Talous

Finanssialan puheenjohtaja Ari Kaperi varoittaa: Kasvukausi saattaa jäädä lyhyeksi

Johannes Ijäs
Ari Kaperin mukaan Suomen vienti on yhä yksipuolista.
Johannes Ijäs
Ari Kaperin mukaan Suomen vienti on yhä yksipuolista.
Johannes Ijäs
Ari Kaperin mukaan Suomen vienti on yhä yksipuolista.

Finanssialan hallituksen puheenjohtaja Ari Kaperi on huolissaan Suomen viennin kapeudesta.

Kaperin mukaan vienti on kasvanut perinteisillä vientimarkkinoilla ja perinteisillä tuotteilla yhdessä tuonnin kasvun kanssa. Perinteisillä vientimarkkinoilla on nähty 12 kuukauden aikana hurjaa kasvua.

– Mutta me emme ole saaneet avattua uusia vientimarkkinoita. Vielä huolestuttavampaa on, että tuotteet jota viemme ovat niitä joita on viety aina, metsä, metalli ja kemia. Onneksi uutena ovat autot, Kaperi sanoi medialle järjestetyssä Finanssiseminaarissa Hämeenlinnassa.

Kaperi tarkensi, että Suomen tavaravienti kyllä kasvaa, mutta palveluvienti on laskenut aina viime aikoihin asti, joilloin sen lasku on tasaantunut.

Nokian romahduksen myötä myöskään sähköteknisten tuotteiden kasvu ei ole lähtenyt lentoon.

– Vain pieniä merkkejä on siitä, että talousrakennetta olisi pystytty monipuolistamaan.

Kaperin mukaan Suomi on hyvin riippuvainen siitä, mitä vientimarkkinoillamme tapahtuu. Kasvumme saatta jäädä kausiluonteiseksi, koska taantuma saattaa olla tulossa vientimarkkinoille. Kaperi muistutti, että esimerkiksi USA:ssa kasvu on jatkunut jo hyvin pitkään.

Kaperin mukaan julkisen talouden velka pitäisi saada nopeasti kääntymään ja laskukäyrälle.

– On riski, että kasvukausi saattaa jäädä hyvin lyhyeksi, nyt velkaa pitää maksaa pois hyvin nopeasti.

Tulevalle liittokierrokselle Kaperi vaatii malttia.

Oma visio puuttuu.

Hän valitti Finanssiseminaarissa myös sitä, että suomalaiset yritykset eivät edelleenkään investoi tutkimukseen ja kehitykseen.

Kaperi katsoo myös, että Suomesta puuttuu laaja yhteiskunnallinen visio ja näkemys siitä, millainen maa Suomesta halutaan tulevaisuudessa rakentaa.

Kaperin mielestä Suomi pikemminkin pyrkii reagoimaan siihen, mitä maailmassa ja lähimmissä kilpailijamaissa Ruotsissa ja Saksassa tapahtuu kuin ottaisi aloitetta omiin käsiin ja lähtisi itse luomaan omaa visiotaan.

Ari Kaperi on Nordean maajohtaja. Nordean pääkonttorin tuloa Suomeen hän luonnehti merkittäväksi asiaksi koko Suomen finanssisektorille. Sektorin koko, merkitys ja finanssialan tehtävien painoarvo kasvaa Kaperin mukaan eurooppalaisittainkin ajateltuna.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat