FBI:n ex-johtaja Comey: ”Uskon, että sain potkut Venäjä-tutkimusten vuoksi”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
FBI:n entinen johtaja James Comey todistaa parhaillaan Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitealle.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey koki presidentti Donald Trumpin vaatineen häneltä uskollisuutta vastineeksi siitä, että hän saisi jatkaa FBI:n johdossa.

Comey kertoi asiasta torstaina todistaessaan muun muassa Trumpin painostusyrityksistä senaatin tiedustelukomitealle.

Komitea grillasi Comeyta runsaat kaksi ja puoli tuntia ennen kuin kuuleminen siirrettiin suljettujen ovien taakse. Comey kieltäytyi lukuisia kertoja vastaamasta tutkintaa koskeviin kysymyksiin julkisesti.

Kuulustelun aikana Comey kertoi useaan kertaan Trumpin valehdelleen julkisuudessa. Tämän Valkoisen talon tiedottaja kiisti heti tuoreeltaan.

Comey kertoi myös alkaneensa kirjoittaa muistiinpanoja tapaamisistaan Trumpin kanssa osin siksi, että pelkäsi Trumpin valehtelevan tapaamisista. Edellisten presidenttien kanssa hän ei ollut kokenut muistiinpanojen tekemistä tarpeelliseksi.

Trump erotti Comeyn viime kuussa. Comey syytti kuulemisessa Trumpin hallintoa hänen häpäisemisestään potkuilla.

– Hallinto halusi häpäistä minut ja mikä pahinta FBI:n sanomalla, että poliisi on sekasorrossa, huonosti johdettu ja että työntekijät ovat menettäneet luottamuksen johtoon. Se oli kaikki puhdasta valhetta, Comey sanoi.

Comey kertoi kuulustelussa uskovansa, että Trump antoi hänelle potkut, koska halusi vaikuttaa FBI:n tutkintaan lähipiirinsä Venäjä-kytköksistä. Comey vakuutti useaan otteeseen, että hän ei ole korvaamaton ja että tutkinta jatkuu entisellään Robert Muellerin johdolla.

Se oli kaikki puhdasta valhetta.

Comey ei kuitenkaan suostunut ottamaan kantaa siihen, yrittikö Trump estää FBI:n tutkintaa.

– Sen päättäminen on senaatin tiedustelukomitean tehtävä.

Jos Trumpin todettaisiin syyllistyneen tutkinnan estämiseen, se olisi peruste hänen viraltapanolleen.

Tiedustelukomitea julkisti jo keskiviikkona Comeyn todistuksen, jonka mukaan Trump oli vaatinut häneltä uskollisuutta. Todistuksen mukaan Trump oli vaatinut häntä myös lopettamaan Trumpin entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin Venäjä-kytkösten tutkinnan.

– Toivottavasti löydät tavan antaa tämän olla, päästää Flynn menemään. Hän on hyvä tyyppi, Trump oli sanonut Comeyn mukaan.

Comey kertoi torstaina kokeneensa Trumpin kehotuksen käskyksi, vaikkei se sananmukaisesti sellainen ollutkaan.

Etenkin republikaanisenaattorit ihmettelivät kuulustelussa, miksei Comey sanonut Trumpille tuolloin suoraan, että tutkintaan puuttuminen on asiatonta.

Comey sanoi olleensa niin pöllämystynyt Trumpin kehotuksesta, ettei ollut kyennyt siihen.

Luoja, toivon todella että nauhoja on olemassa.

Comeyn mukaan FBI:llä on jatkuvasti meneillään kymmeniätuhansia tutkintoja, mutta Trump ei koskaan kysynyt mitään mistään muusta tutkinnasta eikä yrittänyt puuttua niihin.

Comey kertoi komitealle toivovansa, että hänen keskustelunsa presidentti Trumpin kanssa todella nauhoitettiin kuten presidentti Twitterissä aiemmin antoi ymmärtää.

– Luoja, toivon todella että nauhoja on olemassa, Comey sanoi.

Comey kertoi komitealle myös, että hän pyysi ystäväänsä vuotamaan Trump-tapaamisesta tekemänsä muistiinpanot medialle nopeuttaakseen erikoistutkijan nimittämistä Venäjä-tutkintaan.

Juttua on täydennetty klo 20:46.

Liian kriittinen kanava? – veitsimies tunkeutui radioasemalle Venäjällä

Venäjällä mies tunkeutui Eho Moskvy-radioasemalle Moskovassa ja haavoitti sen toimittajaa.

Hyökkäyksestä kertoo muun muassa radioasema itse. Sen mukaan toimittaja on sairaalahoidossa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Vartijat taltuttivat hyökkääjän, ja hän on poliisin huostassa. Hyökkäyksen syystä ei ole vahvistettua tietoa.

Eho Moskvy on tunnettu kriittisestä suhtautumisesta Venäjän vallanpitäjiin.

Keskustelua aiheesta

Vaalit pelastivat ex-presidentin, jota uhkasivat raskaat rikossyytteet

Kuva: Lehtikuva

Argentiinan entinen presidentti Cristina Kirchner tekee paluun valtakunnan politiikkaan nousemalla parlamentin kamareista toiseen eli senaattiin. Paikka heltisi sunnuntaina pidetyissä välivaaleissa.

Senaatin jäsenyys antaa Kirchnerille parlamentaarisen koskemattomuuden rikossyytteitä vastaan. Häntä uhkasi oikeudenkäynti, jossa häntä olisi syytetty valtakautensa aikaisista väärinkäytöksistä.

Kirchner oli presidenttinä 12 vuotta vuoteen 2015. Hänen seuraajasuosikkinsa hävisi tuolloin presidentinvaaleissa Mauricio Macrille.

Sunnuntaiset välivaalit vahvistivat Macrin keskusta-oikeistolaisen koalition valta-asemaa. Se oli voittamassa pääkaupungissa Buenos Airesissa ja 13 provinssissa 23:sta, kun miltei kaikki äänet oli laskettu.

Voiton arvellaan auttavan Macria talousuudistusten läpiviennissä.

Keskustelua aiheesta

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT

Katalonian puolueet kokoontuvat miettimään jatkotoimia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena

Katalonian puolueiden on määrä kokoontua tänään pohtimaan jatkotoimiaan. Niiden odotetaan sopivan, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Espanjan hallitus antoi lauantaina esityksensä Katalonian itsehallinnon rajoittamiseksi.

Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden kuluessa.

Aluehallinnon tiedottaja on nimittänyt hallituksen aikomia toimia vallankaappaukseksi.

AVAINSANAT

Isisin ahdinko kasvaa: nyt lähti yksi Syyrian suurimmista öljykentistä

Yhdysvallat kertoo sen tukemien kurdien ja arabien joukkojen vallanneen sunnuntaina yhden Syyrian suurimmista öljykentistä äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan al-Omarin öljykentän hallintaa on pidetty etuna etenkin kurdeille, kun heidän asemastaan joskus tulevaisuudessa mahdollisesti neuvotellaan. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. Yhdysvaltain tukemat joukot ovat kilpaa Syyrian hallituksen joukkojen kanssa pyrkineet valtaamaan Isisiltä alueita Deir Ezzorin alueella.

Al-Omarin öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta