkin auki.

– Olen saanut M-Sportin tarjoukseen kilpailevan tarjouksen. Vaimoni on tarjonnut sopimusta, että olisin ensi kauden hyvä isä kotona, pähkäili Ogier jo ennen mestaruuden ratkaisutta viimeistä erikoiskoetta.

Tommi Mäkinen: Tämä katsotaan läpi. Ei tapahdu toista kertaa.

Toyotalle Wales oli pettymys. Juho Hännisen viimeinen ralli jäi tyngäksi törmäyksessä heinäpaaliin lauantain yleisö-ek:lla. Suomen ja Ruotsin kaltaisista, nopeiden rallien voittoista oli vain muisto jäljellä.

– Kuuluu asiaan, kun ollaan ensimmäistä vuotta sarjassa. Testattiin lämpöisessä ja kuivassa. Ei päästy liukkaalle ja märälle. Kisassa sitten ajettiin kokemusta kantapään kautta. Tämä katsotaan nyt läpi. Ei tapahdu toista kertaa, tallipäällikkö Tommi Mäkinen kommentoi alavirettä.

M-Sportin omistaja ja tallipäällikkö Malcolm Wilson sai kaiken ja vieläpä yhdessä rallissa.

– Kaksi kymmentä vuotta olen tätä tehnyt. Nyt sain kaiken ja yhden rallin maalissa.

Wilson kertoi kauden alussa kaiken olevan nyt sisässä, kun Ogier tuli talliin. Se kannatti, mutta silti horisontti on sumea jatkolle. Wilson vitsaili kyynelien kuivuttua, että nämä voitot ovat helpoin osa.

– Vaikeinta on neuvotella Sebin kanssa jatkosopimuksesta. Varmaa on, että neuvottelut jatkuvat kiivaina.

Todellinen vaihtoehto on, että Ogier vetäytyy – mestarina. Ajaakseen testitöitä Volkswagenille R5-projektiin ja palatakseen kaudelle 2019 – jos kroppa antaa myöten.

WRC2-luokan suomalaisten nuorikaarti ei yltänyt lopulta ihmetekoihin.

Teemu Suninen kärsi rengasrikon ja ohjaustehostimen rikkoutumisesta, sijoitus 31. Kalle Rovanperä pääsi juonesta kiinni, oppi Walesia ja uutta autoa, sijoitus 35.

Juuso Nordgren ajoi Skodalla ilman ongelmia yleiskilpailun sijalle 16 ja luokassaan viidenneksi.

– Olen tyytyväinen ajooni. Se jäi vähän hampaankoloon, etten pystynyt parantamaan vauhtiani nousujohteisesti, kertoi 20-vuotias karkkilalainen Walesin ensikertalainen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat