Norden

Firandet av 6 juni i Sverige – minnesvärt på flera sätt

Michael Cavén/Wikimedia Commons
Kungliga slottet i Stockholm.

Den 6 juni firar Sverige sin nationaldag och 500 år som självständig nation. Men egentligen är Sverige ännu äldre än så.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Men just 6 juni 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson i Strängnäs kröntes som Sveriges kung och blev från det danska fogdeväldets och Kristian Tyrann befriade, självständiga Sveriges och Wasaättens första kung. En på flera sätt nydanande regent – i sättet att styra riket, driva in skatter och reformera landet från kyrkans och katolicismens trångsynta ok men samtidigt och med många hårdhänt despotiska drag. Drag i styret som ledde till uppror såväl i Bergslagen som i Småland men som Gustav Wasa lyckades kuva med hårda metoder.

Men det är nu historia och nationaldagen och firas nu som 500-årsjubileum. Dock inte alls så väl folkligt förankrad ännu alls, jämfört med Norges 17 maj och Finlands 6 december men ändå.

Men den 6 juni är också – vilket ännu färre nu minns – dagen då den svenska social- och välfärdsstatens första, stora reformator, 1930- och 40-talets svenska socialminister föddes för 139 år sedan.

Gustav Möller var en stor socialpolitisk reformator och arkitekten bakom det svenska folkhemmet. Med slagord som ”att endast det bästa är gott nog åt folket”, så såg Möller till att fattigvårdens och välgörenhetens samhälle ersattes av medborgarnas välfärdsstat – med gratis sjukvård, fungerande barnomsorg och skola samt rätt till en trygg ålderdom.

Gustav Möllers statssekreterare var för övrigt Tage Erlander, han som efter Per Albin Hanssons oväntade död blev ny S-ledare och Sveriges längst sittande statsminister (1946-1969). Båda svenska folkhemmets och välfärdstatens skapare och väl värda att fira en dag som denna, 6 juni.

Också om det numera – med nu sittande styre i Sverige är på dekis och eroderande!

Och än mera så när vi just nu har en statsminister och M-ledare, Ulf Kristersson, som i sitt hårt partipolitiserande tal den 6 juni 2023 visar sig alls inte vara ”den vuxne i rummet”.

Detta när han i sitt nationaldagental säger saker som bara för några år sedan hade varit otänkbara att säga av en sansad, moderatpolitisk ledare. Nämligen när nu Ulf Kristersson – på Sveriges nationaldag! – håller ett tal som handlar om hur det svenska medborgarskapet urholkats genom att flyktingar och andra med invandrarbakgrund har fått svenskt medborgarskap.

Synnerligen osmakligt och fult en dag som denna. Hur tänker en statsminister som använder nationaldagen till att peka ut att personer – personer med utländsk bakgrund – som inte borde ha beviljats medborgarskap!? En sådan statsminister som agerar så ovuxet och icke inkluderande på nationaldagen uppträder ovärdigt och visar sig inte vuxen uppdraget som Sveriges statsminister.

Att partipolitisera och ”SD-högerpopulistiskt” besudla nationaldagen och peka finger mot personer med utländsk bakgrund som inte borde räknas som svenska medborgare är ett dramatiskt lågvattenmärke i svensk politik. När ska sansade moderater och andra borgerliga företrädare och sympatisörer i Sverige sätta ner foten och markera att ”nu räcker det ”, Ulf Kristersson. Så vill jag inte att ”min” statsminister ska agera på Sveriges nationaldag.

Och betänk då att Ulf Kristersson själv har två från utlandet adopterade döttrar – och ändå uppträder han så här omoget och icke vuxet på Sveriges nationaldag? Det är tyvärr skämmigt för Sverige när en statsminister inte har bättre omdöme än så här. En stolt nation som firar 500-årsjubileum förtjänar bättre på sin egen nationaldag!

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare

PS Hittade detta om Zlatan. ⚽️⚽️⚽️ En Rosengårdsgrabb / från Milano / beslöt att till slut gå av / plano / Vi ska inte hyckla / Han var bäst på att cykla /för så gör man mål di / Zlatano ⚽️⚽️⚽️

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE