Nyheter

Finland och Sveriges EU-ministrar: Bara genom att värna de grundläggande värderingarna kan EU möta framtidens utmaningar

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren gästade Hanaholmen tillsammans med finska kollegan Tytti Tuppurainen. Hanaholmens programchef Maria Romantschuk ledde diskussionen.

Vikten av ett avtal med Storbritannien, det finländska EU-ordförandeskapet och de gemensamma värderingarnas betydelse. Bland annat det stod på agendan då Sverige och Finlands Europaministrar träffades på Hanaholmen i Helsingfors, för att diskutera det politiska läget i Europa. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Diskussionen utgjorde den första delen av Hanaholmens kulturcentrums nya serie med svensk-finska ministerdiskussioner om aktuella frågor. I och med det finska EU-ordförandeskapet är de europeiska frågorna minst sagt aktuella och passande nog var det Europaministrarna Tytti Tuppurainen (SDP) och Hans Dahlgren (S) som fick äran att inleda. 

 

Redan från början verkade det uppenbart att ett specifikt ämne skulle ta upp en stor del av diskussionen. Med bara drygt 20 dagar kvar till Storbritanniens planerade utträde vet ingen ännu när eller hur detta kommer ske. Att Brexit kommer bli verklighet verkar trots det allt mer säkert, säger ministrarna – även om framför allt Tuppurainen fortfarande hoppas på en lösning där landet stannar i EU.  

 

Fokus ligger nu istället på att hitta en kompromiss och ett avtal som gör skilsmässan så smärtfri som möjligt – för båda parterna

 

–  Att undvika ett utträde utan avtal ligger i allas intresse, sade Tuppurainen. 

 

För Finlands och Sveriges del skulle ett avtalslöst Brexit komplicera situationen märkbart, även om man redan har vidtagit åtgärder för att dämpa stöten om så sker. Inte minst skulle de diplomatiska förbindelserna ta skada om ett avtal inte nås. 

 

– Vi vill förstås upprätthålla goda relationer (med Storbritannien) även efter Brexit, men det blir svårare utan ett avtal och det kommer ta längre tid att hitta tillbaka till en förtroenderelation mellan EU och Storbritannien, sade Dahlgren. 

 

Det förslag som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson nyligen lade fram är båda ministrarna skeptiska till, inte minst vad gäller lösningen på Irland. De lovar ändå granska förslaget noggrant och göra sitt bästa att hitta ett avtal, trots att tiden håller på att rinna ut.  

 

– Klockan tickar, konstaterade Dahlgren. 

 

Sverige fullt med

 

Detsamma gäller för EU:s budgetförhandlingar, som inleds inom en snar framtid. 

 

– Tack och lov är saken i goda händer – vi har ett utomordentligt ordförandeskap det här halvåret, sade Dahlgren med en blinkning till Tuppurainen och det finländska EU-ordförandeskapet.

 

Tuppurainen konstaterade att ordförandeskapet kommer i en viktig tid för unionen. Att välja prioriteringar var enkelt: säkerhet, klimat och hållbar utveckling samt värnandet av de gemensamma värderingarna och rättsstatsprincipen står högt på agendan. 

 

– Målet är att göra EU till en union med bättre konkurrenskraft och social inkludering, stärka unionens ställning som global klimatledare och värna medborgarnas övergripande säkerhet i takt med att omvärlden blir allt mer komplicerad och osäker. 

 

Bland annat vill den finska regeringen i budgetarbetet knyta unionens pengar närmare till rättsstatsprincipen och i klimatarbetet utforma en omfattande och ambitiös klimatstrategi .

 

– EU måste höja profilen som global klimatledare genom att anta en långsiktig strategi som resulterar i att unionen är klimatneutral år 2050, sade Tuppurainen. 

 

Dahlgren beskriver det kommande arbetet som en ideologisk utmaning. Han är tacksam för att Finland valt att värna de gemensamma värderingarna om demokrati, frihet och tolerans – något han beskriver som EU:s själ.

 

– Vi är fullt med er i detta.

 

Samma värderingar

 

Också i övrigt står Sverige och Finland stadigt sida vid sida. 

 

– Våra länder har samma värderingar och syn på EU, konstaterade Tuppurainen. 

 

– Också vad gäller EU-politikens mer jordnära aspekter är Sverige och Finland likadana – resultatorienterade och pragmatiska. 

 

Enligt Dahlgren har den svenska regeringen även noterat maktskiftet i Finland och den politiska kursändring som skett. Situationen med socialdemokratiska statsministrar i både Finland, Sverige och Danmark underlättar givetvis det nordiska samarbetet ytterligare. 

 

– Det är redan en annan stämning i rummet då de nordiska och baltiska statscheferna möts.

 

Något både Dahlgren och Tuppurainen hoppas de fortsätter göra. 

 

– Det är viktigt att de nordiska länderna samarbetar. Vi förstår varandra bra och har en gemensam bakgrund och historia, där förstås socialdemokraterna har spelat en stor roll.

 

Att ländernas regeringar delar värderingar underlättar givetvis arbetet med att värna dem på EU-nivå – något som nu är högsta prioritet. 

 

– Bara genom att värna sina grundläggande värderingar kan EU skapa välfärd och möta framtidens  stora utmaningar, sade Tuppurainen.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE