Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ex-ministeri: “Eikö uusi ministeri tiedä, että naisen sukuelinten silpominen on jo rikos?”

Tuoreen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan Suomessa tulisi harkita naisten ympärileikkausten kieltämistä erillisellä lailla.

– Minusta olisi syytä harkita sitä, että naisten sukuelinten silpominen olisi Suomessakin kriminalisoitava teko kuten muissa Pohjoismaissa. Pitäisin tätä hyvänä, Saarikko sanoi maanantaina Ylen A-studiossa.

Ex-ympäristöministeri ja -kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) kyseli tänään Facebookissa monien muiden tavoin, “eikö uusi ministeri tiedä, että naisen sukuelinten silpominen on jo rikos?”.

Hassi kertoo tehneensä ensimmäisenä kansanedustajavuotenaan 1991 hallitukselle kirjallisen kysymyksen naisten ympärileikkauksen määrittelemisestä rikokseksi.

“Oikeusministerin vastauksessa todettiin, että on rikos jo ennestään. 1993-95 olin lakivaliokunnassa, ja siellä käsiteltiin rikoslain uudistuksen sitä vaihetta, jossa oli henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset. Otin saman asian esille. Asiantuntijat sanoivat, ettei erillispykälää tarvita, on muutenkin rikos. Mikä rikos, kysyin. Hetken mietittyään asiantuntijat vastasivat, että törkeä pahoinpitely (jonka tuntomerkkeihin kuuluu pysyvän ruumiinvamman aiheuttaminen).

Hassi kirjoittaa pitäneensä huolen siitä, että lakivaliokunnan mietinnön perusteluihin kirjattiin, että naisen sukuelinten silpominen eli ns. naisen ympärileikkaus on törkeä pahoinpitely (maksimirangaistus 4 v vankeutta).

“Muutama kk myöhemmin lehdissä sosiaalityöntekijät valittivat että ovat voimattomia kun laki ei kiellä tyttölasten ns ympärileikkausta. Kirjoitin vastineita joissa kerroin mitä edukunta juuri oli päättänyt. Pikku hiljaa levisi tieto siitä että naisen sukuelinten silpominen ON rikos Suomen laissa. Mutta ei näytä kantautuneen uuden ministerin korviin.”

Lisää aiheesta

Hassi sanoo, ettei vastusta sitä, jos asiasta tehdään ihan oma pykälänsä.

“Se voisi selventää asiaa.”

Saarikko kirjoittaa tiistaina Twitterissä uskovansa, että erillinen kriminalisointi muiden pohjoismaiden lailla olisi selkeämpi signaali asiaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE