Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ex-ministeri varoittaa: Pakkoyhtiöittäminen saamassa jatkoa – kärsijöinä pitkäaikaistyöttömät

Juha Sipilän keskustavetoisen hallituksen kruununjalokivi maakuntaitsehallinto mullistaa myös työllisyyspalvelut. Nykyiset TE-keskukset lakkaavat olemasta ja työvoimapalvelut toteutetaan sotesta tutun tilaaja-tuottaja-mallin mukaisesti pakkoyhtiöittämällä.

Näin tapahtuu, jos eduskunta keväällä siunaa maakuntauudistuksen ja hyväksyy lausuntokierroksella olevan kasvupalvelulain ja tulossa olevan työvoimapalvelulain. Molemmat lait ovat vielä keskeneräisiä.

SDP:n kansanedustajan, työ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajan Tarja Filatovin mukaan uudistus vaikuttaa merkittävästi työttömien arkeen. Maakunnissa on hänen mukaansa edessä voimakas kahtiajako.

– Isoissa kaupungeissa markkinat voivat toimia, mutta pienissä kunnissa ne eivät houkuta eivätkä pikkukunnat lähde yhtiöittämään tuottamiaan pitkäaikaistyöttömien palveluja vaan ne loppuvat, Filatov sanoo Demokraatti-lehdelle.

Pitkäaikaistyöttömien palveluja tuottavat myös järjestöt, joissa tehtävää vapaaehtoistyötä ei Filatovin mukaan voi edes teoriassa yhtiöittää.

On järjetöntä, että kuntien kumppanuutta ei haluta käyttää.

– Lähipalvelut uhkaavat kadota kokonaan. Uudistus perustuu mittavaan sähköisten palvelujen käytön lisäämiseen, vaikka jo nyt työttömät  kaipaavat ihmistä avukseen.

Kunnat käyttävät työttömien palveluihin ja tukeen 800 miljoonaa euroa. Tuo panos katoaisi uudistuksessa kokonaan.

– On järjetöntä, että kuntien kumppanuutta ei haluta käyttää, vaikka tulokset työttömyysenhoidon kuntakokeiluista ovat hyviä.

Markkinavetoinen tilaaja-tuottaja-malli saattaa Filatovin mukaan parantaa väliaikaisesti työnpuutteesta kärsivien  palveluja. Työnantajat ovat heistä joka tapauksessa kiinnostuneempia. Pitkäaikaistyöttömien tapauksessa näkymät ovat synkemmät. Heidän palvelunsa ovat karkaamassa kauemmas.

–  Uhkana on myös kermankuorinta. Kun henkilöstöpalveluyritykset saavat rahansa tuloksesta, totta kai he palvelevat mieluummin niitä, joista he saavat rahat saa helpommalla.

Osa ei pärjää yhtiöinä ja tämä koskee varsinkin pitkäaikaistyöttömien palveluita.

Kasvupalvelulain erillisiin sisältölakeihin kuuluva työvoimapalvelulaki eli viralliselta nimeltään laki rekrytointi- ja osaamispalveluista on vielä luonnosvaiheessa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lain on määrä lähteä lausuntokierrokselle toukokuun alkupuolella.

Filatovin mukaan sekä keskeneräinen lakiluonnos että parhaillaan lausunnoilla oleva kasvupalvelulaki on laadittu yritysten ja kasvun näkökulmasta. Uudistuksessa luodaan hänen mukaansa markkinoita henkilöstöpalveluyrityksille.

– Ne ovat lakeina elinkeinopoliittisia, eivät työtöntä auttavia.

Hän ihmettelee maakuntauudistuksessa viljeltyä tilaaja-tuottaja-mallia, koska kunnat, joissa sitä on kokeiltu ovat järjestään purkaneet mallin kalliina ja byrokraattisena.

– Nyt siihen mennään maakuntahallinnossa ja vielä viimeisen päälle. Kunnatkin joutuisivat yhtiöittämään palvelunsa. Osa ei pärjää yhtiöinä ja tämä koskee varsinkin pitkäaikaistyöttömien palveluita, Filatov sanoo.

Lue lisää torstain Demokraatti-lehdestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE