Feldt-Ranta Sipilän toiminnasta: Miksi viestii, jos ei kerran yritä vaikuttaa? – ”Ei vaikuta kovin tasapainoiselta lähetellä…”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toiminta Yleä kohtaan Terrafame-uutisoinnissa herättää ihmetystä Ylen hallintoneuvoston demarijäsenten parissa.

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta katsoo, että asiat on selvitettävä.

– Miksi lähettää viestejä, jos ei kerran yritä vaikuttaa? Ei vaikuta kovin tasapainoiselta lähetellä tuohtuneena kymmeniä viestejä, harkintakyky on pettänyt. Ei Yle tai media ole riippuvainen pääministerin luottamuksesta, hän toteaa Sipilän toiminnasta.

Feldt-Ranta muistuttaa, että median rooli päättäjiä valvovana itsenäisenä toimijana on suvereeni.

– Siihen ei voi eikä pidä puuttua.

Suomen Kuvalehti uutisoi tänään Juha Sipilän yrittäneen vaientaa Ylen Terrafame-uutisointia. Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiisti asian.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) itse on puolustautunut sanomalla, ettei hänellä ole ollut pienintäkään aikomusta vaikuttaa Ylen uutisointiin.

– Mutta en saanut reilua mahdollisuutta saada kommentoida Ylen uutista. Annoin voimakasta palautetta toimittajalle tästä, hän perustelee omia ja kansalaisilta välittämiään viestejä ja palautteita Ylen toimittajalle.

”Kaventaa objektiivista tiedon välittämistä.”

Feldt-Rannan ohella Ylen hallintoneuvostossa istuvat SDP:n kansanedustajat Maria Tolppanen, Suna Kymäläinen ja Ilkka Kantola.

– Tässä pitää ehdottomasti tutkia se, minkälaisia viestejä on lähetetty, minkälaisia viestejä on toimittajille mennyt ja missä vaiheessa ne ovat menneet. Jos esitetään syytös siitä, että pääministeri on yrittänyt vaikuttaa Ylen uutisointiin tai että Yle olisi ottanut nämä yritykset huomioon, se on vakava asia, erittäin vakava asia. Se kaventaa objektiivista tiedon välittämistä, Maria Tolppanen toteaa.

Hänen mukaansa Ylen hallintoneuvosto saisi kokoontua tämän asian kanssa pikaisesti.

– Kyllä tämä on hyvin vakava ja tämä on tarpeen tutkia vakavasti. Olisi toivottavaa, että hallintoneuvosto kokoontuisi mahdollisimman pian, että tätä asiaa pohdittaisiin ja kuultaisiin itse tekijöiltä, mitä tässä on tapahtunut, toteaa Suna Kymäläinen.

”Yksittäistä toimittajaa kohtaan aika vahva toimintatapa.”

Kansanedustaja Ilkka Kantola hämmästelee pääministerin toimittajalle lähettämiä viestejä.

– Jotakin kohtuutonta minusta on siinä, että pääministerin arvovallalla lähdetään, ja vielä myöhään, laittamaan massiivinen määrä sähköpostia, jossa sitten on kansalaisten häneen kohdistuvaa kritiikkiä. Se on yksittäistä toimittajaa kohtaan aika vahva toimintatapa.

– Minun mielestä on oikeasti olemassa kysymys siitä, että eikö pääministeri ymmärrä sitä, että riippumaton media on demokratialle äärimmäisen arvokas instrumentti.

Kantola uskoo, että tapausta käsitellään vasta seuraavassa Ylen hallintoneuvoston virallisessa kokouksessa, joka kokoontuu jo kylläkin hyvin pian eli 13. joulukuuta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii, että Sipilän Ylelle sähköpostilla lähettämä palaute julkaistaan siltä osin, mitä pääministeri itse on Ylelle kirjoittanut. STT:n mukaan myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on tällä kannalla.

 

Tuleva oikeusministeri Ylellä: ”Katson nimityskuvion läpi todella tarkkaan”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Tuleva oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi Ylen aamu-tv:ssä, että oikeuskanslerin nimitysprosessi on edennyt normaalin harkinnan mukaan. Häkkäsen mukaan puolueet käyvät asiasta keskustelua, ja tehtävään valitaan paras henkilö.

Häkkänen kertoi katsovansa nimityskuvion läpi ”todella tarkkaan”. Oikeuskanslerin nimityksen valmistelee oikeusministeriö, esityksen nimityksestä tekee valtioneuvosto ja nimityksestä päättää presidentti.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että oikeuskanslerin nimitys on mutkistunut, koska ilmeisesti presidentti Sauli Niinistö on ollut tyytymätön oikeusministeriön alkuperäiseen ehdotukseen.

Niinistö puuttui nimitykseen? – HS: Oikeuskansleriksi nousemassa Tuomas Pöysti

Kuva: Lehtikuva / Seppo Samuli

Oikeusministeriö on muuttanut ehdotustaan uudeksi oikeuskansleriksi, kertoo kolme toisistaan riippumatonta lähdettä Helsingin Sanomille.

Lehden mukaan ministeriö ehdottaa todennäköisesti ensi viikolla, että oikeuskansleriksi nimitettäisiin oikeustieteen tohtori Tuomas Pöysti. Ministeriö ilmoitti tehtävään hakeneille vielä viime viikon tiistaina, että se ehdottaa oikeuskansleriksi Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professoria Veli-Pekka Viljasta.

Nimitys on mutkistunut, koska ilmeisesti tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ollut tyytymätön oikeusministeriön alkuperäiseen ehdotukseen. HS:n tietojen mukaan nimitysasia poistettiin valtioneuvoston yleisistunnon käsittelystä, koska tasavallan presidentti halusi uudeksi oikeuskansleriksi Pöystin tai ainakin vastusti syystä tai toisesta professori Viljasen nimittämistä.

Asiasta hyvin perillä olevan HS:n lähteen mukaan tasavallan presidentti kertoi kannastaan pääministeri Juha Sipilälle (kesk.), joka vaikutti nimityksen käsittelyn poistamiseen valtioneuvoston yleisistunnon asialistalta.

Hallitus otti viime viikolla aikalisän uuden oikeuskanslerin valinnassa. Vielä keskiviikkoaamuna näytti siltä, että oikeusministerin salkusta sittemmin luopunut työministeri Jari Lindström (ps.) esittelee nimitysehdotuksensa valtioneuvostolle torstaina. Myöhemmin päivällä asian käsittelyä päätettiin kuitenkin lykätä tuonnemmaksi. Nyt oikeuskanslerin nimitys menee uudelle oikeusministerille, kokoomuksen Antti Häkkäselle.

Nykyinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka jää eläkkeelle toukokuun alussa. Oikeuskanslerin virkaan haki yhteensä yhdeksän ihmistä.

Oikeuskanslerin nimittää presidentti valtioneuvoston ratkaisuehdotuksen pohjalta.

Kesäkoulu antaa eväitä uudelle vaikuttajasukupolvelle – vielä ehdit mukaan!

Kuva: Kari Hulkko

Miten digitalisaatio muuttaa työmarkkinoita? Mitä olisi feministinen työmarkkinapolitiikka? Onko kolmikannalla tulevaisuutta? Miten koulutuspolitiikkaa ja sosiaaliturvaa pitäisi uudistaa työelämän kehityksen näkökulmasta?

Ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiö ja Demarinuoret etsivät osallistujia 16.6–18.6.2017 pidettävään työpoliittisen kesäkouluun, jossa tarjotaan osallistujille edellytyksiä osallistua työelämästä käytävään keskusteluun ja rakennetaan uutta työelämäverkostoa.

Kesäkoulu järjestetään Kokouskeskus Kiljavanrannassa, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Nurmijärven keskustasta.

Työpoliittisen kesäkoulun avaa Social Europe Journalin päätoimittaja ja London Schoolf of Economicsin Henning Meyer, jonka avausluento käsittelee digitalisaatiota, työelämän muutosta ja työllisyyspolitiikkaa.

Kesäkoulussa alustaa myös valtakunnansovittelija Minna Helle.

Voit tutustua ohjelmaan ja hakuohjeisiin täällä: http://sorsafoundation.fi/fi/haku-tyopoliittiseen-kesakouluun-2017/

Keskustelua aiheesta

Persut selittelivät takinkääntöään hallintarekisterilaissa

Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Perussuomalaiset käänsivät takkinsa hallintarekisterissä.

Hallintarekisteriä ei ole hyväksytty Suomessa, ja ulkomailla se on nyt tehty kannattamattomaksi silloin, jos omistustiedot eivät ole käytettävissä. Näin vastasi talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.), kun eduskunnan kyselytunnilla ihmeteltiin, mitä perussuomalaisille luvattiin puoliväliriihessä, että se kääntyisi vastustamansa hallintarekisterilain puolelle.

– Mukaan tulivat voimakkaat ponnet, joissa edellytetään kotimaista lainsäädäntöä siitä, että (omistus) tiedot saadaan myös ulkomailta. Jos ei saada, niin verotetaan rankasti, Turunen perusteli.
Toistaiseksi valiokunta kuitenkin vain toivoo, että nyt syntyvät porsaanreiät tukitaan mahdollisesti tulevaisuudessa muulla lainsäädännöllä, huomautti valiokunnan jäsen Hanna Sarkkinen (vas.).

– Jostain syystä hallitus ei tuonut eduskunnalle esityksiä, joilla olisi voitu tukkia porsaanreiät jo nyt, ja vaatia suomalaisilta suoraa omistusta myös ulkomaisten arvopaperikeskusten kautta omistettaessa. Norja tekee tällä hetkellä niin, Sarkkinen sanoi.

Turunen kysyi valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.), pannaanko ponsien edellyttämä lainsäädäntö heti toimimaan.

– Kyllä nämä ponnet laitetaan käyttöön, vastasi Orpo.

SDP:n Antti Rinne tivasi Orpolta, miksi perhevapaiden uudistusta ei käsitelty lainkaan riihessä.

– Perhevapaakysymyksestä on hallituksen sisällä erilaisia näkökulmia. Siitä ei syntynyt ratkaisuja nyt, mutta toivon, että tulevaisuudessa syntyy, Orpo muotoili.

Erityisesti perussuomalaiset ovat vastustaneet uudistusta.

 

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottopaikkoja vähennetään

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Suomeen yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottopaikkoja vähennetään lokakuun loppuun mennessä. Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan vähennys on 87 paikkaa.

Toimintansa lopettaa kuusi alaikäisten vastaanottoyksikköä eri puolilla maata. Lopetettavien listalla ovat Helsingissä Karhusaaren ryhmäkoti, Hämeenlinnassa Harvialan ryhmäkoti, Jyväskylässä Vaajakosken ryhmäkoti, Kontiolahden ryhmäkoti, Nurmijärvellä Vantalan ryhmäkoti ja Oulussa Onnelan ryhmäkoti.
Kaikissa Suomen vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 16 000 majoituspaikkaa. Viime vuonna ilmoitettiin yli 22 000 vastaanottopaikan vähennyksistä. Migrin mukaan paikkojen vähentäminen jatkuu, koska turvapaikanhakijoiden määrät ovat vähentyneet. Viraston tavoite on ylläpitää vastaanottokeskuksissa 90 prosentin käyttöaste.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta