Politiikka

Feldt-Ranta Sipilän toiminnasta: Miksi viestii, jos ei kerran yritä vaikuttaa? – ”Ei vaikuta kovin tasapainoiselta lähetellä…”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toiminta Yleä kohtaan Terrafame-uutisoinnissa herättää ihmetystä Ylen hallintoneuvoston demarijäsenten parissa.

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta katsoo, että asiat on selvitettävä.

– Miksi lähettää viestejä, jos ei kerran yritä vaikuttaa? Ei vaikuta kovin tasapainoiselta lähetellä tuohtuneena kymmeniä viestejä, harkintakyky on pettänyt. Ei Yle tai media ole riippuvainen pääministerin luottamuksesta, hän toteaa Sipilän toiminnasta.

Feldt-Ranta muistuttaa, että median rooli päättäjiä valvovana itsenäisenä toimijana on suvereeni.

– Siihen ei voi eikä pidä puuttua.

Suomen Kuvalehti uutisoi tänään Juha Sipilän yrittäneen vaientaa Ylen Terrafame-uutisointia. Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiisti asian.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) itse on puolustautunut sanomalla, ettei hänellä ole ollut pienintäkään aikomusta vaikuttaa Ylen uutisointiin.

– Mutta en saanut reilua mahdollisuutta saada kommentoida Ylen uutista. Annoin voimakasta palautetta toimittajalle tästä, hän perustelee omia ja kansalaisilta välittämiään viestejä ja palautteita Ylen toimittajalle.

”Kaventaa objektiivista tiedon välittämistä.”

Feldt-Rannan ohella Ylen hallintoneuvostossa istuvat SDP:n kansanedustajat Maria Tolppanen, Suna Kymäläinen ja Ilkka Kantola.

– Tässä pitää ehdottomasti tutkia se, minkälaisia viestejä on lähetetty, minkälaisia viestejä on toimittajille mennyt ja missä vaiheessa ne ovat menneet. Jos esitetään syytös siitä, että pääministeri on yrittänyt vaikuttaa Ylen uutisointiin tai että Yle olisi ottanut nämä yritykset huomioon, se on vakava asia, erittäin vakava asia. Se kaventaa objektiivista tiedon välittämistä, Maria Tolppanen toteaa.

Hänen mukaansa Ylen hallintoneuvosto saisi kokoontua tämän asian kanssa pikaisesti.

– Kyllä tämä on hyvin vakava ja tämä on tarpeen tutkia vakavasti. Olisi toivottavaa, että hallintoneuvosto kokoontuisi mahdollisimman pian, että tätä asiaa pohdittaisiin ja kuultaisiin itse tekijöiltä, mitä tässä on tapahtunut, toteaa Suna Kymäläinen.

”Yksittäistä toimittajaa kohtaan aika vahva toimintatapa.”

Kansanedustaja Ilkka Kantola hämmästelee pääministerin toimittajalle lähettämiä viestejä.

– Jotakin kohtuutonta minusta on siinä, että pääministerin arvovallalla lähdetään, ja vielä myöhään, laittamaan massiivinen määrä sähköpostia, jossa sitten on kansalaisten häneen kohdistuvaa kritiikkiä. Se on yksittäistä toimittajaa kohtaan aika vahva toimintatapa.

– Minun mielestä on oikeasti olemassa kysymys siitä, että eikö pääministeri ymmärrä sitä, että riippumaton media on demokratialle äärimmäisen arvokas instrumentti.

Kantola uskoo, että tapausta käsitellään vasta seuraavassa Ylen hallintoneuvoston virallisessa kokouksessa, joka kokoontuu jo kylläkin hyvin pian eli 13. joulukuuta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii, että Sipilän Ylelle sähköpostilla lähettämä palaute julkaistaan siltä osin, mitä pääministeri itse on Ylelle kirjoittanut. STT:n mukaan myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on tällä kannalla.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat