tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

FBI:n ex-johtaja Comey: ”Uskon, että sain potkut Venäjä-tutkimusten vuoksi”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
FBI:n entinen johtaja James Comey todistaa parhaillaan Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitealle.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey koki presidentti Donald Trumpin vaatineen häneltä uskollisuutta vastineeksi siitä, että hän saisi jatkaa FBI:n johdossa.

Comey kertoi asiasta torstaina todistaessaan muun muassa Trumpin painostusyrityksistä senaatin tiedustelukomitealle.

Komitea grillasi Comeyta runsaat kaksi ja puoli tuntia ennen kuin kuuleminen siirrettiin suljettujen ovien taakse. Comey kieltäytyi lukuisia kertoja vastaamasta tutkintaa koskeviin kysymyksiin julkisesti.

Kuulustelun aikana Comey kertoi useaan kertaan Trumpin valehdelleen julkisuudessa. Tämän Valkoisen talon tiedottaja kiisti heti tuoreeltaan.

Comey kertoi myös alkaneensa kirjoittaa muistiinpanoja tapaamisistaan Trumpin kanssa osin siksi, että pelkäsi Trumpin valehtelevan tapaamisista. Edellisten presidenttien kanssa hän ei ollut kokenut muistiinpanojen tekemistä tarpeelliseksi.

Trump erotti Comeyn viime kuussa. Comey syytti kuulemisessa Trumpin hallintoa hänen häpäisemisestään potkuilla.

– Hallinto halusi häpäistä minut ja mikä pahinta FBI:n sanomalla, että poliisi on sekasorrossa, huonosti johdettu ja että työntekijät ovat menettäneet luottamuksen johtoon. Se oli kaikki puhdasta valhetta, Comey sanoi.

Comey kertoi kuulustelussa uskovansa, että Trump antoi hänelle potkut, koska halusi vaikuttaa FBI:n tutkintaan lähipiirinsä Venäjä-kytköksistä. Comey vakuutti useaan otteeseen, että hän ei ole korvaamaton ja että tutkinta jatkuu entisellään Robert Muellerin johdolla.

Se oli kaikki puhdasta valhetta.

Comey ei kuitenkaan suostunut ottamaan kantaa siihen, yrittikö Trump estää FBI:n tutkintaa.

– Sen päättäminen on senaatin tiedustelukomitean tehtävä.

Jos Trumpin todettaisiin syyllistyneen tutkinnan estämiseen, se olisi peruste hänen viraltapanolleen.

Tiedustelukomitea julkisti jo keskiviikkona Comeyn todistuksen, jonka mukaan Trump oli vaatinut häneltä uskollisuutta. Todistuksen mukaan Trump oli vaatinut häntä myös lopettamaan Trumpin entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin Venäjä-kytkösten tutkinnan.

– Toivottavasti löydät tavan antaa tämän olla, päästää Flynn menemään. Hän on hyvä tyyppi, Trump oli sanonut Comeyn mukaan.

Comey kertoi torstaina kokeneensa Trumpin kehotuksen käskyksi, vaikkei se sananmukaisesti sellainen ollutkaan.

Etenkin republikaanisenaattorit ihmettelivät kuulustelussa, miksei Comey sanonut Trumpille tuolloin suoraan, että tutkintaan puuttuminen on asiatonta.

Comey sanoi olleensa niin pöllämystynyt Trumpin kehotuksesta, ettei ollut kyennyt siihen.

Luoja, toivon todella että nauhoja on olemassa.

Comeyn mukaan FBI:llä on jatkuvasti meneillään kymmeniätuhansia tutkintoja, mutta Trump ei koskaan kysynyt mitään mistään muusta tutkinnasta eikä yrittänyt puuttua niihin.

Comey kertoi komitealle toivovansa, että hänen keskustelunsa presidentti Trumpin kanssa todella nauhoitettiin kuten presidentti Twitterissä aiemmin antoi ymmärtää.

– Luoja, toivon todella että nauhoja on olemassa, Comey sanoi.

Comey kertoi komitealle myös, että hän pyysi ystäväänsä vuotamaan Trump-tapaamisesta tekemänsä muistiinpanot medialle nopeuttaakseen erikoistutkijan nimittämistä Venäjä-tutkintaan.

Juttua on täydennetty klo 20:46.

Pohjois-Korea: USA:n ja Etelä-Korean sotaharjoitus lyö bensaa liekkeihin

Pohjois-Korea varoitti sunnuntaina Yhdysvaltoja, että maanantaina alkava Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteinen sotaharjoitus ”on kuin kaataisi bensaa liekkeihin”.

Ulchi Freedom Guardian -harjoitus pidettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1976. Pitkälti tietokonesimulaatioihin perustuvaan harjoitukseen osallistuu tänä vuonna noin 17 500 amerikkalaissotilasta.

Etelä-Korean median mukaan harjoitukseen olisi niemimaan kireän tilanteen vuoksi tänä vuonna osallistumassa myös kaksi amerikkalaista lentotukialusta.

– Yhteisharjoitus on erittäin suora vihamielisyyden osoitus meitä kohtaan, eikä kukaan voi taata, ettei se johtaisi lopulta todellisiin taisteluihin. Sotaharjoitus on bensan kaatamista liekkeihin ja huonontaa niemimaan tilannetta, kirjoitti pohjoiskorealainen Rodong Sinmun -lehti.

Keskustelua aiheesta

Irak aloitti Tal Afarin kaupungin valtauksen Isisiltä

Kuva: Lehtikuva
Äärijärjestö Isis on ollut ahtaalla Irakin kanssa viime aikoina.

Irak aloitti taistelun Isisin tärkeän tukikohtakaupungin takaisinvaltaamiseksi[Juttu] 20.08.2017, 06:31 829 merkkiä
Tulostusversio
Takaisin
Bagdad 20.8. Ulkomaat, stt 031
///LOPPUVERSIO///

Irak on aloittanut taistelun äärijärjestö Isisin hallussaan pitämän Tal Afarin kaupungin takaisinvaltaamiseksi. Pohjois-Irakissa sijaitseva alue on Isisille tärkeä tukikohta ja yksi viimeisistä äärijärjestön hallussaan pitämistä kaupungeista.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti takaisinvaltauksen aloittamisesta sunnuntaina.

Tal Afar sijaitsee 70 kilometriä länteen Mosulista, jonka Yhdysvaltain tukemat Irakin hallituksen joukot valtasivat kuukausia kestäneiden taisteluiden jälkeen Isisiltä viime kuussa.
Tal Afar on ollut Isisin hallussa kesäkuusta 2014. Ennen valtaamista kaupungissa asui noin 200 000 ihmistä, mutta viranomaisten mukaan nykyistä asukasmäärää on vaikea arvioida, sillä kaupunkiin ei ole juuri yhteyttä ulkopuolelta.

 

(STT-AFP )

AVAINSANAT

Espanja suree tänään Sagrada Familia -kirkossa

Kuva: Lehtikuva/Sari Gustafsson
Sagrada Familia on ollut rakenteilla jo vuodesta 1882.

Barcelonan kuuluisassa Sagrada Familia -kirkossa järjestetään tänään muistojumalanpalvelus terrori-iskujen uhrien muistoksi. Ainakin 14 ihmistä kuoli ja toista sataa loukkaantui, kun vuokrattu pakettiauto ajettiin väkijoukkoon Barcelonan keskustassa torstaina.

Loukkaantuneista yli 50 on edelleen sairaalassa, ja heistä toistakymmentä kriittisessä tilassa. Perjantain vastaisena yönä tehtiin Cambrilsin pikkukaupungissa toinen isku. Siinä kuoli yksi nainen, minkä lisäksi viisi muuta siviiliä ja yksi poliisi loukkaantui.

STT-AFP , Barcelona

Etelä-Ranskan Nimesin rautatieasemalla välikohtaus – tieto ammuskelusta väärä

Eteläisen Ranskan Nimesin rautatieasemalla on sattunut välikohtaus.

Rautatieasema evakuoitiin, mutta nyt tilanne on palautumassa normaaliksi, kertovat muun muassa brittilehdet The Independent ja The Telegraph.

Muun muassa sosiaalisessa mediassa levisi tietoja, että asemalla olisi ollut kolme aseistautunutta miestä. Sittemmin puhuttiin yhdestä aseistautuneesta ja siitä, ettei hänenkään mahdolinen aseensa ollut oikea.

Myös ammuskelua on väitetty kuuluneen asemalta.

Poliisi on kuitenkin vahvistanut, että asemalla on pidätetty yksi henkilö eikä ammuskelua ole tapahtunut.

Toista henkilöä mahdollisesti etsitään.

Tapahtumista on raportoinut myös muun muassa SVT.

Keskustelua aiheesta

Euroopan parlamentin puhemies: ”Terrorismi ei voita. Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan.”

Kuva: Lehtikuva

Myös Euroopan parlamentin italialainen puhemies Antonio Tajani on kommentoinut Turun tapahtumia Twitter-tilillään lauantaina.

Hän kirjoittaa englanninkielisessä viestissään, ettei terrorismi tule voittamaan.

”Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan. Olen lähellä Suomea, suomalaisia ja Turun viattomia uhreja.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta