Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Finanssivalvonta: Suomalaispankkien rahanpesun torjunnassa on yhä parannettavaa

Nordea kertoo vahvistaneensa viime vuosina tuntuvasti resurssejaan ja tehostaneensa valvontaa talousrikollisuuden torjumiseksi.

Finanssivalvonnan mukaan suomalaispankkien rahanpesun torjunta on viime vuosina parantunut, mutta työsarkaa riittää edelleen.

– Kehitystä on tapahtunut, mutta täytyy samaan hengenvetoon todeta, että toki parannettavaa vielä löytyy. Puutteita on asiakkaan tuntemis- ja joissakin tapauksissa tunnistamistietojen ajantasaistamisessa, sanoo Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Markku Koponen.

Tunnistamistiedoilla tarkoitetaan tietoja, joiden avulla tunnistetaan, että asiakas on se, joka väittää olevansa. Tuntemistiedot taas ovat tietoja, joiden perusteella tunnetaan asiakkaiden asioinnin taustaa, eli syitä pankkipalveluiden käyttämiseen. Tuntemistietojen avulla voidaan arvioida, minkä tyyppistä maksuliikennettä tilillä liikkuu.

– Tunnetaan asiakasta tarpeeksi ja voidaan seurata järjestelmäpohjaisesti, mitä siellä tilillä tapahtuu. Jos sitten havaitaan jotain poikkeamia ilmoitettuun maksuliikenteeseen nähden, on pankeilla velvollisuus tähän puuttua, Koponen jatkaa.

Finanssivalvonta antoi vajaa vuosi useille pankeille kehotuksia ja suosituksia rahanpesun estämiseksi. Huomautukset koskivat tuolloinkin sitä, että pankit olivat keränneet rahanpesulain edellyttämiä tietoja asiakkaistaan hitaasti.

Nordea vakuuttaa puuttuvansa rahanpesuun.

Rahanpesu nousi uudelleen esiin maanantaina esitetyssä Ylen MOT-ohjelmassa, jossa kerrottiin Moldovasta ja Latviasta ohjatun noin 19 miljoonan euron arvosta rahaa 28 suomalaisyritykseen. MOT:n ohjelmassa tutkittiin sitä, voiko kyse olla venäläisrahan pesusta.

Lisää aiheesta

Eniten rahaa liikkui MOT:n mukaan Nordean kautta: noin 16 miljoonaa euroa. Nordeasta kerrottiin tiistaina sähköpostitse STT:lle, ettei pankki hyväksy rahanpesua. Nordeaan on myös palkattu lisää asiantuntijoita ja perustettu yksikkö, joka keskittyy rahanpesun estämiseen.

– Pankki ei voi pankkisalaisuuden vuoksi kommentoida yksittäisiä asiakkaita ja heidän tilisiirtojaan koskevia tietoja. Rahanpesun estämistä koskeva lainsäädäntö puolestaan kieltää pankkia paljastamasta, onko pankki itse ilmoittanut poliisille rahanpesuepäilystä, kertoi Nordean viestintäjohtaja Kati Tommiska.

Hannu Aaltonen–STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE