Internationellt

Flickor på landsorten hårt drabbade av skolstängningarna i Ghana

Foto: Jamila Akweley Okertchiri/IPS
Två elever i Ghana på väg till sin skola, som ligger flera kilometer från deras hem. Många flickor på landsbygden har dock inte återvänt till klassrummen igen efter den långa skolnedstängningen.

I mars förra året stängdes Ghanas skolor för att hejda coronasmittan. Det dröjde till i mitten av januari innan klassrummen öppnade igen – men för många elever riskerar effekterna av skolstängningarna att bli permanenta.

IPS

Arbetarbladet

 

 

17-åriga Muniratu Adams i orten Funsi in distriktet Wa East tillhör de mer lyckosamma som kunde återvända till skolbänken när skolorna öppnade – till skillnad från många andra skolflickor på Ghanas landsbygd.

 

– Det var svårt för mig att återvända till skolan, berättar Muniratu Adams för IPS.

 

Under tiden hemma fick hon, som så många andra flickor, ta ett större ansvar för hushållsarbetet.

 

– Jag hade inte mycket tid att plugga eftersom jag vid sidan av hushållsarbetet även var tvungen att hjälpa till med min familjs jordbruk. Och ingen kunde hjälpa mig med mina studier.

 

Drygt nio miljoner barn och ungdomar – från förskola upp till högskola – drabbades när undervisningen ställdes in i Ghana. Experter betonar att de var ett hårt bakslag för de framsteg som gjorts inom landets utbildningssektor. De som drabbades hårdast är elever och studenter som tillhör redan utsatta grupper.

 

För många marginaliserade barn, däribland barn med funktionsnedsättningar, har pandemin inneburit att deras skolgång nu har avslutats.

 

Siffror från Unicef tog visar att en stor andel av eleverna och studenterna i Ghana halkade efter redan innan coronakrisen. Och när skolorna stängde stod mängder av elever, i synnerhet på landsbygden, utan den teknik som krävs för att kunna delta i distansundervisning.

 

– I början kunde jag bara gå igenom gamla anteckningar jag hade gjort innan nedstängningen. Men sen fick jag tillgång till en mobiltelefon som gjorde att det gick att delta i viss undervisning, berättar Muniratu Adams.

 

Vi är många som saknar datorer, smarta mobiler och tillgång till en stabil internetuppkoppling”

 

Regeringen i Ghana lanserade, med stöd av Världsbanken, en satsning på distansundervisning där man också erbjöd eftersatta grupper alternativ i form av bland annat tryckt material.

 

Men Muniratu Adams säger att hon och många av hennes vänner ändå drabbades hårt på grund av att de saknar den teknik som krävs.

 

– Vi är många som saknar datorer, smarta mobiler och tillgång till en stabil internetuppkoppling, säger hon.

 

Benjamin Kofi Gyasi vid landets utbildningsdepartement medger att myndigheterna inte har lyckats nå ut fullt ut till de mest marginaliserade grupperna på landsbygden, trots att dessa grupper har varit särskilt prioriterade.

 

Kofi Asare vid den granskande organisationen African Education Watch menar dock att insatserna borde ha varit större – och att nya åtgärder krävs. Han säger till IPS att pandemin lett till att många barn från marginaliserade grupper nu har halkat efter ännu mer efter.

 

– Klassrummen har öppnat igen, men många barn har försvunnit på grund av den långa nedstängningen, säger Kofi Asare.

 

Det är en bild som Muniratu Adams bekräftar. Hon säger att flera flickor i hennes klass inte har kommit tillbaka sedan skolorna öppnade igen – trots att det nu har gått flera månader.

 

*Denna artikel har tillkommit med stöd från en fond till minne för Farida Sultana i Bangladesh, som avled i covid-19 i slutet av förra året.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE