Politiikka

Ex-ministeriltä kovaa puhetta Sipilälle ja Orpolle: ”Tämä on lausunto, jonka nämä miehet löytävät edestänsä vielä monta kertaa”

Kari Hulkko
Ulf Sundqvist on entinen SDP:n puheenjohtaja, puoluessihteeri ja pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri.
Kari Hulkko
Ulf Sundqvist on entinen SDP:n puheenjohtaja, puoluessihteeri ja pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri.
Kari Hulkko
Ulf Sundqvist on entinen SDP:n puheenjohtaja, puoluessihteeri ja pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri.

Usean hallituksen ministerinä toiminut, SDP:n entinen puheenjohtaja Ulf Sundqvist kirjoittaa SDP:n yhteistoimintajärjestön Suomen Wanhojen Toverien blogissa painavasti hallituksen sote-uudistuksesta.

Sote-uudistus ei ollut perustuslain mukainen, minkä totesi eduskunnan perustuslakivaliokunta.

– Valiokunnan yksimielinen lausunto on vastaansanomaton argumentti laidasta laitaan vellovassa sotekeskustelussa. Hallituksen hätäinen valmistelutyö johti perustuslain vastaisiin esityksiin. Nyt joudutaan aloittamaan valinnanvapausesityksen tekeminen alusta. Se tulee viemään niin paljon aikaa, että seuraavat eduskuntavaalit painavat päälle ennen kuin hyväksyttävä esitys on valmis, Sundqvist katsoo.

Hän muistuttaa, että oppositiosta on jo esitetty, että maakuntavaalit pitää siirtää vähintään eduskuntavaalien yhteyteen vuonna 2019.

– Se on täysin loogista ja viisasta, ajatellen sekä kansalaisten että vaalikassojen kestokykyä.

”Ei tämänkokoista maata pidä nyt lähteä hajottamaan uusilla himmeleillä.”

Sundqvistin mielestä maakuntauudistus on turha.

– Isojen kaupunkiseutujen johtajajoukko kokoomuksen voimahahmon Jan Vapaavuoren johdolla, on lähtenyt kampanjaan tätä uutta byrokratiahanketta vastaan. He ovat oikealla asialla. Ei tämänkokoista maata pidä nyt lähteä hajottamaan uusilla himmeleillä eikä tuhlaamaan resursseja valtavilla henkilöstön, kiinteistövarallisuuden ja muun omaisuuden siirto-operaatioilla, joiden kustannukset ovat vielä täysin hämärän peitossa.

Ulf Sundqvist kirjoittaa, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) totesivat ilmoittaessaan hallituksen tarvitsemasta aikalisästä, ettei ole aikaa tuhlata parlamentaariseen valmisteluun.

– Tämä on lausunto, jonka nämä miehet löytävät edestänsä vielä monta kertaa. Nyt olisi nimittäin juuri mm. Tuula Haataisen esittämän rauhallisen, parlamentaarisen pohdiskelun paikka. Se olisi poliittisesti erittäin viisasta, ja se rauhoittaisi myös vinhasti vellovaa markkinakuhinaa, jossa ostetaan ja myydään pian kaikki mikä näyttää liikkuvan.

Kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) on sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja.

”Hallitus on syönyt eväänsä.”

Sundqvist jatkaa tykitystään ja toteaa hallituksen syöneen eväänsä sekä politiikan sisällön että myös parlamentaarisen kannatuksen osalta.

– Muutaman paikan enemmistöllä ei voi mullistaa koko yhteiskuntaa. Se on satavuotiaan Suomen merkittävimpiä totuuksia. Tätä maata on eri historian vaiheissa johdettu erimerkkisillä hallituksilla.

– Viimeiset nelisenkymmentä vuotta Suomi on esiintynyt edukseen kansainvälisesti eräänä vakaimpana, parlamentaarisena demokratiana. Olemme kyenneet muodostamaan toimintakykyisiä hallituksia yli perinteellisen blokkirajan ja sopimuspolitiikka on ollut meidän tunnuksemme.

– Viime eduskuntavaalien jälkeen tämä perinne murtui. Saimme lähtökohtaisesti jo hajanaisen osapuolihallituksen, joka on joutunut tekemään puolivillaisia kompromisseja jo hallitusohjelmasta lähtien, ja nyt tulokset tulevat näkyviin. Perussuomalaiset hajosivat jo tässä kyydissä, keskustan piirissä tyytymättömyys kasvaa. Kokoomus on hyötynyt tähänastisesta menosta, mutta miten puolueen palkansaajaväki tulee nielemään kaikki leikkaukset ja huononnukset on vielä jäänyt näkemättä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat