[pro_ad_display_adzone id=68868]

Flynn myönsi valehdelleensa – Venäjä-tutkinnassa luuppi nyt Trumpin vävyssä

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltojen presidentin vaalikampanjaväen Venäjä-kytköksiä penkova erikoistutkinta otti perjantaina ison harppauksen eteenpäin, kun presidentti Donald Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja Michael T. Flynn myönsi oikeudessa valehdelleensa liittovaltion poliisille FBI:lle yhteydenpidostaan Venäjän edustajien kanssa. Vain muutamaa tuntia myöhemmin alkoi näyttää siltä, että Venäjä-tutkinta saattaa kaataa seuraavaksi presidentin vävyn ja poliittisen neuvonantajan Jared Kushnerin (kuvassa).

Flynn oli oikeudessa vastaamassa syytteisiin, jotka erikoistutkintaa vetävä Robert Mueller oli nostanut häntä vastaan. Hän myönsi syyllisyytensä ja kertoi pian sen jälkeen tiedotteessa sitoutuneensa yhteistyöhön viranomaisten kanssa.

Syytteiden mukaan Flynn kävi ongelmalliset keskustelunsa venäläisten kanssa erään Trumpille työskennelleen ”erittäin korkea-arvoisen virkamiehen” ohjeiden mukaisesti. Lukuisten amerikkalaisviestinten mukaan kyseinen virkamies on Kushner.

Kushnerin kannalta on ongelmallista, jos hänen osoitetaan ohjeistaneen Flynniä.

Vaikka Flynn oli perjantaina syytetyn penkillä valehtelun vuoksi, perimmäinen ongelma eivät ole hänen valheensa vaan venäläisten kanssa käytyjen keskustelujen ajankohta ja sisältö. Flynn pyrki vaikuttamaan kansainväliseen politiikkaan presidentinvaalien ja vallanvaihdon välissä, vaikka siirtymäkauden aikana tulevalla presidentillä ja tämän esikunnalla ei ole oikeutta sekaantua väistyvän presidentin harjoittamaan politiikkaan.

Siksi Kushnerin kannalta on hyvin ongelmallista, jos hänen osoitetaan ohjeistaneen Flynniä.

CNN kertoi torstaina, että Kushner tapasi marraskuussa Muellerin tutkijaryhmän edustajia ja keskusteli näiden kanssa Flynnistä. Newsweekin mukaan on tuskin sattumaa, että Kushner kutsuttiin Venäjä-tutkijoiden puheille vähän ennen kuin julkisuuteen kerrottiin Flynnin saamista syytteistä ja tämän päätöksestä kertoa tietonsa viranomaisille.

Newsweekin haastattelema asiantuntija, 1970-luvun Watergate-tutkinnassa mukana ollut Nick Akerman arvelee, että Venäjä-tutkijat halusivat hienovaraisesti selvitellä Flynnin Kushnerista kertomien tietojen todenperäisyyttä samalla, kun he näennäisesti keskustelivat Kushnerin kannalta harmittomista aiheista. Tämä oli mahdollista vain niin kauan kun Kushner ei tiennyt Flynnin ryhtyneen yhteistyöhön Venäjä-tutkijoiden kanssa.

Flynn sai neuvoteltua tutkijan luopumaan poikansa syyttämisestä.

Flynnin päätös avata suunsa oli Venäjä-erikoistutkinnalle merkittävä edistysaskel, sillä Muellerin aiemmin haaviinsa saamat keskisuuret kalat eivät tiettävästi ainakaan vielä ole lupautuneet kertomaan viranomaisille tietojaan.

Ennen perjantaita yhteistyöhön oli lievemmän tuomion toivossa ryhtynyt ainoastaan yksi Venäjä-tutkinnan syytetyistä, vaalikampanjassa ulkopoliittisen neuvonantajan tittelillä toiminut George Papadopoulos. Hänen roolinsa kampanjassa ei kuitenkaan ollut läheskään niin merkittävä kuin Flynnin.

Kaksi muuta syytettyä, entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort ja hänen yhteistyökumppaninsa Rick Gates, ovat Flynnin lailla tärkeitä vaalikampanjan sisäpiiriläisiä, mutta he ovat kiistäneet kaikki syytteet.

Flynnillä saattaa kuitenkin olla hallussaan myös heitä koskevia tietoja, missä tapauksessa Mueller voi painostaa heitä entistäkin tehokkaammin.

Washington Postin mukaan Muellerin tutkijaryhmä oli uhannut nostaa syytteitä paitsi Flynniä, myös tämän poikaa Michael G. Flynniä vastaan. Lehden nimettömien lähteiden mukaan Flynn sai yhteistyöhalukkuutensa ansiosta kuitenkin neuvoteltua tutkijat luopumaan poikansa syyttämisestä.

Flynn itse sanoi tiedotteessaan ajatelleensa perheensä etua päättäessään puhua viranomaisille.

Trumpin kampanjaväki suunnitteli palkkaavansa Flynn nuoremman auttamaan Trumpin presidenttikauden valmisteluissa tämän voitettua vaalit.

Flynn nuorempi on tullut tunnetuksi poliittisesti motivoitujen perättömien huhujen innokkaasta levittämisestä sosiaalisessa mediassa. Hän levitti vaalien aikaan muun muassa huhua, jonka mukaan Trumpin vastaehdokas Hillary Clinton olisi pyörittänyt lapsiseksibisnestä pizzeriassa.

STT–MARIA ANNALA

Turkki laajentaa hyökkäystään Syyriassa

Kuva: Lehtikuva

Turkki aikoo laajentaa hyökkäystään Syyriassa vallatakseen lisää alueita kurdeilta, ilmoittaa presidentti Recep Tayyip Erdogan. Erdoganin mukaan operaatio jatkuu, kunnes kurdien hallitsemat alueet Turkin vastaisella rajalla on vallattu kokonaan.

Turkki ja sen liittolaiset valtasivat eilen kurdien YPG-järjestön hallitseman Afrinin kaupungin.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Britannia ja EU sopuun brexit-siirtymäajasta

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Britannia ja EU ovat päässeet sopuun Britannian EU-eron jälkeisestä siirtymäajasta. EU-komission pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan siirtymäaika kestää lähes kaksi vuotta.

Siirtymäaika alkaa, kun Britannia jättää EU:n ensi vuoden maaliskuussa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Etyjin raportti Venäjän vaaleista: Aito kilpailu ei toteutunut

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL Yuri Kadobnov

Venäjän eilisissä presidentinvaaleissa ei toteutunut aito kilpailu ehdokkaiden välillä, arvioi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailumissio.

Tarkkailijoiden mukaan itse äänestys toteutettiin avoimesti ja tehokkaasti mutta hyvin kontrolloidussa ilmapiirissä.

Poliittista osallistumista rajoittivat Etyjin mukaan kampanjoinnin aikana rajoitukset kokoontumisen ja mielipiteen ilmaisun vapaudelle.

Tilannetta vääristi myös presidentti Vladimir Putinin mediassa saama suuri ja kritiikitön huomio.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=50534]

EU-maat vaativat Venäjää kertomaan kaiken – Kreml vaatii todisteita tai anteeksipyyntöä

Kuva: Thinkstock
Euroopan unionin lippu.

EU-maat vaativat Venäjää vastaamaan Britannian esittämiin kysymyksiin Salisburyn hermomyrkkyiskusta.

EU-maiden ulkoministerit tuomitsevat hyökkäyksen lausunnossaan ja vaativat Venäjää antamaan täyden selvityksen Novitshok-hermomyrkystä Kemiallisten aseiden kieltojärjestölle (OPCW).

EU-maat kertovat ottavansa äärimmäisen vakavasti Britannian hallituksen arvioinnin, jonka mukaan Venäjä on erittäin todennäköisesti vastuussa teosta.

Entisen venäläisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä murhayrityksessä käytetty hermomyrkky-tyyppi on kehitetty Venäjällä.

Britannian on esitettävä todisteet Venäjän osallisuudesta ex-kaksoisagentti Sergei Skripalin myrkytykseen tai pyydettävä anteeksi perusteettomia syytöksiään, sanoo puolestaa presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov.

Britannia ja muut länsimaat ovat syyttäneet Venäjää Skripalin kahden viikon takaisesta murhayrityksestä Salisburyssa Etelä-Englannissa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=50540]

Ruotsin ulkoministeri pitää Venäjän vaalitulosta peukaloituna

Kuva: Lehtikuva
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström pitää Venäjän eilisten presidentinvaalien tulosta odotettuna. Presidentti Vladimir Putin otti murskavoiton ja sai lähes 77 prosenttia äänistä.

– Olen sanonut aiemminkin, että kyseessä oli monella tapaa peukaloidut vaalit ja odotettu tulos, Wallström kommentoi ennen EU:n ulkoministeritapaamista.

Wallström kertoi pitävänsä huolestuttavana sitä, että Venäjällä oppositiolla ei ole täyttä mahdollisuutta toimia ja maan mediaa kontrolloidaan.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas puolestaan arvioi, että Venäjä pysyy vaikeana kumppanina Putinin uudelleenvalinnan jälkeenkin.

Maas huomautti kuitenkin, että Venäjää tarvitaan kansainvälisten jännitteiden liennyttämiseen.

Maasin mukaan Venäjän vaalien kohdalla ei voi puhua kaikin puolin reilusta poliittisesta kisasta.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139162]