Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Fennovoimasta taas kovaa vääntöä — “Tämä kaikki tuntuu totaalisen uskomattomalta” — näin Sipilä selitti ministerien poissaoloa

Fennovoima-keskustelu ryöpsähti liikkeelle syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla, jota värittivät myös usean ministerin poissaolot.

Yle uutisoi tällä viikolla, että Fennovoiman emoyhtiö Voimaosakeyhtiö SF antoi noin vuosi sitten potkut johtajalleen, koska tämä oli mennyt oma-aloitteisesti puhumaan turvallisuushuolistaan Säteilyturvakeskukselle (STUK). Voimaosakeyhtiö kiisti ensin irtisanomisen mutta myönsi lopulta, että näin tapahtui mutta toisesta syystä.

SDP:n kansanedustaja ja ympäristövaliokuntavastaava Riitta Myller onkin huolestunut suomalaisen ydinvoimarakentamisen turvallisuudesta. Fennovoiman työntekijät ovat kertoneet painostuksesta ja turvallisuusasioiden sivuuttamisesta ydinvoimalan rakennushankkeessa. 

− A-studion elokuisen raportin mukaan turvallisuusasioiden allekirjoittajia on jopa vaihdettu, jos alkuperäinen asiantuntija ei ole suostunut hyväksymään ja allekirjoittamaan asiaa. Tämä kaikki tuntuu totaalisen uskomattomalta.

Kaikki mikä koskettaa ydinturvallisuutta, on vakava asia.

SDP:n Riitta Myller olisi halunnut esittää kysymyksensä elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk.), mutta hän ei vastuuministerinä ollut paikalla. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) joutuikin paikkaamaan Rehniä.

— Kaikki mikä koskettaa ydinturvallisuutta, on vakava asia. Hallitus suhtautuu vakavasti ja tekee kaikkensa asioiden kuntoon saamiseksi.

— Rehn tapaa huomenna STUKin johtajan. Tiedän, että kyseinen asia on asialistalla, Sipilä sanoi.

Myller muistutti, että ydinvoima itsessään on ollut myös Suomessa kansalaisten mielipiteitä jakava ja ristiriitoja herättävä, erityisesti turvallisuuteen liittyvien kysymysten vuoksi. 

− Sosiaalidemokraatit ovat aina lähteneet siitä, että ydinvoima-asioissa turvallisuuden täytyy aina olla kaiken peruspilari. Se tarkoittaa sitä, että ydinvoima-asioissa noudatetaan korkeinta mahdollista turvallisuusstandardia, mitään ei saa eikä voi jättää tutkimatta ja huomioon ottamatta.

Myller tivasi, mitä hallitus aikoo tehdä, ettei Fennovoiman turvallisuuskulttuuri jätä sijaa epäilyille. Sipilä vastasi sanomalla, että lupaprosessi on monivaiheinen.

— Viime vaiheessa vuonna 2018 STUKin lausunnon perusteella päätetään lopullisesta luvasta. Se on selvä, että jos lausunto ei ole myönteinen, lupaa ei tule.

Kyllähän tämä juttu antaa erikoisen kuvan Fennovoiman johdon toiminnasta.

SDP:n Lauri Ihalainen toivoi, ettei keskustelua käydä enää siitä, rakennetaanko voimala vai ei, koska päätös on jo tehty, vaan siitä, että turvallisuusasiat tulevat kuntoon.

— Varmistetaan, että STUKin huolet poistuvat.

Demaripuheenvuoroja jatkoi Susanna Huovinen (sd.), joka halusi tietää, pitäisikö koko rakennuslupa tuoda sittenkin vielä uudelleen eduskuntaan.

— Koska kyllähän tämä juttu antaa erikoisen kuvan Fennovoiman johdon toiminnasta.

Sipilä toisti tähän, että pitkä lupaprosessi antaa yritykselle mahdollisuuden korjata puutteita.

— En lähtisi ennakoimaan, miten aika riittää. Minulla on täysi siihen, että STUKin asiantuntemus riittää siihen, että asiat saadaan kuntoon ja ne myöskin vaaditaan kaikilta alueella toimivilta toimijoilta.

Vihreiden Satu Hassi taas halusi tietää, milloin “läpi sormien katsominen Fennovoiman kohdalla päättyy”.

— Fennovoimalle annettiin käytännössä lisäaikaa, kun se temppuili kroatialaisella näennäisomistajalla ja tänä vuonna, kun tuli umpeen määräaika, johon mennessä loppusijoitusohjelman pitäisi olla, niin sitäkin tosiasiassa katsottiin läpi sormien.

Tässä vaiheessa Sipilä vetosi jo siihen, ettei Rehn ole paikalla.

— Kun mennään prosessin yksityiskohtiin, ehkä olisi kohtuullista, että vastuuministeri on vastaamassa näihin kysymyksiin. On selvä asia, että kaikkia eduskunnassa päätettyjä ehtoja noudatetaan, ja yhtiöltä on pyydetty lisäselvityksiä. Kun ne on saatu, työ- ja elinkeinoministeriö on aina sen pohjalta tehnyt päätökset.

Pääministeri korosti myös painokkaasti, että Fennovoiman päätös venäläisestä Rosatomista oli täysin yhtiön oma, eikä millään tavalla poliittinen päätös.

— Kuten jo kymmeniä kertoja on todettu tässä, turvallisuudesta piiruakaan tinkimättä, siitä hallitus ei tule antamaan periksi, kun lopullista päätöstä arvioidaan.

Sipilä kertoi, että ministeriaitiosta puuttui monta ministeriä, muun muassa Rehn, erilaisten päällekkäisyyksien johdosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE