Turva – Hymy
Tyomies

Filippiinien presidentti sivuuttaa maan perustuslain

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte (kuvassa) ei aio piitata maan perustuslain sotatilaa koskevista pykälistä.

Duterte julisti tiistaina sotatilan eteläiselle Mindanaon alueelle, missä on ollut yhteenottoja filippiiniläisjoukkojen ja äärijärjestö Isisiin kytköksissä olevien taistelijaryhmien välillä.

Filippiinien perustuslain mukaan maan parlamentin täytyy hyväksyä sotatilan julistaminen, mutta Duterten mukaan hän ei parlamentin hyväksyntää tarvitse.

Niin ikään hän kiistää korkeimman oikeuden perustuslain määräämän oikeuden tarkastella sotatilan laillisuutta.

”Valitettavasti meillä on suuria ongelmia” – ruotsalaiset turvattomia, jo 29 %:lla suuri huoli rikollisuudesta

Kuva: AFP PHOTO / TT News Agency / Johan NILSSON / Sweden OUT

Ruotsissa kansalaisten turvattomuuden tunne on jatkanut kasvuaan, selviää ruotsalaisviranomaisen laajasta kyselytutkimuksesta.

Tulokset kertovat myös, että ruotsalaisten luottamus poliisiin ja oikeuslaitokseen on heikentynyt takavuosiin verrattuna. Viime vuonna Ruotsin poliisiin luotti vahvasti 54 prosenttia vastaajista.

– Jos kehitys jatkuisi tällä tavalla, on riski, että ihmiset jättävät ilmoittamatta rikoksia – ja sitä meidän pitää ehdottomasti välttää, sanoi sisä- ja oikeusministeri, sosiaalidemokraattien Morgan Johansson uutistoimisto TT:lle tiistaina.

29 prosenttia ruotsalaisvastaajista kertoo viime vuonna tehdyssä kyselyssä, että he tuntevat suurta huolta rikollisuudesta yhteiskunnassa. Vielä vuoden 2014 tutkimuksessa luku oli 19 prosenttia, ja vuonna 2016 vastanneista 25 prosenttia oli tätä mieltä.

Ruotsin rikostenehkäisyneuvosto Brån julkaisemasta raportista käyvät ilmi myös sukupuolten väliset erot turvallisuudentunteessa. Naisten ryhmässä suurta huolta rikollisuudesta tunsi viime vuonna 31 prosenttia ja miesten ryhmässä 27 prosenttia.

Suurta huolta mahdollisesta kimppuun käymisestä tai pahoinpitelystä kokee 23 prosenttia naisista ja 9 prosenttia miehistä.

”Tästä tulee vaalikysymys”.

Ruotsin suurimman oppositiopuolueen, maltillisen kokoomuksen oikeuspoliittinen vastaava Tomas Tobé uskoo, että teema nousee esiin Ruotsissa syyskuun valtiopäivävaalien yhteydessä.

– Valitettavasti meillä (Ruotsissa) on suuria ongelmia rikollisuuden kanssa, joten tästä tulee suuri kysymys vaaleissa, arvioi Tobé STT:lle tiistaina Sälenin turvallisuuskonferenssissa.

Tobén mukaan Ruotsissa tarvittaisiin edelleen muun muassa poliisin resurssien vahvistamista sekä tiukempia rangaistuksia.

Rikollisuuden varjostamien lähiöiden ongelmiin olisi hänen mielestään pitänyt puuttua jo takavuosina, jolloin myös porvaripuolueet kokoomuksen johdolla olivat vallassa.

– Maksamme nyt hintaa ehkä 10–15 vuotta kestäneestä epäonnistuneesta integraatiopolitiikasta Ruotsissa, sanoi Tobé tiistaina.

Ruotsin rikostenehkäisyneuvosto Brån tutkimukseen haastateltiin viime vuonna noin 12 000 ihmistä. Suuri osa haastatteluista tehtiin ennen Tukholman terrori-iskua ja seksuaalista häirintää vastustavan #metoo-liikkeen nousua.

Keskustelua aiheesta

Käänne: EU haluaa 8 maata pois veroparatiisivaltioiden mustalta listalta niin sanotulle harmaalle

EU aikoo poistaa Panaman, Etelä-Korean ja kuusi muuta maata äskettäin julkaistulta veroparatiisien mustalta listalta, kertoi EU-lähde uutistoimisto AFP:lle.

Asia noussee esille EU:n valtiovarainministerien kokouksessa ensi viikolla.

Panaman ja Etelä-Korean lisäksi listalta oltaisiin lähteen mukaan poistamassa Arabiemiraatit, Tunisia, Mongolia, Macao, Grenada ja Barbados.

Musta lista veroparatiiseista julkaistiin joulukuussa. Listalla oli 17 maata tai aluetta, ja sitä on tarkoitus päivittää tarpeen mukaan.

EU-mailla oli isoja erimielisyyksiä siitä, mitkä maat listalle tulisivat. Listan julkistaminen puolestaan synnytti voimakkaita reaktioita sille joutuneissa maissa.

Lähteen mukaan listalta poistettavat päätyvät ”harmaalle listalle”, kun seurataan heidän sitoumuksiaan esimerkiksi verolakien kiristämiseen.

Keskustelua aiheesta

Selittelyt eivät menneet läpi – tanskalaiskeksijälle syyte murhasta

Kuva: Lehtikuva

Tanskalaiskeksijä Peter Madsen saa syytteen ruotsalaisen toimittajan Kim Wallin murhasta, kertoo Kööpenhaminan poliisi. Wallin torso löytyi merestä Kööpenhaminan edustalta elokuussa.

Madsenia syytetään lisäksi hautarauhan rikkomisesta ja seksuaalirikoksesta. Syytteen mukaan toimittajan surmaamista oli suunniteltu ja siihen oli valmistauduttu. Wallin kuolinsyy on yhä epäselvä.

Wallin tarkoituksena oli kirjoittaa lehtijuttu keksijästä ja tämän rakentamasta sukellusveneestä. Hän nousi sukellusveneen kyytiin Madsenin kanssa 10. elokuuta.

Toimittajan torso löydettiin 21. elokuuta. Madsen on tunnustanut paloittelun, mutta väittänyt Wallin kuolleen onnettomuudessa.

Myöhemmin merestä on löydetty lisää Wallin ruumiinosia. Marraskuussa poliisi kertoi merestä löytyneestä kädestä.

– Kyse on erittäin epätavallisesta ja äärimmäisen raa’asta tapauksesta, summasi syyttäjä Jakob Buch-Jepsen lausunnossaan.

Madsen kertoi aluksi päästäneensä toimittajan maihin elokuussa reportaasimatkan jälkeen, mutta hän on muuttanut kertomustaan toistuvasti. Myöhemmin hän sanoi Wallin kuolleen painavan luukun pudottua tämän päähän.

Tappavan myrkyllistä pallokalaa myyntiin – hälytys japanilaiskaupungissa

Kuva: Wikimedia Commons
Eräs pallokalalaji (Sphoeroides maculatus) baltimorelaisessa akvaariossa. Kun kala säikähtää, se pullistaa itsensä palloksi ja on näin petojen vaikeammin nieltävissä.

Japanilainen Gamagorin kaupunki on hälyttänyt asukkaansa välttämään pallokalaa, joka pahimmillaan on tappavan myrkyllistä. Myyntiin on vahingossa päässyt japanilaisherkun myrkyllisiä osia.

Japanin keskiosassa sijaitsevan kaupungin supermarket laittoi myyntiin viisi pakettia pallokalaa niin, ettei kalasta ollut poistettu myrkkyä sisältävää maksaa. Paketeista kolme on kyetty jäljittämään, mutta kaksi on yhä teillä tietymättömillä, kertoi paikallishallinnon edustaja Koji Takayanagi.

Takayanagin mukaan asukkaiden varoittamiseen on käytetty hälytysjärjestelmää eli kovaäänisiä eri puolilla kaupunkia.

Pallokalaa eli fugua saavat valmistaa vain erityisen koulutuksen läpikäyneet kokit. Varotoimista huolimatta useita ihmisiä kuolee Japanissa vuosittain syötyään väärin valmistettua pallokalaa.

Keskustelua aiheesta

Rohingya-pakolaisten paluusta saatu aikaan sopu

Kuva: Lehtikuva

Myanmar ja Bangladesh ovat päässeet sopimukseen rohingya-pakolaisten paluuaikataulusta, kertoo Bangladeshin hallitus. Hallituksen lausunnon mukaan Myanmarista Bangladeshiin paenneet sadattuhannet pakolaiset pyritään kotiuttamaan kahden vuoden sisällä.

Sopimus viimeisteltiin Myanmarissa tällä viikolla.

Sopimus koskee Bangladeshiin lokakuun 2016 jälkeen paenneita, ei Bangladeshissa jo aiemmin olleita rohingya-vähemmistön jäseniä.