Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Filatov: ”Nuorten tilanne on kärjistymässä”

Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) on huolissaan koronapandemian vaikutuksista nuorten mielen hyvinvointiin. Monet nuoret oireilevat Filatovin mukaan vakavasti.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Nuorten yksinäisyys, opiskelijoiden uupuminen etäopinnoissa ja tukimekanismien puutteet uhkaavat synnyttää kroonista pahoinvointia.

– Nyt on erityisen tärkeää vahvistaa mielenterveyspalveluita ja matalan kynnyksen apua. Hallitus antoi budjetissa lisäresursseja muun muassa Ohjaamoihin ja nuorten psykoterapiaan. Monet sosiaali- ja terveydenhuollon hankkeet vahvistavat perusterveydenhuollon mielenterveysosaamista ja palvelua. Nuorten tilanne on kuitenkin kärjistymässä, koska tiukemmat sulkutoimet on jouduttu ottamaan uudelleen käyttöön. Siksi tarvitaan uusiakin toimia nuorten mielen hyvinvoinnin takaamiseksi, Filatov sanoo tiedotteessaan.

Filatov nostaa esiin Kelan terapiakriteerien joustavoittamisen, terapian ajan pidentämisen ja käyntikertojen lisäämisen, jotta nuoret eivät joutuisi tyhjän päälle koronasulun aikana. Hän painottaa, ettei nuorten terapiaan pääsy saa olla Suomessa vanhempien lompakon paksuudesta kiinni.

– Jos nuoret ja opiskelijat kokevat näköalattomuutta, ja unohdetuksi tulemista, niin riski sairastua kasvaa. Varsinkin kun tiedämme, että valtaosa mielenterveyden häiriöistä syntyy nuoruudessa. Mielenterveysongelmista johtuvat kokonaiskustannukset ovat noin 11 miljardia euroa vuodessa, joista työmarkkinakustannusten osuus on jopa 4,7 miljardia euroa. Nämä luvut osoittavat, että toiminta kaikenikäisten mielen ongelmien ennaltaehkäisemiseksi maksavat itsensä takaisin, Filatov toteaa.

Filatov puhuu koronan vaikutuksista talouteen, työllisyyteen ja mielenterveyteen tänään Tarjan päivänä klo 17 järjestettävässä etäkeskustelutilaisuudessa. Filatovin kanssa tilaisuudessa aiheista keskustelevat presidentti Tarja Halonen ja Kirkon ulkomaanavun hallituksen puheenjohtaja Tarja Kantola.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE