Tyovaen Musiikkitapahtuma Valkeakoskella 28.-31.7.2016

Finnwatch metallikaivosyhtiöiden rajusta verosuunnittelusta: ”Veromenetykset ovat valtavat”

Kuva: Lehtikuva
kaivoslehtikuva
Metallikaivosyhtiöiden verosuunnittelu on aiheuttanut Suomelle kymmenien miljoonien eurojen menetykset verotuloissa.

Metallikaivosyhtiöiden verosuunnittelu on aiheuttanut Suomelle kymmenien miljoonien eurojen menetykset verotuloissa, kertoo yritysten vastuullisuutta tutkiva Finnwatch.

Järjestö arvioi tuoreessa raportissaan, että metallikaivosyhtiöiden aggressiivinen verosuunnittelu aiheutti noin 49 miljoonan euron veromenetykset vuosien 2011–2014 aikana. Järjestön mukaan yhtiöiden osuus yhteisöveropotista oli tuona aikana puoli prosenttia.

– Veromenetykset ovat valtavat, kun ne suhteutetaan kaikkien Suomessa toimivien 12 metallikaivoksen voitosta maksettuun vain 92 miljoonan yhteisöveroon samalla ajanjaksolla. Samaan aikaan malmeja on louhittu Suomen maaperästä liki neljän miljardin arvosta, toteaa Finnwatchin veroasiantuntija Lauri Finér tiedotteessa.

Finnwatch perehtyi tarkemmin kahden kanadalaisyhtiön Agnico Eagle Minesin ja First Quantum Mineralsin maksamiin veroihin. Järjestön mukaan Kevitsan ja Pyhäsalmen kaivoksilla toimivan First Quantum Mineralsin verosuunnittelu oli aggressiivisempaa kuin Kittilässä kultaa louhivan Agnico Eagle Minesin.

Suomen lainsäädäntö ja kansainväliset verosopimukset mahdollistavat yritysten verosuunnittelun. Järjestö kritisoi lainsäädäntöä siitä, että se antaa ulkomaalaisten yhtiöiden louhia malmeja niin, että Suomeen ei jää kunnollista korvausta.

Ericssonin toimitusjohtaja sai potkut – osake pomppasi

Kuva: afp/sören andersson
LKS 20160127 - dmcf02; present the company sale report during a press conference in Stockholm on 27 January, 2016. / AFP / TT NEWS AGENCY / Sören Andersson / TT - LEHTIKUVA / AFP Soren Andersson
Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg sai lähteä talosta heti.

Verkkolaitevalmistaja Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg jättää tehtävänsä, yhtiö kertoo tiedotteessa. Vestbergin ero astuu voimaan heti. Päätöksen toimitusjohtajan vaihtamisesta teki yhtiön hallitus. Ruotsissa asia uutisoitiin laajalti potkuina.

Financial Timesin mukaan Ericssonin osake pomppasi vaihdosuutisen jälkeen yli viisi prosenttia Tukholman pörssissä. Lehden mukaan Vestbergin lähtö on seurausta sijoittajien tyytymättömyydestä yhtiön odotettua heikompaan tulokseen.

– Yhtiön hallitus on päättänyt, että on uuden johtajan aika ohjata seuraavaa vaihetta Ericssonin kehityksessä, hallituksen puheenjohtaja Leif Johansson sanoo tiedotteessa.

Uuden toimitusjohtajan etsintä alkaa heti. Virkaatekeväksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Ericssonin talousjohtaja Jan Frykhammar.
Vestberg on ollut Ericssonin toimitusjohtajana seitsemän vuotta.

Ericssonilla on käynnissä säästöohjelma, jonka on aiemmin arvioitu johtavan jopa tuhansien työntekijöiden irtisanomisiin.
Yhtiö on Nokian suurin kilpailija verkkolaitteiden valmistuksessa.

 

EU:lta 88 miljoonaa Kemin biojalostamolle

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
LKS 20160712 Kiinalaisen bioenergiayhtiö Kaidin varatoimitusjohtaja Carl Haglund Vain poliitikon elämää! - Suuria tunteita, naurua ja ehkä vähän itkuakin. Miten poliitikot palauttaisivat maineensa? keskustelussa, joka järjestettiin SuomiAreena tapahtumaviikolla 12. heinäkuuta 2016 Porissa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Kiinalaisen bioenergiayhtiön varatoimitusjohtaja Karl Haglund puhui hiljan Porin Suomi areenassa.

Euroopan komissio siirtää 88,5 miljoonaa euroa investointitukea Kaidille, joka suunnittelee rakentavansa Kemin Ajokseen biopolttoainejalostamon. Tuki myönnettiin alun perin Vapon suunnittelemalle laitokselle vuonna 2012, mutta yritys luopui hankkeesta vuonna 2014.

Kaidi suunnittelee jalostamon rakentamista Kemiin vuoden 2019 loppuun mennessä.Toteutuessaan Kemin biojalostamon kokonaisinvestointi olisi noin miljardi euroa.

Hankkeen työllistävä vaikutus rakennusaikana olisi noin 4 000 henkilötyövuotta, ja tehtaan valmistuttua koko arvoketjuun syntyisi satoja uusia työpaikkoja.

Kaidi Finlandin omistaa yksi Kiinan suurimmista bioenergiatoimijoista, Sunshine Kaidi New Energy Group.
Jalostamo käyttäisi raaka-aineenaan esimerkiksi energiapuuta, korjuutähteitä ja metsäteollisuuden sivuvirtoja.

 

Takaisin

AVAINSANAT

Alkuvuonna löytyi yli 700 väärennettyä euroseteliä

LKS 20160705 LKs 20160705 - Euroopan keskuspankki julkisti uuden 50 euron setelin ulkoasun 5. heinäkuuta 2016. LEHTIKUVA / HANDOUT / EUROOPAN KESKUSPANKKI
Uusi 50 euron seteli on entistä huonommin väärennettävissä.

Suomesta on löydetty tämän vuoden alkupuoliskolla yhteensä 703 väärennettyä euroseteliä, kertoo Suomen Pankki. Eniten paljastui väärennettyjä 50 euron seteleitä, joita löytyi 262 kappaletta. Seuraavaksi eniten löydettiin 20 euron väärennöksiä, joita oli 188 kappaletta. Vääriä 10 euron seteleitä löytyi 187 kappaletta.

Euroväärennöksiä löydettiin viime vuonna yhteensä 1085 kappaletta. Väärennetyn setelin saamisen todennäköisyys on edelleen erittäin pieni, toteaa neuvonantaja Jussi Kangas Suomen Pankista.

Uudet viiden, kymmenen ja kahdenkymmenen euron setelit ovat jo käytössä, ja huhtikuussa liikkeeseen lasketaan uusi 50 euron seteli. Uusien setelien väärentäminen on entistä vaikeampaa, koska niissä on aiempaa kehittyneempiä turvatekijöitä.

Keskustelua aiheesta

”Hallituksen on opetettava komission jäseniä ja muita EU-herroja” – Pekkarinen arvostelee Suomelle asetettuja päästötavoitteita

Kuva: Lehtikuva
pekkarinenlk14707
Mauri Pekkarisen mukaan komission esitys ei saa johtaa Suomen talouden kustannustason kasvuun.

Euroopan unionin komissio linjasi eri maille erilaiset päästötavoitteet, joiden mukaan varakkaat maat maksavat enemmän. EU-tavoitteiden mukaan Suomi joutuu vähentämään kasvihuonepäästöjään päästökauppaan kuulumattomilla sektoreilla 39 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Vertailukohtana on vuoden 2005 taso.

– Se on tiukempi kuin odotimme, sillä valmistauduimme 37–38 prosentin tavoitteeseen, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) totesi eilen.

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies, Tiilikaisen puoluetoveri Mauri Pekkarinen pitää komission maakohtaista ehdotusta päästökauppajärjestelmän ulkopuolisten päästöjen vähentämisestä vaativana esityksenä Suomelle. Pekkarisen mukaan se velvoittaa hallituksen nopeasti töihin uusiutuvan energian tuotannon lisäämiseksi.

– Esitys ei saa johtaa Suomen talouden kustannustason kasvuun. Oikein toimittaessa velvoitteen tavoittelu voi antaa Suomelle kilpailuedun modernin, päästöttömän yhteiskunnan rakentamisessa, hän kommentoi omassa kannanotossaan tänään.

”Esitys osoittaa, etteivät komission herrat ymmärrä metsätaloutta ja sitä, millaisten toimien ansiosta hiilidioksidia syövät nielut syntyvät.”

Aivan erityisen tärkeässä roolissa tavoitteiden saavuttamiseksi on Pekkarisen mukaan liikenteen muuttaminen päästöttömäksi. Liikenne tuottaa tällä hetkellä 12-14 miljoonaa CO2-tonnia vuodessa. Se on noin 40 prosenttia nyt kyseessä olevista päästökaupan ulkopuolisista päästöistä.

– Suomessa on puhtaiden liikennepolttoaineiden tuottamiseen raaka-aineita yllin kyllin. Meillä on myös maailman paras alan teknologinen osaaminen ja yksi maailman merkittävimmistä valmistajista Neste Oyj ja joukko muita alan yrityksiä.

Puhdistuva liikenne pystyy Pekakrisen arvion mukaan vastaamaan runsaasti yli puolesta Suomen nyt saamista velvoitteista.

Maatalouden, rakentamisen, asumisen ja jätehuollon mahdollisuudet merkittäviin päästöjen vähentäminen ovat sen sijaan liikenteeseen verrattuna vaatimattomat, huomauttaa Pekkarinen.

– Komission esitys maankäytön muutosten ja metsän kasvun tuottamien nielujen huomioimisesta osoittaa, etteivät komission herrat ymmärrä metsätaloutta ja sitä, millaisten toimien ansiosta hiilidioksidia syövät nielut syntyvät. Suomen hallituksen on opetettava komission jäseniä ja muita EU-herroja asiassa ja saatava näiltä osin huojennusta esitettyihin velvoitteisiin.

Komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan Suomi ei ole ainoa maa, jota esitys on harmittanut.

– Kun 28 hallitusta on yhtä pettyneitä, suurusluokat ovat kohdallaan, Katainen totesi Helsingin Sanomille.

PAMin Selin muistuttaa pettyneille Anttilan asiakkaille: ”Henkilökunta ei ole tätä aiheuttanut”

Kuva: Lehtikuva/Aleksi Tuomola
LKS 20160720 Anttilan logo kauppakeskus Kampissa Helsingissä 19. heinäkuuta 2016. LEHTIKUVA / ALEKSI TUOMOLA
Anttilan tavaratalot esimerkiksi Helsingin Kampissa pyörivät, mutta asiakkaat purkavat nettikaupan pettymystään myyjiin.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin pitää kohtuuttomana, että irtisanomisilmoituksen saaneet Anttilan työntekijät joutuvat myös asiakkaiden suuttumuksen kohteeksi.

– Anttilan konkurssi tuli kaikille yllätyksenä. Olen erittäin pahoillani työntekijöiden puolesta, joita uhkaa työpaikan menetys. Monien kohdalla työttömyys voi kohdata jo kahden viikon päästä, eikä toimeentulon heikkenemiseen ole voinut mitenkään varautua, toteaa Selin.

Selin harmittelee, että Anttilan tilanne on päästetty sellaiseksi, että yrityksen johdon ainoa keino oli konkurssi.

– Kesän alussa yritys kertoi uusien tavaratalojen avaamisesta. Vaikka tiesimme tavaratalojen ja varsinkin KodinYkkösten vaikeuksista, niin yrityksen viestit olivat ristiriitaisia. Eikö yrityksen johto ollut aiemmin ajan tasalla tilanteesta vai miten tällainen tilanne pääsi käymään? kysyy Selin.

Tilannetta pahentaa Selinin mukaan vielä se, että Anttilan myyjät joutuvat myös asiakkaiden kiukun kohteeksi.

– Anttilan työntekijät elävät epävarmuudessa ja kohtuuttomassa paineessa, jota asiakkaat voivat vielä lisätä purkamalla kiukkuaan työntekijöihin. Toivonkin, että asiakkaat ymmärtäisivät henkilökunnan paineen ja käyttäytyisivät asiallisesti työntekijöitä kohtaan, sanoo Selin.

PAM auttaa Anttilassa työskenteleviä jäseniään mm. antamalla neuvontaa ja tukea sekä työsuhde- että työttömyysturva-asioissa.

AVAINSANAT