Nyheter

Feldt-Ranta: Utvecklingen i Ungern en stor utmaning

Maarit Feldt-Ranta på FSD:s styrelsemöte i Helsingfors den 19 januari.

EU har 40 gånger förlåtit länder som brutit mot ekonomiska överenskommelser, men fallet Ungern skiljer sig och handlar framför allt om mänskliga rättigheter, säger FSD:s riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta, nyss hemkommen från Budapest.

Hon ägnade en stor del av inledningen på den allmänpolitiska debatten på FSD:s styrelsemöte åt en genomgång av vad som sker i olika länder runtom i världen.

 

– Det är ett jätteviktigt år, inte bara för Finland utan överlag då man ser vad som händer i världen.

 

Först tog hon till stora bilden: Den internationella flyktingkrisen, vars vågor delvis nådde även Finland för två år sedan, saknar en lösning. Väldigt lite har hänt trots att upp till 60 miljoner människor fortfarande är på flykt i världen.

 

– Den krisen försvinner ingenstans och är viktig att lyfta fram i olika sammanhang.

 

Vidare är utvecklingen i både USA och Ryssland bekymrande.

 

Trumps oförutsägbarhet och linje bort från internationella avtal till trots är en del av hans väljare nöjda medan en stor del av världen är förskräckt.

 

– Här finns två verkligheter som inte möts.

 

Angående Ryssland konstaterade Feldt-Ranta att varken ekonomin eller demokratin utvecklats gynnsamt under Putins era. Ingendera av dessa aspekter påverkar heller Finland positivt. Det är en era som fortsätter, för just på grund av demokratiproblemen är det givet att Putin blir omvald i vårens presidentval.

 

Utmaningen i Ungern

De stora utmaningarna gäller ändå inte endast stormakterna. Efter besöket i Ungern är Feldt-Ranta fundersam kring hur ett EU-land kunnat utvecklas i så skrämmande riktning så snabbt, med starkt parlamentariskt stöd för ytterhögern.

 

– Det är ofattbart hur snabbt utvecklingen gått åt det hållet, hur mycket de stiftat och ändrat lagar som kränker mänskliga rättigheter. Deras media är också numera helt ensidig monomedia. Ungern är nöjd med EU som finansierar olika projekt i landet, men Europeiska Unionen är handlingsförlamad gentemot Ungern.

 

– 40 gånger har något land brutit mot ekonomiska överenskommelser och lika många gånger har EU förlåtit. Man viker sig och saknar en sanktionskultur. Det kan ändå inte jämföras med att inte följa rättsstatsprinciper och blunda för mänskliga rättigheter. Det här är därför en viktig prövning för Europeiska Unionen.

 

För ett starkt EU är vissa centrala stora länder förstås i stor roll. Därför är det viktigt vad som sker i Tyskland, en ekonomiskt stark motor i unionen. Sedan valet i september har Tyskland inte kunnat bilda regering, någonting som klarnas först då SPD:s väljare sagt sitt om partiets regeringsmedverkan med Merkels Kristdemokrater.

 

–Vad händer sen om de inte lyckas bilda regering?

 

– Den gemensamma nämnaren är att alla är upptagna med olika konflikter och problem. Då finns det så lite energi att arbeta konstruktivt tillsammans för att nå klimatpolitikens mål och arbeta konstruktivt tillsammans.

 

På tal om året som inletts riktas våra blickar mycket mot Sverige och höstens riksdagsval där Nato-frågan kan bli central i och med Moderaternas aktiva drag på den punkten. Den socialdemokratiska regeringen har ändå en mängd solidariska åtgärder och positiva trender inom ekonomi och sysselsättning som starkt fundament för valframgång.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE