Turva – Hymy

FBI:n ex-johtaja Comey: ”Uskon, että sain potkut Venäjä-tutkimusten vuoksi”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
FBI:n entinen johtaja James Comey todistaa parhaillaan Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitealle.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey koki presidentti Donald Trumpin vaatineen häneltä uskollisuutta vastineeksi siitä, että hän saisi jatkaa FBI:n johdossa.

Comey kertoi asiasta torstaina todistaessaan muun muassa Trumpin painostusyrityksistä senaatin tiedustelukomitealle.

Komitea grillasi Comeyta runsaat kaksi ja puoli tuntia ennen kuin kuuleminen siirrettiin suljettujen ovien taakse. Comey kieltäytyi lukuisia kertoja vastaamasta tutkintaa koskeviin kysymyksiin julkisesti.

Kuulustelun aikana Comey kertoi useaan kertaan Trumpin valehdelleen julkisuudessa. Tämän Valkoisen talon tiedottaja kiisti heti tuoreeltaan.

Comey kertoi myös alkaneensa kirjoittaa muistiinpanoja tapaamisistaan Trumpin kanssa osin siksi, että pelkäsi Trumpin valehtelevan tapaamisista. Edellisten presidenttien kanssa hän ei ollut kokenut muistiinpanojen tekemistä tarpeelliseksi.

Trump erotti Comeyn viime kuussa. Comey syytti kuulemisessa Trumpin hallintoa hänen häpäisemisestään potkuilla.

– Hallinto halusi häpäistä minut ja mikä pahinta FBI:n sanomalla, että poliisi on sekasorrossa, huonosti johdettu ja että työntekijät ovat menettäneet luottamuksen johtoon. Se oli kaikki puhdasta valhetta, Comey sanoi.

Comey kertoi kuulustelussa uskovansa, että Trump antoi hänelle potkut, koska halusi vaikuttaa FBI:n tutkintaan lähipiirinsä Venäjä-kytköksistä. Comey vakuutti useaan otteeseen, että hän ei ole korvaamaton ja että tutkinta jatkuu entisellään Robert Muellerin johdolla.

Se oli kaikki puhdasta valhetta.

Comey ei kuitenkaan suostunut ottamaan kantaa siihen, yrittikö Trump estää FBI:n tutkintaa.

– Sen päättäminen on senaatin tiedustelukomitean tehtävä.

Jos Trumpin todettaisiin syyllistyneen tutkinnan estämiseen, se olisi peruste hänen viraltapanolleen.

Tiedustelukomitea julkisti jo keskiviikkona Comeyn todistuksen, jonka mukaan Trump oli vaatinut häneltä uskollisuutta. Todistuksen mukaan Trump oli vaatinut häntä myös lopettamaan Trumpin entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin Venäjä-kytkösten tutkinnan.

– Toivottavasti löydät tavan antaa tämän olla, päästää Flynn menemään. Hän on hyvä tyyppi, Trump oli sanonut Comeyn mukaan.

Comey kertoi torstaina kokeneensa Trumpin kehotuksen käskyksi, vaikkei se sananmukaisesti sellainen ollutkaan.

Etenkin republikaanisenaattorit ihmettelivät kuulustelussa, miksei Comey sanonut Trumpille tuolloin suoraan, että tutkintaan puuttuminen on asiatonta.

Comey sanoi olleensa niin pöllämystynyt Trumpin kehotuksesta, ettei ollut kyennyt siihen.

Luoja, toivon todella että nauhoja on olemassa.

Comeyn mukaan FBI:llä on jatkuvasti meneillään kymmeniätuhansia tutkintoja, mutta Trump ei koskaan kysynyt mitään mistään muusta tutkinnasta eikä yrittänyt puuttua niihin.

Comey kertoi komitealle toivovansa, että hänen keskustelunsa presidentti Trumpin kanssa todella nauhoitettiin kuten presidentti Twitterissä aiemmin antoi ymmärtää.

– Luoja, toivon todella että nauhoja on olemassa, Comey sanoi.

Comey kertoi komitealle myös, että hän pyysi ystäväänsä vuotamaan Trump-tapaamisesta tekemänsä muistiinpanot medialle nopeuttaakseen erikoistutkijan nimittämistä Venäjä-tutkintaan.

Juttua on täydennetty klo 20:46.

UPIn Aaltola arvelee pattitilanteen jatkuvas USA:ssa ainakin päiviä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Poliittinen pattitilanne Yhdysvalloissa jatkunee vielä useita päiviä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Liittovaltion hallinto suljettiin varhain tänä aamuna Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista. Väliaikaista ratkaisua vastustivat demokraatit sekä jotkut republikaanit, kertoo Washington Post.

Aaltolan mukaan tilanne kertoo sekä kahtiajakautumisesta että republikaanipuolueen tilasta. Vaikka puolueella on enemmistö paikoista sekä senaatissa että edustajahuoneessa presidenttiyden lisäksi, ei puolue silti pysty pitämään liittovaltiota käynnissä, Aaltola sanoo.

AVAINSANAT

Some-jättiläinen lähestyy 2 000 000 000 käyttäjäänsä uutiskyselyllä

Kuva: AFP / Justin TALLIS

Sosiaalisen median jätti Facebook pyytää kahta miljardia käyttäjäänsä arvioimaan palvelussaan leviävien uutisten luotettavuutta.

Yhtiö kertoi perjantaina, että se tekee käyttäjilleen uutislähteiden luotettavuutta koskevan kyselyn, jonka tarkoituksena on vähentää epäluotettavien tai valheellisten uutisten näkymistä Facebook-käyttäjien uutisvirrassa. Jatkossa näkyvyyttä saavat eniten ne uutiset, joiden lähteitä käyttäjäyhteisö pitää kaikkein luotettavimpina.

Facebookin johtajan Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö pohti eri tapoja arvottaa uutislähteiden luotettavuutta ja päätyi siihen, että kysyminen suoraan käyttäjiltä on objektiivisin tapa.

Käyttäjät pääsevät arvioimaan uutislähteitä ensi viikosta alkaen.

AVAINSANAT

Trumpin hyväksyntä historiallisen alhainen – nykyaikaiset gallupit eivät ole nähneet vastaavaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toiminnan presidenttinä hyväksyy vain 40 prosenttia uutiskanava CNN:n kyselyyn vastanneista. Trumpin saama hyväksyntä on korkeimmillaan sitten viime syyskuun.

Kyselyyn vastanneista 55 prosenttia ilmoitti, etteivät he hyväksy Trumpin toimintaa.

Muihin presidentteihin verrattuna yhdysvaltalaisten tyytyväisyys Trumpiin on yhä pohjalukemissa. Trumpin kyselyssä keräämä hyväksyntä on matalampi kuin yhdelläkään Yhdysvaltain presidentillä vastaavaan aikaan siitä lähtien kun nykyaikaisia gallupeja on tehty.

Joulukuussa Trumpin toiminnan hyväksyi 35 prosenttia kyselyn vastaajista. Luku on pyörinyt 35–40 prosentin välillä viimeisen yhdeksän kuukauden aikana.

CNN:n kyselyyn vastasi 1 005 aikuista tammikuun 14–18. päivänä. Kyselyn virhemarginaali on 3,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto on suljettu – siirtolaisuusohjelmasta riita

Kuva: Foto: Pixabay

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto on nyt suljettu, koska maan budjettikiistaan ei saatu ratkaisua määräaikaan mennessä. Senaatti ei hyväksynyt puoleen yöhön mennessä paikallista aikaa väliaikaista budjettiratkaisua demokraattien ja joidenkin republikaanien vastustuksen takia, kertoo muun muassa Washington Post. 

Hallinto suljettiin aamulla kello seitsemältä Suomen aikaa.

Keskeiset toiminnot kuten puolustusvoimat, poliisi, Valkoinen talo ja kongressi jatkavat toimintaansa, mutta vähennetyllä henkilöstöllä.

Edustajainhuoneen hyväksymä väliaikaisratkaisu olisi pitänyt hallinnon pyörät pyörimässä helmikuun puoliväliin, mutta se ei saanut senaatissa tarvittavaa 60 ääntä. Valkoisen talon hallinto- ja budjettiviraston johtaja Mick Mulvaney arveli aiemmin, että vaikka hallinto suljettaisiin, sopu saataisiin jo ennen maanantaita.

Liittovaltion hallinto suljettu viimeksi vuonna 2013

Budjettisovun esteenä on ennen kaikkea ollut kiista Daca-siirtolaisuusohjelmasta, joka on sallinut noin 800 000:n lapsena laittomasti maahan tulleen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Trumpin hallinto haluaa lakkauttaa sen.

Demokraatit ovat sitoneet ohjelman kohtalon budjettisopuun. Demokraatit vaativat Daca-ohjelman jatkon lisäksi myönnytyksiä myös muissa asioissa, esimerkiksi lisärahoitusta Puerto Ricon hurrikaanituhojen korjaamiseen, kirjoittaa New York Times.

Neuvottelut jumittuivat sen jälkeen, kun presidentti Trumpin kerrottiin kutsuneen Haitia ja Afrikan maita ”persläpimaiksi”.
Liittovaltion hallinto on suljettu neljä kertaa vuoden 1990 jälkeen. Viimeksi näin kävi vuonna 2013, jolloin liittovaltio lomautti yli 800 000 ihmistä ilman palkkaa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Pääministeri odottaa esikoistaan – jää kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä

Kuva: Lehtikuva

Uuden-Seelannin lokakuussa aloittanut pääministeri Jacinda Ardern odottaa esikoistaan. Lapsen on määrä syntyä kesäkuussa.

37-vuotias Ardern nousi pääministeriksi viime vuonna vain kuukausia sen jälkeen kun oli aloittanut työväenpuolueen johdossa. Hän sai vaalien alla vastailla kysymyksiin siitä, suunnitteleeko perheenlisäystä.

Ardern torppasi, että raskaudella olisi vaikutusta naisten uranäkymiin.

Ardern aikoo jäädä kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä. Hän kertoi vauvauutisesta yhdessä puolisonsa Clarke Gayfordin kanssa perjantaina kotoaan. Ardernin mukaan parilla on ollut epävarmuutta siitä, voisivatko he saada lasta.