MENY

Feldt-Ranta: Utvecklingen i Ungern en stor utmaning

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Maarit Feldt-Ranta på FSD:s styrelsemöte i Helsingfors den 19 januari.

EU har 40 gånger förlåtit länder som brutit mot ekonomiska överenskommelser, men fallet Ungern skiljer sig och handlar framför allt om mänskliga rättigheter, säger FSD:s riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta, nyss hemkommen från Budapest.

Hon ägnade en stor del av inledningen på den allmänpolitiska debatten på FSD:s styrelsemöte åt en genomgång av vad som sker i olika länder runtom i världen.

 

– Det är ett jätteviktigt år, inte bara för Finland utan överlag då man ser vad som händer i världen.

 

Först tog hon till stora bilden: Den internationella flyktingkrisen, vars vågor delvis nådde även Finland för två år sedan, saknar en lösning. Väldigt lite har hänt trots att upp till 60 miljoner människor fortfarande är på flykt i världen.

 

– Den krisen försvinner ingenstans och är viktig att lyfta fram i olika sammanhang.

 

Vidare är utvecklingen i både USA och Ryssland bekymrande.

 

Trumps oförutsägbarhet och linje bort från internationella avtal till trots är en del av hans väljare nöjda medan en stor del av världen är förskräckt.

 

– Här finns två verkligheter som inte möts.

 

Angående Ryssland konstaterade Feldt-Ranta att varken ekonomin eller demokratin utvecklats gynnsamt under Putins era. Ingendera av dessa aspekter påverkar heller Finland positivt. Det är en era som fortsätter, för just på grund av demokratiproblemen är det givet att Putin blir omvald i vårens presidentval.

 

Utmaningen i Ungern

De stora utmaningarna gäller ändå inte endast stormakterna. Efter besöket i Ungern är Feldt-Ranta fundersam kring hur ett EU-land kunnat utvecklas i så skrämmande riktning så snabbt, med starkt parlamentariskt stöd för ytterhögern.

 

– Det är ofattbart hur snabbt utvecklingen gått åt det hållet, hur mycket de stiftat och ändrat lagar som kränker mänskliga rättigheter. Deras media är också numera helt ensidig monomedia. Ungern är nöjd med EU som finansierar olika projekt i landet, men Europeiska Unionen är handlingsförlamad gentemot Ungern.

 

– 40 gånger har något land brutit mot ekonomiska överenskommelser och lika många gånger har EU förlåtit. Man viker sig och saknar en sanktionskultur. Det kan ändå inte jämföras med att inte följa rättsstatsprinciper och blunda för mänskliga rättigheter. Det här är därför en viktig prövning för Europeiska Unionen.

 

För ett starkt EU är vissa centrala stora länder förstås i stor roll. Därför är det viktigt vad som sker i Tyskland, en ekonomiskt stark motor i unionen. Sedan valet i september har Tyskland inte kunnat bilda regering, någonting som klarnas först då SPD:s väljare sagt sitt om partiets regeringsmedverkan med Merkels Kristdemokrater.

 

–Vad händer sen om de inte lyckas bilda regering?

 

– Den gemensamma nämnaren är att alla är upptagna med olika konflikter och problem. Då finns det så lite energi att arbeta konstruktivt tillsammans för att nå klimatpolitikens mål och arbeta konstruktivt tillsammans.

 

På tal om året som inletts riktas våra blickar mycket mot Sverige och höstens riksdagsval där Nato-frågan kan bli central i och med Moderaternas aktiva drag på den punkten. Den socialdemokratiska regeringen har ändå en mängd solidariska åtgärder och positiva trender inom ekonomi och sysselsättning som starkt fundament för valframgång.

 

 

Diskussion

Antti Rinne: Finlands förnyelse kräver gemensamt förtroende

Kuva: Jari Soini

SDP:s ordförande betonade vikten av förtroende för samhällets utveckling under sitt tal vid långa riksmötets öppnande i riksdagen på onsdagen.

 

Riksmötets debatt hölls två dagar efter att det regeringspartiernas ledare med säkerhet slagit fast att det inte blir någon reform av familjeledigheterna. Att man ger upp med över ett år kvar av mandatperioden väckte förstås kritik. Den största delen av oppostionen beklagade att en viktig reform för jämställdheten uteblir. Främst Kristdemokraterna skiljde sig på denna punkt bland oppositionens röster.

 

SDP:s ordförande Antti Rinne tog talade om att det mitt i dessa tider av förändring finns ett behov av mod att genomföra reformer som möjliggör hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling. Rinne påminde om att förändringen bäst uppnås av en person med tillräcklig kompetens och förmåga att driva den kontinuerligt.

– Därför behöver vi så snabbt som möjligt en avgiftsfri småbarnspedagogik för alla barn. Det skapar en stark grund för alla typer av elever att öka sin kunskap. Dessutom måste familjeledigheten reformeras, sade Rinne.

 

Enligt SDP behövs nu verkligen gratis yrkesskolor och gymnasier för alla så att ingen ung person faller utanför utbildning eller arbetslivet. Därtill behövs mera resurser till  unga vuxnas kompetensprogram och pengar till utvecklingen av vuxenutbildningen, till exempel genom öppna universitet.

– Vi bör hjälpa människor med risk för utslagning och stärka människors förmåga att förnya sina färdigheter. Vi har inte råd med att låta bli att göra dessa investeringar, sade Rinne.

 

 

Diskussion

Min färd i rörelsen del 7: Riksdagen

Kuva: ABL-arkiv
Jacob Söderman i riksdagen.

”Förstår du inte att de vill skyffla undan dig. Du ställs upp i Åboland bara för att samla röster. Ingen chans att du blir vald.”

Lue lisää

Anette Karlsson: Bildningsnämndens beslut en besvikelse

Kuva: Foto: Fredrik Wickholm

”Borgå borde ha ansökt om att få vara med i experimentet med avgiftsfri småbarnspedagogik för femåringar.”

 

Det anser fullmäktigeledamot och Finlands svenska socialdemokraters vice ordförande Anette Karlsson.

 

– Fattigdom och utbildning går fortfarande i arv. Till exempel föräldrarnas ordförråd påverkar barnets skolprestationer. Småbarnsfostran kan hjälpa minska skillnaderna i utgångsläge. De allra flesta barnen drar nytta av kvalitativ småbarnsfostran, men barn från mindre bemedlade familjer drar den största nyttan. Vi kan förebygga att utbildning och fattigdom går i arv genom att ge alla barn en subjektiv rätt att delta i kvalitativ småbarnsfostran, konstaterar Karlsson.

 

Utbildningsministeriet har beslutat om att starta ett experiment om avgiftsfri småbarnspedagogik för femåringar.

 

Kommunerna kan ansöka om att delta i experimentet och få stöd av staten till att ordna avgiftsfri småbarnspedagogik i 20 timmar per vecka för femåringar. Det har reserverats 5 miljoner euro för försöket och ministeriet har uppskattat att cirka 19 000 barn kommer med i experimentet.

 

– Jag blev glad då jag märkte att regeringspartiet Samlingspartiet kom på samma linje som SDP gällande småbarnspedagogik. Att investera i barn, är att investera i framtiden. Enligt forskningen är det allra effektivast att satsa på barnen. Varje euro som investeras i småbarnsfostran betalar sig sjufaldigt tillbaka. Men det var en stor besvikelse att se att Samlingspartiet, Centern, De Gröna och SFP (förutom en) i Borgå inte ville att staden deltar i experimentet. Nu går detta tåg förbi oss, kommenterar Karlsson.

 

Markus Hammarström (SDP) föreslog understödd av medlem Marianne Korpi, att Borgå stad söker specialunderstöd för experimentet med avgiftsfri småbarnspedagogik för femåringar och fattar beslut först om understöd erhålls. Bildningsnämnden beslöt med rösterna 8 (von Schoultz, Hjelt, Kivineva, Korhonen, Kulju, Lattu, Ranta, Svedberg) mot 3 (Hammarström, Korpi, Lönnfors) att godkänna beredningens förslag: att Borgå stad inte ansöker om specialunderstöd för experimentet.

 

 

Diskussion

Karis-Billnäs Socialdemokrater nominerar Feldt-Ranta – ”Västnyland behöver Maarit”

Kuva: Johan Kvarnström

Karis-Billnäs Socialdemokrater nominerar Maarit Feldt-Ranta till kandidat i höstens planerade landskapsval samt riksdagsvalet våren 2019.

 

 

– Vi vill som Maarits hemförening på detta sätt visa vårt stöd för hennes arbete. Hon har kontinuerligt fört fram Västnyland och regionens frågor i sitt arbete i riksdagen, säger föreningens ordförande Sirkka-Leena Holmberg.

 

– Västnyland behöver Maarit med sitt breda kontaktnät på högsta beslutande nivå inom rikspolitiken. Karis-Billnäs Socialdemokrater kommer att fortsätta jobba för Feldt-Ranta i de kommande valen. Vi är taggade, säger Holmberg.

 

Huruvida landskapsvalet faktiskt hålls i höst avgörs i riksdagen i vår. De mest avgörande besluten torde fattas i mars. Slutligen är det Finlands svenska socialdemokraters styrelse som besluter vilka kandidater man ställer upp på de platser man kommit överens om med SDP:s finskspråkiga distrikt i Nyland.

 

”Lyckat koncept”

Karis-Billnäs Socialdemokrater diskuterade även presidentvalets resultat på månadsmötet i februari. Föreningen noterade att understödet för Tuula Haatainen i Raseborg var bland de högsta i landet.

– Det visar att socialdemokraterna har ett stabilt stöd i kommunen. Föreningen satsade på att finnas på gågatan i Karis under de tre sista lördagarna före valet, säger Holmberg.

– Det var ett lyckat koncept, då vi oftast var det enda partiet som syntes i vimlet. Diskussionerna med invånarna var givande, allt från aktiveringsmodellen till stadens fullmäktiges beslut intresserade. Vi vill vara en aktiv del av närsamhället, denna kampanj visade att så också är fallet.

 

 

Diskussion