Internationellt

Fler aborter i länder med hårda abortlagar

Foto: Edgardo Ayala/IPS
Två kvinnor tänder ljus i El Salvadors huvudstad i samband med protester mot att en ung kvinna dömts till 30 års fängelse efter att ha anklagats för att ha genomgått en abort.

Antalet aborter är högst i länder med restriktiv abortlagstiftning och lägst i höginkomstländer där människor har tillgång till aborter och preventivmedel. Det visar en ny studie.

IPS

Arbetarbladet

 

 

Studien, som gjorts av Guttmacher Institute och FN-programmet HRP, visar att det är tre gånger vanligare att kvinnor i världens fattigaste länder råkar ut för oplanerade graviditeter jämfört med kvinnor i världens rika länder, och att antalet aborter är som högst i låg- och medelinkomstländer.

 

Antalet oplanerade graviditeter har på global nivå minskat under de senaste 30 åren, enligt studien, och det har även skett en viss minskning av antalet aborter som genomförs i länder där dessa till stora delar är lagliga.

 

Enligt studien har bara hälften av kvinnorna i världens utvecklingsländer tillgång till den vård de är i behov av. Detta samtidigt som ett av de globala utvecklingsmålen är att se till att alla får tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård.

 

Den främsta förklaringen till att antalet aborter är högre i utvecklingsländerna är att det råder brist på billiga preventivmedel. Rapportförfattarna konstaterar att resultaten visar betydelsen av att alla får tillgång till alla former av sexuell och reproduktiv hälsovård ”inklusive preventivmedel och abortvård”, samt att det görs större investeringar för att komma till rätta med rådande orättvisor. De slår samtidigt fast att en begränsad tillgång på denna service leder till fler oplanerade graviditeter – och farliga aborter.

 

Sarah Hawkes, vid organisationen Global Health 50/50, säger att det är positivt att antalet oplanerade graviditeter har minskat. Men hon betonar att dessa framgångar inte delas av kvinnor i alla världens länder.

 

– En kvinnas rätt till grundläggande sexuell och reproduktiv vård, däribland till effektiva preventivmedel, måste uppnås för alla – oavsett hennes ekonomiska situation, eller hur rikt hennes hemland är, säger Sarah Hawkes.

 

Studien visar att länder där aborter till stora delar är lagliga också har de lägsta siffrorna över antalet oplanerade graviditeter och de största nedgångarna vad gäller antalet genomförda aborter.

 

– Det belyser att möjligheten till abort utgör en del av en människorättsbaserad sexuell och reproduktiv vård – och det är något som alla kvinnor bör ha tillgång till, säger Sarah Hawkes.

 

Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE