Politiikka

Ex-työministeri paaluttaa KSML:ssa työttömien kyykytysmallista: Tämä hallituksen toimista oikeasti seuraa

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

SDP:n kansanedustaja, entinen työministeri Lauri Ihalainen esittelee tänään Keskisuomalaisessa seitsemän vaihtoehtoa hallituksen ajamalle työvoimapolitiikalle, johon kuuluu muun muassa laajaa vastustusta herättänyt aktiivimalli. Ihalaisen vaihtoehdossa luodaan työttömille työllistymisen tukitoimia ja panostetaan koulutukseen.

”Aktiivimalli johtaa toimeentulotukimenojen kasvuun. Hallituksen arvioima 10 miljoonan euron panostus tarkoittaa, että arviolta 25 000 ihmistä siirtyy sen myötä ansioturvalta toimeentulotuen varaan. Ansioturvan rahoituksessa ovat mukana työantajat, toimeentulotuen maksaa koko yhteiskunta.”

Ihalaisen mukaan hyvä työttömyysturva ja koulutuksen lisääminen parantavat työmarkkinoiden joustavuutta, sillä ne mahdollistavat työntekijöiden entistä paremman liikkuvuuden työpaikasta ja yrityksestä toiseen ja kannustavat näin työntekijää ottamaan myös riskejä.

”Työttömyysturvan aikana tulisi voida opiskella nykyistä selvemmillä säännöillä. Kaikkiaan työttömyysturvaa tulisi tarkastella isona kokonaisuutena, ei tuoda siihen muutoksia lohko kerrallaan. Hallitukselta olisi viisautta kuunnella nyt tulevaa kritiikkiä, ja jättää runnomatta eteenpäin vireillä oleva aktiivimalli 2. Nykyisen hallituskauden opetus on, että asioiden valmistelussa tulisi palata kolmikantaan.”

Ihalainen kantaa huolta nykyisestä poliittisesta ilmastosta, jossa sopimusyhteiskuntaa pyritään horjuttamaan.

”Muuttaminen markkinointiyhteiskuntaan näkyy aktiivimallissa sekä sotessa. Hallituksen valintojen taustalla voi vaikuttaa ideologinen väristys, että kolmikanta on uudistusten jarruna. Sillä on kuitenkin pystytty aidolla yhteistyöllä laajoihin työeläkejärjestelmän ja työttömyysturvan reformeihin”, Ihalainen sanoo haastattelussa.

Keskisuomalaisessa julkaistu Ihalaisen seitsemän kohdan ohjelma:

1. Polku tulevaisuuteen -ohjelma tarjoaa koulutusta, kuntoutusta ja työllisyystoimia 69000 työttömälle tai ilman koulutuspaikkaa jääneelle nuorelle. Keski-Suomi voisi toimia pilottina.

2. Aktiivisen työvoimapolitiikan rahoituksen huomattava nosto, sisältäen työnantajille palkkatukirahoitusta. Vastaava rahoitus Tanskassa ja Ruotsissa on kolminkertaista verrattuna Suomeen.

3. Kolmannen sektorin toimijoiden tukeminen. Poistetaan yhdistysten toimintaa haittaava 3000 henkilön palkkatukityöllistämisen katto.

4. Kolmen kuukauden kestoinen 700 euron työllistämisseteli. Työnantaja saisi setelin alennuksena työvoimakuluihin ja työntekijä hänelle kuuluvan palkan.

5. Muutosturvamallin ja lomautusjärjestelmän samanaikainen kehittäminen. Lomautusaika tulisi hyödyntää suunnitelmalliseen työntekijöiden koulutukseen. Tämä vaatii neuvottelijoiden istumista kolmikantapöytään.

6. Maksuttoman oppivelvollisuuden laajentaminen koko toista astetta koskevaksi. Se ehkäisisi nuorten syrjäytymistä, parantaisi työllistymistä ja pidentäisi työuria.

7. Ammatillisen ja erityisesti ammatillisen aikuiskoulutuksen reformi. Myös tämä olisi kolmikantapöydän neuvotteluaihe. Koulutus kohentaa työsuhdeturvaa ja joustavoittaa 

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat