Nyheter

Finlandssvenska socialdemokrater: söndagens EU-val ett vägskäl för Europa

Årets EU-val är ett ödesval, det konstaterar flera finlandssvenska socialdemokrater till ABL. Det är nu unionens framtida riktning avgörs och får Socialdemokraterna bestämma är det en riktning mot ett mer medmänskligt och klimatvänligt Europa.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Finlands svenska socialdemokraters ordförande Viktor Kock konstaterar med glädje att över 21% av de röstberättigade redan har röstat, men betonar samtidigt att valdeltagande borde ligga över 50% i alla val – för demokratins skull.

 

– För tillfället finns det en högljudd högerpopulistisk minoritet runt om i Europa. Risken är att de kan mobilisera väljare och utnyttja ett lågt valdeltagande till sin fördel.

 

Även Rebecca Åkers, ordförande för Finlands svenska unga socialdemokrater, uttrycker oro över den politiska utvecklingen i Europa och betonar vikten av att rösta.

 

– Valdeltagandet har traditionellt varit lägre i EU-val och därför räknas varje röst mer än det gör i ett annat val i Finland. Om vi vill ha ett Europa styrt av medmänsklighet och solidaritet istället för främlingsfientlighet och en nonchalans inför mänskliga rättigheter bör vi gå och rösta.

 

Social rättvisa före marknadskrafter

 

Vad en röst på socialdemokraterna innebär är Kock tydlig med.

 

– Genom att rösta socialdemokratiskt röstar man på ett EU som sätter den sociala rättvisan före marknadskrafterna. Det behövs för att bevara EU som fredsprojekt.

 

– Ett starkt EU är viktigare än någonsin med tanke på osäkerheten som råder kring USA:s utrikespolitik och handelskriget mellan USA och Kina. För den globala freden är en stabil aktör nödvändig.

 

Han får medhåll av Åkers.

 

– För världens utveckling är det viktigt att EU är en stark spelare, eftersom våra förpliktelser kring miljöfrågor och mänskliga rättigheter är starkare än andra stormakters. EU är därför en viktig vägvisare.

 

Även ålänningen Camilla Gunell, som kandiderar i valet för SDP och Ålands socialdemokrater, betonar EU:s centrala roll i frågor som gäller klimat och mänskliga rättigheter och konstaterar att EU i hög grad påverkar människors vardag.

 

– EU ska inte lägga sig i det som länderna och regionerna klarar bra men EU är till stor nytta när det gäller gränsöverskridande frågor som fred och säkerhet, bekämpning av kriminalitet och människohandel, klimat och miljöfrågor. Klimatet är vår tids stora fråga och vi har 10 år på oss för att sätta igång en grön omställning.

 

Stora utmaningar på kommande

 

Kock konstaterar ändå att EU är långt ifrån problemfritt och har stora utmaningar framför sig, men att unionen trots det är viktig för Finland.

 

– För Finland har EU varit dörren ut till Europa. EU är inte problemfritt men lösningen är inte att återgå till starka nationalstater, säger Kock.

 

– EU är otroligt viktigt för att Finland ska ha en plats på den internationella politiska arenan. Utan EU skulle vi inte ha en möjlighet att påverka till exempel internationell handel, fredsförhandlingar och miljöfrågor. Som en del av EU är vi en av världens största ekonomier. Med oss som medlemmar kan EU dessutom ha en större slagkraft i internationella sammanhang, eftersom en mindre union inte kan mäta sig med det allt starkare Kina, USA och Ryssland.

 

Vad gäller unionens kommande utmaningar är alla tre rörande eniga: EU måste förändras och moderniseras och det är EU-valet som ger riktningen.

 

– En stor utmaning är att bestämma i vilken riktning unionen borde utvecklas, om det är en riktning mer mot förbundsstat eller mer isär, konstaterar Åkers.

 

– De mer utbredda människorättskränkningarna inom vår union, som i Polen och Ungern, är också en utmaning eftersom de bryter mot våra gemensamma regler och måste motverkas och möjligtvis bestraffas, vilket skapar en viktig praxis för framtiden.

 

Hon lyfter även fram klimatet och migrationen som viktiga frågor under den kommande åren och får medhåll av Kock.

 

– Den största utmaningen för EU under de kommande åren är att man måste ta steget ut och modernisera unionen. Förslaget till långtidsbudget som kommissionen presenterade ifjol visar tyvärr att de nationella intressena går före det gemensamma bästa, konstaterar Kock.

 

– Två tredjedelar av budgeten går enligt förslaget till regionala stöd och jordbruksstöd. Man bör under den kommande mandatperioden våga modernisera budgeten så att större fokus läggs på gemensamma utmaningarna, exempelvis migrationen och klimatfrågan.

 

Även Gunell säger att EU står inför ett vägval och betonar vikten av att rösta.

 

– Den 26 maj hålls ett ödesval för Europas framtid. Ska vi gå mot ökad populism och främlingsförakt, mot ökad jämlikhet eller ökade klyftor, mot ledarskap i klimatfrågan eller en mycket orolig framtid? Jag tycker det är viktigt att alla förstår vad som står på spel. Därför ska man använda sin rösträtt för demokrati, yttrandefrihet och för fortsatt fred och stabilitet i Europa.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE