Finnwatch metallikaivosyhtiöiden rajusta verosuunnittelusta: ”Veromenetykset ovat valtavat”

Kuva: Lehtikuva
Metallikaivosyhtiöiden verosuunnittelu on aiheuttanut Suomelle kymmenien miljoonien eurojen menetykset verotuloissa.

Metallikaivosyhtiöiden verosuunnittelu on aiheuttanut Suomelle kymmenien miljoonien eurojen menetykset verotuloissa, kertoo yritysten vastuullisuutta tutkiva Finnwatch.

Järjestö arvioi tuoreessa raportissaan, että metallikaivosyhtiöiden aggressiivinen verosuunnittelu aiheutti noin 49 miljoonan euron veromenetykset vuosien 2011–2014 aikana. Järjestön mukaan yhtiöiden osuus yhteisöveropotista oli tuona aikana puoli prosenttia.

– Veromenetykset ovat valtavat, kun ne suhteutetaan kaikkien Suomessa toimivien 12 metallikaivoksen voitosta maksettuun vain 92 miljoonan yhteisöveroon samalla ajanjaksolla. Samaan aikaan malmeja on louhittu Suomen maaperästä liki neljän miljardin arvosta, toteaa Finnwatchin veroasiantuntija Lauri Finér tiedotteessa.

Finnwatch perehtyi tarkemmin kahden kanadalaisyhtiön Agnico Eagle Minesin ja First Quantum Mineralsin maksamiin veroihin. Järjestön mukaan Kevitsan ja Pyhäsalmen kaivoksilla toimivan First Quantum Mineralsin verosuunnittelu oli aggressiivisempaa kuin Kittilässä kultaa louhivan Agnico Eagle Minesin.

Suomen lainsäädäntö ja kansainväliset verosopimukset mahdollistavat yritysten verosuunnittelun. Järjestö kritisoi lainsäädäntöä siitä, että se antaa ulkomaalaisten yhtiöiden louhia malmeja niin, että Suomeen ei jää kunnollista korvausta.

Tällaista palkkamallia Suomeen kaavaillaan — tavoite sama kuin Ruotsissa

Kuva: Getty Images

Suomen uutta palkkamallia ruodittiin tänään ensimmäistä kertaa laajalla kokoonpanolla. Tähän mennessä vientiteollisuuden työnantaja- ja palkansaajaliitot ovat neuvotelleet uudesta palkkamallista keskenään.

Tänään vientiliitot järjestivät laajan keskustelutilaisuuden, johon osallistui noin 40 työmarkkinavaikuttajaa. Mukana olivat myös palvelualat ja julkinen sektori sekä keskusjärjestöjen edustus.

Tapaamisessa esiteltiin vientiliittojen ajatuksia ja keskusteltiin yhdessä työmarkkinajärjestelmän kehittämisestä.

Uuden palkkamallin keskeinen ajatus on, että vientiliitot neuvottelevat työehtosopimuskierroksen alussa päänavauksen ja sopivat yhdessä sopimuksiinsa tehtävien muutosten kustannusvaikutuksesta. Sen jälkeen omista työehtosopimuksistaan neuvottelevat julkinen sektori ja palvelualat eivät saisi ylittää kustannustasoa.

Neuvottelujen pohjana olisi yhteinen, Suomen Pankin julkaisema kuva talouden tilasta ja kehityksestä.

Vientiliittojen luonnostelema työmarkkinamalli ei ole kopio Ruotsissa käytössä olevasta niin sanotusta teollisuussopimuksesta, mutta tavoite on kuitenkin sama.

Vientiliitot kertovat käyneensä tiiviitä neuvotteluja työmarkkinamallista, ja liittojen ajatuksista on keskusteltu kunkin keskusjärjestön sisällä.

Eri arvioiden mukaan Suomen mallista pitäisi päästä sopuun lähikuukausina, sillä sen jälkeen liitot keskittyvät syksyn liittokierrokseen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Asfalttikartellikiista: hovioikeuden päätös jää voimaan

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Lemminkäinen ja valtio ovat sopineet asfalttikartellin vahingonkorvauskiistan, kertoo Lemminkäinen tiedotteessaan. Osapuolet peruvat korkeimpaan oikeuteen jättämänsä valituslupahakemuksen ja valituksen, joten Helsingin hovioikeuden antama päätös on lainvoimainen.

Sovinnon taustalla on osapuolten halu päättää pitkä oikeudenkäynti ja välttää lisäkustannukset.

Hovioikeus tuomitsi kartelliin osallistuneet yhtiöt lokakuussa maksamaan ylihintaisesta asfaltista yhteensä noin 35 miljoonan euron korvaukset kunnille ja valtiolle. Lemminkäisen osuus summasta on noin 20 miljoonaa euroa.

Tekikö Ruotsi viisaasti hylätessään euron? Paavo Lipponen sivaltaa: ”On naurussa ­pitelemistä”

Kuva: Kari Hulkko

Paavo Lipposen mukaan Helsingin Sanomat esitteli taannoisen ekonomisteille suunnatun eurokyselyn (30.12.) harhaanjohtavasti.

”Enemmistö ekonomisteista (15) ei ottanut kantaa, onko eurosta ollut enemmän haittaa kuin hyötyä, vaan problematisoi ­asian. Lopuista yhdeksän mielestä haittaa oli enemmän, neljän mielestä nettohyötyä. Kuitenkin HS otsikoi ekonomistien tyrmänneen euron.”

Entinen pääministeri Lipponen kirjoittaa HS:n mielipidesivuilla.

”Tältä pohjalta, lehden luotua oman totuutensa, järjestettiin lukijaäänestys. Samaan post faktaan nojaten asiaa kommentoi pääkirjoitustoimittaja Paavo Rautio (HS Merkintöjä 11.1.).”

Lipposen mukaan eurossa ei ole vika, jos asioita ei osata hoitaa.

”Ruotsi on elänyt niin kuin eurossa pitää, Suomi ei. Kilpailukyky menetettiin, kun porvarijohtoinen politiikka sotki työmarkkinat. Kun porvarit ovat johtaneet maata nyt 14 vuotta ja niin on mennyt kuin on mennyt, toivoisi, että Juha Sipilän (kesk) hallitus muodostaisi poikkeuksen. Kiky-sopimuksella onkin korjattu hintakilpailukykyä. Nousu on mahdollinen.”

Lipponen arvioi, ettei euron hyötyjä tai haittoja voi mitata vain taloudellisin perustein.

”Kun Göran Perssonin hallitus ajoi Ruotsin Emu-jäsenyyttä, se perustui varmasti ­kokonaisharkintaan. Niin tehtiin meilläkin. On naurussa ­pitelemistä, kun toitotetaan, kuinka Ruotsi teki viisaan ratkaisun, kun päätti kansanäänestyksen perusteella olla menemättä euroon. Tänäkin päivänä Göran Persson puhuu voimakkaasti Ruotsin euro-jäsenyyden puolesta.”

Lipponen sanoo, että jälkiviisastelun sijaan tulisi keskittyä keskustelemaan siitä, mitä euro-yhteistyölle pitäisi tehdä tästä eteenpäin. Suomella on edessä tiukkojen valintojen aika Euroopan unionissa, hän kirjoittaa.

AVAINSANAT

”Minulla alkaa nyt olla mitta täynnä – pienpanimopioneeri hermostui ainaisista mätkyistä

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Tulli on antanut mätkyjä 5–6 pienpanimolle kolmen vuoden ajalta riippumattomuuden puutteen vuoksi, kertoo Lammin Sahdin toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen STT:lle. Kääriäisen mukaan ainakin Lammin Sahdin ja Rakuuna Oluen mätkyt ovat olleet noin kymmenen prosenttia kolmen vuoden liikevaihdosta.

Esimerkiksi Lammin Sahdin liikevaihto on ollut toissa vuonna noin 1,5 miljoonaa euroa

– Emme tee sellaisia tuloksia, millä noita maksetaan. En usko, että yrityksiä menee nurin, mutta tulossa on pitkiä maksuaikoja. En tiedä, onko tässä mitään järkeä. Minulla alkaa nyt olla mitta täynnä, Kääriäinen sanoo.

Kääriäisen mukaan Tullin hampaissa ovat hänen ristikytköksensä eri yrityksissä. Hän omistaa Lammin sahdista noin 40 prosenttia ja Rakuuna Oluesta eli Bryggeri Helsingistä 7 prosenttia. Lisäksi Lammin sahti omistaa Bryggeri Helsingistä hieman yli 12 prosenttia. Vuosina 2003–2013 Kääriäinen toimi Turun Panimoliiton hallituksen puheenjohtajana.

Emme tee sellaisia tuloksia, millä noita maksetaan.

Kääriäinen kertoo, että Tullin ja verottajan näkemyksen mukaan muun muassa hänen kytköksensä vaarantavat pienpanimojen riippumattomuuden. Lain mukaan panimo on oikeutettu veronalennukseen, jos olut on tuotettu oikeudellisesti ja taloudellisesti riippumattomasti muista saman toimialan yrityksistä. Lisäksi panimo saa tuottaa olutta enintään 15 miljoonaa ja ennen toissa vuotta 10 miljoonaa litraa vuodessa.

Lain mukaan riippumattomat panimot ovat oikeutettuja 10–50 prosentin valmisteveron huojennukseen. Asiaa hoitaa tällä hetkellä verottaja.

Ylitarkastaja Seppo Raitolahti Verohallinnosta ei halua käsitellä yksittäistapauksia, mutta suostuu kommentoimaan alan tilannetta yleisesti. Hänen mukaansa osa pienpanimoväestä on hakenut liian harvoin tekemisiinsä ennakkoratkaisuja, vaikka osa väestä on näin tehnyt ahkerastikin. Ennakkoratkaisulla yritys voi selvittää, kuinka viranomainen suhtautuu päätökseen.

– Kyllä tässä on pikemminkin käynyt niin päin, että pienpanimoala on hakenut synergiaetuja ankarasti kilpaillulla alalla. Siellä ei olla ehkä mietitty kaikkia asioita loppuun asti, Raitolahti kommenoi.

Lakiin ei voi hänen mukaansa kirjata tarkasti kaikkia mahdollisia yksittäistapauksia riippuvuudesta tai riippumattomuudesta, minkä vuoksi tulkinnanvaraisuutta jää aina. Hän ei pidä mielekkäänä ajatusta, että esimerkiksi tietyt omistusprosentit määrittelisivät riippuvuuden.

Jälkiverotusta puolestaan on hänen mukaansa ollut niin kauan kuin on ollut verotustakin.

– Harva yksityishenkilö tai yritys on niin rikas, että pankkitilillä olisi rahaa mahdollisten jälkiverotusten varalle. Mätkyt kirpaisevat aina, Raitolahti sanoo.

STT–MIKKO GUSTAFSSON

Hypo: Trumpin tuoma kasvu hidastuu jo vuoden päästä

Suomen talous jatkaa kohtuullisessa kasvussa koko tämän vuoden, ennustaa Hypoteekkiyhdistys (Hypo).

Suomen talous näyttää Hypon mukaan saavan yllättävää apua Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin toimista, mutta kasvu vaikuttaisi hidastuvan jo vuonna 2018.

Työmarkkinat alkavat Hypon mukaan rajoittaa ensi vuonna nousua, kun helposti työllistyviä ei enää löydy.

Hypon mukaan korkean työttömyyden ansasta on päästävä pakoon uudistuksilla.

Hypon mukaan kevään kuntavaalien jälkeen on hallituksen paras hetki tehdä tiukempia uudistuksia. Hypon mukaan seurauksena voi tosin olla palkkariitoja ja lakkoaaltoja.

Keskustelua aiheesta