Politiikka

Filosofi Frank Martela: ”Demokratian romahtaminen on todellinen uhka”

Filosofi Frank Martelan mukaan demokraattisen järjestelmän vakaus on länsimaissa ollut pitkään itsestäänselvyys, mutta näin ei ole enää. Hänen mukaansa brittien EU-ero ja Donald Trump osoittavat, että totuudesta piittaamattomalla, katkeruudesta kumpuavalla populismilla voi voittaa enemmistön puolelleen.

Martela kirjoittaa Demokraatin viikkolehdessä (29.9.):

— Demokraattisen yhteiskunnan ennakkoehto on, että kansalaiset luottavat järjestelmään ja ovat valmiita sitä puolustamaan. Talouskasvun aikana tämä on helppoa.

— Mutta nyt meillä on iso väestönosa, joka ei ole hyötynyt viime vuosikymmenten talouskasvusta, vaan joiden toimeentulo on kaventunut tai uhattuna. Tämä useasti duunarityötä tehnyt väestönosa kokee, että perinteiset puolueet ovat heidät hylänneet, ja he ovat siksi alttiita tukeutumaan populisteihin, jotka antavat äänen heidän kokemalleen turvattomuudelle, katkeruudelle ja siitä kumpuavalle vihalle.

Isokin murros on parempi kuin se mitä tapahtuu, jos emme toimi ajoissa.

Martelan mielestä demokratian romahtaminen on todellinen uhka.

— Tehokkain tapa torjua uhka on tarjota syrjäytyneille lupaus paremmasta huomisesta. Nykyinen talousjärjestelmämme ja nykyiset instituutiomme eivät siihen näytä pystyvän. Siksi meidän on oltava avoimia muuttamaan järjestelmää radikaalistikin. Isokin murros on parempi kuin se mitä tapahtuu, jos emme toimi ajoissa.

Martela on filosofi, tietokirjailija ja tutkija, joka toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat