Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Facebookin Zuckerbergille sapiskaa haluttomuudesta puuttua Trumpin kirjoituksiin – kansalaisoikeusjärjestöt pettyivät selityksiin

LEHTIKUVA / AFP / NICHOLAS KAMM

Yhdysvalloissa kansalaisoikeusaktivistit kritisoivat rajusti somejätti Facebookia ja sen toimitusjohtajaa Mark Zuckerbergia (kuvassa) haluttomuudesta puuttua Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kirjoituksiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kansalaisoikeusjärjestöjen edustajat kokoustivat maanantaina Zuckerbergin kanssa asian tiimoilta. Zuckerberg perusteli, miksi Facebook ei ole puuttunut Trumpin päivityksiin, joissa on näytetty kannustavan väkivaltaan tai esitetty vääriä tietoja postiäänestämisestä.

– Olemme pettyneitä ja järkyttyneitä Markin käsittämättömistä selityksistä siitä, miksi hän sallii Trumpin viestien olla näkyvillä, kolmen kansalaisoikeusjohtajan lausunnossa sanottiin.

Aktivistien mielestä Zuckerberg ei näyttänyt ymmärtävän asioiden vakavuutta. Facebook sanoi tiedotteessa olleensa iloinen siitä, että järjestöt keskustelivat yhtiön johdon kanssa.

– Nyt on tärkeä hetki kuunnella, ja jatkamme mielellämme näitä keskusteluja.

Twitter muutti linjaansa – suututti presidentin

Painetta Facebookia kohtaan on ollut jo pidempään, mutta asia tuli ajankohtaiseksi viime viikolla, kun Twitter muutti pitkäaikaista linjaansa olla puuttumatta Trumpin tviitteihin.

Twitter suututti presidentin, kun se merkitsi ensi kertaa kaksi hänen tviittiään faktantarkistuksesta kertovalla sinisellä huutomerkillä. Sitä klikkaamalla pääsi uutisjuttuihin, jotka kumosivat Trumpin väitteet postiäänestyksissä tapahtuneesta vilpistä.

Hieman myöhemmin Twitter piilotti yhden Trumpin tviiteistä väkivaltaisen sisällön takia. Presidentti varoitti tviitissä mellakoitsijoita sanomalla, että ”kun ryöstely alkaa, ampuminen alkaa.”

Zuckerberg on kuitenkin ollut haluton viemään Facebookia samalla linjalle. Hän sanoi viikonloppuna, että Facebookin pitää sallia niin paljon ilmaisua kuin mahdollista, ellei siitä aiheudu välitöntä vaaraa, joka ilmaistaan täsmällisesti.

Zuckerberg puhui työntekijöille

Asia on aiheuttanut kitkaa Facebookin sisälläkin. Moni yhtiön työntekijä on purkanut turhautumistaan Facebookin linjaan sosiaalisessa mediassa, ja maanantaina yhtiössä järjestettiin virtuaalinen ulosmarssi tilanteen protestoimiseksi.

Muutamat Facebookin työntekijät ovat jättäneet yhtiön tapauksen takia. Tiistaina ohjelmistosuunnittelija Timothy Aveni ilmoitti erostaan ja sanoi, ettei Zuckerberg ole pitänyt lupaustaan väkivaltaa ihannoivien julkaisujen torjumisesta.

– Facebook muuttaa mittapuita joka kerta kun Trump menee pidemmälle, ja löytää tekosyyn toisensa jälkeen olla puuttumatta koko ajan vaarallisempaan retoriikkaan, Aveni kirjoitti.

Tiistaina Zuckerberg puhui yhtiön työntekijöille sisäisessä kokouksessa, jossa hän perusteli Facebookin linjausta. NBC:n haastattelemien työntekijöiden mukaan kokous oli kireä ja kiusallinen.

Työntekijöiden mukaan Zuckerberg oli sanonut, että päätös olla puuttumatta kirjoituksiin oli vaikea. Hänen mukaansa se oli kuitenkin oikea ratkaisu ja linjassa Facebookin sääntöjen kanssa.

Zuckerberg painotti sitä, että Yhdysvaltain laajat mielenosoitukset käynnistänyt video George Floydin viimeviikkoisesta kuolemasta poliisin käsissä nousi laajaan julkisuuteen paljolti Facebookin ansiosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE