D-analyysit

Faktat on tunnustettava, vaatii lajilegenda, joka perkaa Susijengin vaikeudet: ”Vastuunkantajiksi joutuvat monet takarivin taavit”

Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Kaikkien palloilulajien hyökkäyspelin perusteisiin kuuluu maksimaalisen tehon saavuttamiseksi, että peliväline ja itse pelaajat liikkuvat. Pysähtyneisyys vie koko homman poteron syöväreihin.

Koripallomaajoukkueen viikonvaihteen MM-karsintamatsit Islantia ja Bulgariaa vastaan antoivat tästä pahaenteisen esimerkin. Helsingissä tosin onnistuttiin kuitenkin hienolla loppuhetkien puolustuksella hoitamaan homma kotiin, kun Bulgaria ei viimeisen viiden minuutin aikana tehnyt pisteen pistettäkään!

Ennen kuin käydään syvällisemmin perkaamaan, mitä oikein tapahtui, niin faktat on tunnustettava. Susijengi pelasi itsensä viime syksyn EM-kisoissa hulppeasti kansan sydämiin, joten odotukset ovat korkealla. Mutta kun tuosta mahtitiimistä on nyt näissä karsinnoissa puuttunut peräti seitsemän pelaajaa sieltä parhaimmasta päästä ja vain viisi soturia on ollut käytettävissä, niin ohueksihan se vetää. Suomi ei ole suurten massojen korismaa ja näin ollen valinnanvara on rajallinen. Varsinkaan kun taitoniekkoja ei kasva joka oksalla. Ja yleensä taitopelaajat ovat pelintekijöitä.

Toivottavasti tässä on myös siemen sille, että ulkomaalaisten määrään saadaan joku tolkku.

Niinpä nyt vain Jamar ”Jammu” Wilson on pystynyt omintakaisella katukorismentaliteetillä saamaan eloa Susijengin hyökkäyksiin. Kaikkien muiden takurien peli on tökkinyt niin pahasti, että hyökkäys on kerta kaikkiaan pysähtynyt, jäänyt rintamalinjan poteroihin. Ajoittain seisova hyökkäys lähes kuvotti.

Pelintekijältä ei yksistään vaadita nopeita jalkoja vaan myös nopeita käsiä ja tavallista parempaa peliälykkyyttä nyt jo sivussa olleen Teemu Rannikon tapaan.

Vaihtopenkin kapeus oli myös pelottava, aloitusviisikon ulkopuolelle jääneet tekivät Helsingissäkin vain kahdeksan pistettä. Ei siis ihme, että esimerkiksi Koripalloliiton puhemies, entinen maajoukkueratsu Antti Zitting oli huolissaan siitä, ettei kotoinen liiga tuota tarpeeksi huippupelaajia kun vastuu seurajoukkueissa on sysätty ulkomaalaisille palkkasotureille. Näin oman tuotannon pelaajat kun jäävät liian usein sivuraiteelle. Toivottavasti tässä on myös siemen sille, että ulkomaalaisten määrään saadaan joku tolkku, eli se, että seurajohtajat ajattelisivat muutakin kuin omaa napaansa.

Nyt kolmoset upposivat itseluottamuksella taas entiseen malliin.

Nykyisessä tilanteessa, jossa koriksen kansainväliset eturistiriidat estävät parhaiden pelaajien osallistumisen MM-karsintapeleihin, vastuunkantajiksi joutuvat monet aikaisemmin takarivin taaveina olleet. Tästä hyvänä esimerkkinä Susijengissä on nyt vaikka Carl Lindbom.

Hänen esiintymisensä Reykjavikissa ja Helsingissä oli suorastaan miehekäs. Näki, kuinka ennen helpollakin alistunut Calle rynni nyt tilanteisiin aivan toisella intensiteetillä kuin aikaisemmin. Eikä Mikko Koivistokaan viime vuosina ole enää räjäytellyt pankkia, mutta nyt kolmoset upposivat itseluottamuksella taas entiseen malliin.

Nykykoriksessa kolmen pisteen heitoilla onkin ratkaiseva merkitys. Bulgariaa vastaan suomalaiset tykittivät bonusrajan takaa 40 prosentin tarkkuudella (kakkoset vain 39,4 prossaa), ja siinähän oli voiton siemen. Tosin levyritkin voitettiin kaikkien yllätykseksi 45/33.

Usein valmennusjohto ei saa kiitosta, varsinkaan silloin kun hävitään. Nyt staffille pitää nostaa hattua, kun se pisti sunnuntaina Juho Nenosen baanalle juuri silloin, kun oltiin romahduksen partaalla. Nenonen ei ole taitopelaaja, mutta sitä härskimpi puolustuspäässä ja tällä kertaa hänen panoksensa oli loppupelissä niin merkittävä, että Suomi voitti.

Nyt odotetaan mielenkiinnolla kesän viimeisiä karsintapelejä ja sitä saisiko Suomi parhaan miehistönsä kentällä Markkasineen, Koposineen ja kumppaneineen. Sen sijaan Gerald Lee Jr. on viestittänyt päävalmentajalle, ettei susijengipaita enää ole ykkösvaihtoehto pelaamisessa. Siksi hän oli näistä karsintapeleistä poissa vaikka Israelin liigassa on mennyt kovaakin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat