Ulkomaat

Flynn myönsi valehdelleensa – Venäjä-tutkinnassa luuppi nyt Trumpin vävyssä

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Yhdysvaltojen presidentin vaalikampanjaväen Venäjä-kytköksiä penkova erikoistutkinta otti perjantaina ison harppauksen eteenpäin, kun presidentti Donald Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja Michael T. Flynn myönsi oikeudessa valehdelleensa liittovaltion poliisille FBI:lle yhteydenpidostaan Venäjän edustajien kanssa. Vain muutamaa tuntia myöhemmin alkoi näyttää siltä, että Venäjä-tutkinta saattaa kaataa seuraavaksi presidentin vävyn ja poliittisen neuvonantajan Jared Kushnerin (kuvassa).

Flynn oli oikeudessa vastaamassa syytteisiin, jotka erikoistutkintaa vetävä Robert Mueller oli nostanut häntä vastaan. Hän myönsi syyllisyytensä ja kertoi pian sen jälkeen tiedotteessa sitoutuneensa yhteistyöhön viranomaisten kanssa.

Syytteiden mukaan Flynn kävi ongelmalliset keskustelunsa venäläisten kanssa erään Trumpille työskennelleen ”erittäin korkea-arvoisen virkamiehen” ohjeiden mukaisesti. Lukuisten amerikkalaisviestinten mukaan kyseinen virkamies on Kushner.

Kushnerin kannalta on ongelmallista, jos hänen osoitetaan ohjeistaneen Flynniä.

Vaikka Flynn oli perjantaina syytetyn penkillä valehtelun vuoksi, perimmäinen ongelma eivät ole hänen valheensa vaan venäläisten kanssa käytyjen keskustelujen ajankohta ja sisältö. Flynn pyrki vaikuttamaan kansainväliseen politiikkaan presidentinvaalien ja vallanvaihdon välissä, vaikka siirtymäkauden aikana tulevalla presidentillä ja tämän esikunnalla ei ole oikeutta sekaantua väistyvän presidentin harjoittamaan politiikkaan.

Siksi Kushnerin kannalta on hyvin ongelmallista, jos hänen osoitetaan ohjeistaneen Flynniä.

CNN kertoi torstaina, että Kushner tapasi marraskuussa Muellerin tutkijaryhmän edustajia ja keskusteli näiden kanssa Flynnistä. Newsweekin mukaan on tuskin sattumaa, että Kushner kutsuttiin Venäjä-tutkijoiden puheille vähän ennen kuin julkisuuteen kerrottiin Flynnin saamista syytteistä ja tämän päätöksestä kertoa tietonsa viranomaisille.

Newsweekin haastattelema asiantuntija, 1970-luvun Watergate-tutkinnassa mukana ollut Nick Akerman arvelee, että Venäjä-tutkijat halusivat hienovaraisesti selvitellä Flynnin Kushnerista kertomien tietojen todenperäisyyttä samalla, kun he näennäisesti keskustelivat Kushnerin kannalta harmittomista aiheista. Tämä oli mahdollista vain niin kauan kun Kushner ei tiennyt Flynnin ryhtyneen yhteistyöhön Venäjä-tutkijoiden kanssa.

Flynn sai neuvoteltua tutkijan luopumaan poikansa syyttämisestä.

Flynnin päätös avata suunsa oli Venäjä-erikoistutkinnalle merkittävä edistysaskel, sillä Muellerin aiemmin haaviinsa saamat keskisuuret kalat eivät tiettävästi ainakaan vielä ole lupautuneet kertomaan viranomaisille tietojaan.

Ennen perjantaita yhteistyöhön oli lievemmän tuomion toivossa ryhtynyt ainoastaan yksi Venäjä-tutkinnan syytetyistä, vaalikampanjassa ulkopoliittisen neuvonantajan tittelillä toiminut George Papadopoulos. Hänen roolinsa kampanjassa ei kuitenkaan ollut läheskään niin merkittävä kuin Flynnin.

Kaksi muuta syytettyä, entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort ja hänen yhteistyökumppaninsa Rick Gates, ovat Flynnin lailla tärkeitä vaalikampanjan sisäpiiriläisiä, mutta he ovat kiistäneet kaikki syytteet.

Flynnillä saattaa kuitenkin olla hallussaan myös heitä koskevia tietoja, missä tapauksessa Mueller voi painostaa heitä entistäkin tehokkaammin.

Washington Postin mukaan Muellerin tutkijaryhmä oli uhannut nostaa syytteitä paitsi Flynniä, myös tämän poikaa Michael G. Flynniä vastaan. Lehden nimettömien lähteiden mukaan Flynn sai yhteistyöhalukkuutensa ansiosta kuitenkin neuvoteltua tutkijat luopumaan poikansa syyttämisestä.

Flynn itse sanoi tiedotteessaan ajatelleensa perheensä etua päättäessään puhua viranomaisille.

Trumpin kampanjaväki suunnitteli palkkaavansa Flynn nuoremman auttamaan Trumpin presidenttikauden valmisteluissa tämän voitettua vaalit.

Flynn nuorempi on tullut tunnetuksi poliittisesti motivoitujen perättömien huhujen innokkaasta levittämisestä sosiaalisessa mediassa. Hän levitti vaalien aikaan muun muassa huhua, jonka mukaan Trumpin vastaehdokas Hillary Clinton olisi pyörittänyt lapsiseksibisnestä pizzeriassa.

STT–MARIA ANNALA

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat