Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Eveliina Heinäluoma: Soten erillisratkaisussa päästävä nopeasti liikkeelle

Jukka-Pekka Flander
Kolumnit

Eveliina Heinäluoma

Helsingin valtuuston sosialidemokraattisen ryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja.

Hallituksen ero ei ole onneksi aiheuttanut myös Uudenmaan sote-erillisratkaisun eteen tehtävän työn valitettavaa hidastumista. Sanna Marinin hallituksen aloittaessa työn ei ole kuitenkaan syytä hidastella.

Eveliina Heinäluoma

Sosiaali- ja terveyspalveluiden Uudenmaan erillisratkaisun valmistuminen on kaikkien etu. Pääkaupunkiseutu on maan väkirikkain alue, jolla on jo tällä hetkellä riittävän suuret hartiat sote-palvelujen järjestämisessä. Tähänkin saakka erikoissairaanhoito on toiminut varsin hyvin ja ongelmat ovat olleet perusterveydenhoidosta ja vanhustenhoidossa. Siksi on tärkeä kirjata 0,7 hoitajamitoitus lakiin.

Erillisratkaisu on keskeinen, jotta jo nykyisellään toimivista palvelukokonaisuuksista voidaan pitää kiinni, samalla kun vastataan kaupungistumisen haasteisiin.

Tosiasia on, että pääkaupunkiseudun suurilla kaupungeilla on jo nyt kyky tuottaa itsenäisesti toimivat perustason sote-palvelut. Kuitenkin etsiessämme Suomen laajuista ratkaisua sote-palveluiden tulevaisuuden haasteisiin, täytyy pääkaupunkiseudun olla mallin rakentamisessa isosti mukana.

Erillisratkaisu on keskeinen, jotta jo nykyisellään toimivista palvelukokonaisuuksista voidaan pitää kiinni, samalla kun vastataan kaupungistumisen haasteisiin. Kun Uudenmaan palveluiden isosta kuvasta on päästy yhteisymmärrykseen, voidaan se ottaa huomioon sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuudistuksessa.

Erillisratkaisua selvittävä työryhmä antaa viimeistään vuoden loppuun mennessä peruspalveluministeri Krista Kiurulle esityksen Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Uusimaa tullaan jakamaan viiteen eri alueeseen, joista Helsinki toimii omana alueena. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä ei ole tarkoitus pilkkoa pienempiin osiin aluejaosta huolimatta.

Työryhmän selvityksessä ei oteta kantaa soten rahoitusmalliin. Se on ymmärrettävää, mutta toisaalta harmillista. Rahoitusmalli kun vaikuttaa merkittävästi kaikkien kuntien tulevaisuuteen. Mallin täytyy olla oikeudenmukainen niin pieniä kuin suuria kuntia kohtaan. Kaupungistumisen kiihtyminen ja väestön ikääntyminen täytyy huomioida tarkasti. Näin varmistetaan kestävä varautuminen tulevaisuuden haasteisiin.

On selvää, että uudistusta tarvitaan – Uusimaa sekä koko muu Suomi tarvitsevat palveluiden uudistamista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE