Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Ex-puoluejohtajaa syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan eduskuntavaalikampanjoinnissa

LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Suomen Kansa Ensin -puolueen puheenjohtaja Marco de Wit Ylen pienpuoluetentissä Helsingissä 2. huhtikuuta 2019.

Suomen kansa ensin -puolueen ex-puheenjohtajalle Marco de Witille on luettu lisää syytteitä Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Osa syytteistä liittyy eduskuntavaalikampanjointiin keväällä 2019. Syyttäjän mukaan de Wit mainosti itseään ja puoluettaan Helsingin Narinkkatorilla vaalimainoksella, jossa luki ”Matut ulos” ja ”Homotus kaappiin”. De Wit levitti mainoksia myös teiden vierustoille ja esitteli niitä netissä.

Sana matu tarkoittaa yleensä ”maahantunkeutujaa” ja on halventava nimitys maahanmuuttajille.

Syyttäjän mukaan de Wit oli myös hyväksynyt puolueen vaalimainokseksi julisteen, jossa oli kuvapari ja teksti ”Kumman Suomen haluat?”.

–  Kuvaparin yläkuvassa on vaaleaihoinen perhe idyllisessä puistomaisemassa. Alakuvassa on tummalle taustalle kuvattu kadulla liekehtivä tulipalo ja lyömäase kädessä kulkeva tumma hahmo. Alemmassa kuvassa etualalle on lisätty piirroskuva mustaan burkaan pukeutuneesta muslimista, syyttäjä kuvasi mainosta.

De Witiä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjän mukaan de Witin levittämät lausumat olivat ihmisarvoa loukkaavia ja omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa muslimeja, turvapaikanhakijoita ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Toisessa jutussa syytetään lukuisista kunnianloukkauksista

De Wit kiistää syytteet. Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle hän sanoo, että sanalla ”matu” on tarkoitettu maahantunkeutujaa eikä kansanryhmää ole muodostettavissa sen perusteella, ovatko henkilön perusteet Suomeen saapumiselle oikeutetut vai valheelliset.

Homotuksella taas tarkoitetaan de Witin mukaan sukupuolivähemmistöjen korostettua esilläpitoa. Lisäksi hän viittaa Ylen vuonna 2013 julkaisemaan juttuun otsikolla ”Liikaa homotusta”, jossa ilmaisu hänen mukaansa lanseerattiin.

Kuvaparimainokseen liittyen de Wit vetoaa vastauksessaan muun muassa siihen, että kasvot peittävä huivi koetaan laajasti naista alistavaksi ja se on kielletty useissa Euroopan maissa.

Viime kuussa de Witille luettiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytteet useista kunnianloukkauksista ja törkeistä kunnianloukkauksista. Asianomistajia on 20. Heidän joukossaan on poliiseja, syyttäjä ja tuomari.

Oikeudenkäynnissä on kyse de Witin eri verkkosivuilla julkaisemista teksteistä ja videoista. De Wit on kiistänyt syytteet.

STT julkaisee de Witin nimen jo tässä vaiheessa tämän julkisen toiminnan takia. Maahanmuuton vastaisesta toiminnastaan tunnettu de Wit on muun muassa toiminut Rajat kiinni! -liikkeessä aktiivina. Hän myös kuului Suomen kansa ensin -puolueen perustajiin, mutta hänet erotettiin puolueesta loppuvuodesta 2019.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE