Flynn myönsi valehdelleensa – Venäjä-tutkinnassa luuppi nyt Trumpin vävyssä

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltojen presidentin vaalikampanjaväen Venäjä-kytköksiä penkova erikoistutkinta otti perjantaina ison harppauksen eteenpäin, kun presidentti Donald Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja Michael T. Flynn myönsi oikeudessa valehdelleensa liittovaltion poliisille FBI:lle yhteydenpidostaan Venäjän edustajien kanssa. Vain muutamaa tuntia myöhemmin alkoi näyttää siltä, että Venäjä-tutkinta saattaa kaataa seuraavaksi presidentin vävyn ja poliittisen neuvonantajan Jared Kushnerin (kuvassa).

Flynn oli oikeudessa vastaamassa syytteisiin, jotka erikoistutkintaa vetävä Robert Mueller oli nostanut häntä vastaan. Hän myönsi syyllisyytensä ja kertoi pian sen jälkeen tiedotteessa sitoutuneensa yhteistyöhön viranomaisten kanssa.

Syytteiden mukaan Flynn kävi ongelmalliset keskustelunsa venäläisten kanssa erään Trumpille työskennelleen ”erittäin korkea-arvoisen virkamiehen” ohjeiden mukaisesti. Lukuisten amerikkalaisviestinten mukaan kyseinen virkamies on Kushner.

Kushnerin kannalta on ongelmallista, jos hänen osoitetaan ohjeistaneen Flynniä.

Vaikka Flynn oli perjantaina syytetyn penkillä valehtelun vuoksi, perimmäinen ongelma eivät ole hänen valheensa vaan venäläisten kanssa käytyjen keskustelujen ajankohta ja sisältö. Flynn pyrki vaikuttamaan kansainväliseen politiikkaan presidentinvaalien ja vallanvaihdon välissä, vaikka siirtymäkauden aikana tulevalla presidentillä ja tämän esikunnalla ei ole oikeutta sekaantua väistyvän presidentin harjoittamaan politiikkaan.

Siksi Kushnerin kannalta on hyvin ongelmallista, jos hänen osoitetaan ohjeistaneen Flynniä.

CNN kertoi torstaina, että Kushner tapasi marraskuussa Muellerin tutkijaryhmän edustajia ja keskusteli näiden kanssa Flynnistä. Newsweekin mukaan on tuskin sattumaa, että Kushner kutsuttiin Venäjä-tutkijoiden puheille vähän ennen kuin julkisuuteen kerrottiin Flynnin saamista syytteistä ja tämän päätöksestä kertoa tietonsa viranomaisille.

Newsweekin haastattelema asiantuntija, 1970-luvun Watergate-tutkinnassa mukana ollut Nick Akerman arvelee, että Venäjä-tutkijat halusivat hienovaraisesti selvitellä Flynnin Kushnerista kertomien tietojen todenperäisyyttä samalla, kun he näennäisesti keskustelivat Kushnerin kannalta harmittomista aiheista. Tämä oli mahdollista vain niin kauan kun Kushner ei tiennyt Flynnin ryhtyneen yhteistyöhön Venäjä-tutkijoiden kanssa.

Flynn sai neuvoteltua tutkijan luopumaan poikansa syyttämisestä.

Flynnin päätös avata suunsa oli Venäjä-erikoistutkinnalle merkittävä edistysaskel, sillä Muellerin aiemmin haaviinsa saamat keskisuuret kalat eivät tiettävästi ainakaan vielä ole lupautuneet kertomaan viranomaisille tietojaan.

Ennen perjantaita yhteistyöhön oli lievemmän tuomion toivossa ryhtynyt ainoastaan yksi Venäjä-tutkinnan syytetyistä, vaalikampanjassa ulkopoliittisen neuvonantajan tittelillä toiminut George Papadopoulos. Hänen roolinsa kampanjassa ei kuitenkaan ollut läheskään niin merkittävä kuin Flynnin.

Kaksi muuta syytettyä, entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort ja hänen yhteistyökumppaninsa Rick Gates, ovat Flynnin lailla tärkeitä vaalikampanjan sisäpiiriläisiä, mutta he ovat kiistäneet kaikki syytteet.

Flynnillä saattaa kuitenkin olla hallussaan myös heitä koskevia tietoja, missä tapauksessa Mueller voi painostaa heitä entistäkin tehokkaammin.

Washington Postin mukaan Muellerin tutkijaryhmä oli uhannut nostaa syytteitä paitsi Flynniä, myös tämän poikaa Michael G. Flynniä vastaan. Lehden nimettömien lähteiden mukaan Flynn sai yhteistyöhalukkuutensa ansiosta kuitenkin neuvoteltua tutkijat luopumaan poikansa syyttämisestä.

Flynn itse sanoi tiedotteessaan ajatelleensa perheensä etua päättäessään puhua viranomaisille.

Trumpin kampanjaväki suunnitteli palkkaavansa Flynn nuoremman auttamaan Trumpin presidenttikauden valmisteluissa tämän voitettua vaalit.

Flynn nuorempi on tullut tunnetuksi poliittisesti motivoitujen perättömien huhujen innokkaasta levittämisestä sosiaalisessa mediassa. Hän levitti vaalien aikaan muun muassa huhua, jonka mukaan Trumpin vastaehdokas Hillary Clinton olisi pyörittänyt lapsiseksibisnestä pizzeriassa.

STT–MARIA ANNALA

Hyppäisitkö kattoon, jos kuulisit, että avaruudessa on elämää? – Älä tee niin, eivät muutkaan tee

Kuva: Nasa
Eksoplaneetta aurinkonsa elonkehällä taiteilijan näkemyksenä.

Kautta aikojen on kuviteltu, mitä Maapallolla tapahtuisi, jos kuulisimme yhtäkkiä, että avaruudesta on löytynyt elämää. Kuuluisin fantasia lienee Orson Wellesin radiokuunnelma marsilaisista, joka aiheutti valtavan paniikin, koska ihmiset ottivat sen todesta. Sydämellisin fantasia lienee Steven Spielbergin vuonna 1982 ohjaama E.T., jossa maan ulkopuolinen olio ja pikkupoika kohtaavat. Kukaan ei panikoinut.

Jälkimmäisin kuvaelma lienee lähimpänä totuutta, jos fiktio muuttuisi fantasiaksi ainakin, jos on uskominen tähtieteellisen yhdistyksen URSA:n verkkojulkaisua Tähdet ja Avaruus.

– Ihmiskunta suhtautuisi positiivisesti avaruudesta löytyvään elämään, otsikoi T&A.

–  Jos maapallon ulkopuolelta löytyisi elämää, ihmiskunta olisi innoissaan eikä asiasta syntyisi paniikkia. Tähän tulokseen päätyi hiljattain tehty yhdysvaltalainen tutkimus, lehti kertoo..

– Käytännössä niin kauan kuin maapallon on tiedetty olevan vain yksi planeetta muiden joukossa, filosofit ja tutkijat ovat pohtineet Maan ulkopuolisen elämän mahdollisuutta, lehti kirjoittaa.

– Olemme aina myös spekuloineet sitä, millainen vaikutus vieraan elämän löytymisellä olisi yhteiskuntaamme. Varsinaisia tieteellisiä tutkimuksia ihmisten reaktioista on kuitenkin yllättävän vähän.

– Arizonan yliopistossa työskentelevä psykologi Michael Varnum kertoo löytäneensä vain yhden aiemman tieteellisen tutkimuksen, jossa ihmisiltä on kysytty miten he reagoisivat vieraan elämän löytymiseen.

Kaiken lisäksi kyseinen tutkimus oli tehty vuosikymmen sitten.

– On todella paljon todennäköisempää, että törmäämme outoihin itiöihin kuin alieneihin, Varnum näkee. Tästä syystä hän halusi teettää uusia tutkimuksia, joissa selvitetään ihmisten reaktioita mikrobitason elämän paljastumiseen.

Varnumin tutkimusten perusteella ihmiset suhtautuvat lehden mukaan vieraan elämän löytymiseen enemmän positiivisesti kuin negatiivisesti. Ihmiset myös keskittyvät enemmän mahdollisiin hyötyihin kuin riskeihin.

– Uskon, että on lohduttavaa tietää, ettei elämä ole vahinko joka sattui tapahtumaan vain täällä kerran, Varnum näkee.

– Ehkä sen ansiosta tuntisimme olevamme hieman vähemmän hauraita tai hieman vähemmän yksinäisiä laajassa avaruudessa.

Uusi teknologia on tuonut elämän mahdollisuuden lähemmäs kuin koskaan. Uudet menetelmät löytävät elinkelpoisiksi luokiteltavia planeettoja tuon tuostakin. Jollakin niistä on pakko olla elämää. Parhaillaankin kääntyy maasta teleskooppisilmiä kohti uutta.

Viime yö oli jälleen uskollisille odottelijoille herkkää aikaa, koska Nasa ilmoitti merkittävästä löydöstä. No, kovinkaan merkittävänä sitä ei voi pitää elämän löytymisen kannalta, koska kyse oli ”vain” tulikuumasta planeettalöydöstä, jossa ei voi olla ainakaan tuntemiamme elämänmuotoja.

Löytö oli kuitenkin merkittävä kahdella tapaa: Sen teki ensi kertaa Keppler-luotaimen jättiläismäistä datavuorta rouhinut Googlen insinöörien kehittämä tekoäly, jonka avulla epäinhimillisen suuri urakka oli mahdollinen. Löydöksiä tullee lisää, sillä teköäly kykenee ihmiseen verrattuna väsymättä läpikäymään uskomattomia datamääriä, jota avaruusluotain sille jatkuvasti lähettää louhittavaksi.

Venäjän liittoneuvosto vahvisti presidentinvaalien ajankohdaksi maaliskuun 18. päivän

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Toisen näistä miehistä jatko on varma. Vai onko molempien? Ainakin vaalipäivät ovat tiedossa.

Venäjän liittoneuvosto on vahvistanut, että presidentinvaalit järjestetään maaliskuun 18. päivänä, kertoi muun muassa uutistoimisto Tass perjantaina. Liittoneuvosto hyväksyi yksimielisesti ehdotuksen maaliskuun vaalipäivästä.
Presidentti Vladimir Putin ilmoitti viime viikolla aikovansa osallistua vaaleihin itsenäisenä ehdokkaana, ei valtapuolue Itsenäisen Venäjän ehdokkaana. Hän kuitenkin toivoi tukea poliittiselta kentältä uudelleen valinnalleen.

Tämän viikon torstaina pitämässään vuotuisessa lehdistötilaisuudessa Putin kertoi haluavansa jatkokaudelle parantaakseen venäläisten elämänlaatua.

Tassin mukaan yhteensä 23 ihmistä on ilmaissut halukkuutensa osallistua presidentinvaaleihin.

STT, Moskova

 

 

AVAINSANAT

Kova tuomio ex-ministerille 1 700 000€ lahjusten ottamisesta – puolustautui: Luulin laukun sisältävän viinejä

Kuva: Getty Images

Venäjällä lahjuksen ottamisesta syylliseksi todettu entinen talouskehitysministeri Aleksei Uljukajev on tuomittu kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen rangaistussiirtolaan. Lisäksi Uljukajev on määrätty maksamaan 130 miljoonan ruplan eli yli 1,8 miljoonan euron sakot.

Moskovalaisen tuomioistuimen mukaan Uljukajev otti vastaan kahden miljoonan dollarin eli noin 1,7 miljoonan euron lahjuksen öljy-yhtiö Rosneftin johtajalta Igor Setshiniltä.

Tapauksen tutkijoiden mukaan Uljukajev vaati Rosneftilta miljoonalahjusta vastineeksi siitä, että Rosneft voi ostaa enemmistön valtio-omisteisesta öljy-yhtiö Bashneftista. Setshin oli pyytänyt viranomaisia järjestämään Uljukajeville ansan, jossa tämä sai Rosneft-pomolta merkittyjä seteleitä sisältäneen laukun.

Uljukajev on kiistänyt syyllisyytensä. Hän kertoi luulleensa laukun sisältävän kalliita viinejä, joilla yrityskauppaa oli tarkoitus juhlia.

Syyttäjä ei esittänyt oikeudenkäynnissä todisteita, jonka mukaan Uljukajev olisi avannut laukun ja nähnyt rahat. Setshin ei puolestaan saapunut oikeuteen ollenkaan, vaikka hänet oli kutsuttu sinne todistajaksi.

Vankeusrangaistuksen lisäksi syyttäjä on vaatinut Uljukajevia maksamaan 500 miljoonan ruplan (yli 7 miljoonan euron) sakot. Uljukajev on korkea-arvoisin Venäjän hallinnon edustaja, joka on pidätetty Vladimir Putinin pitkään jatkuneen valtakauden aikana.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Putinin ja Trumpin kuuma linja auki – keskustelun pääaiheena Pohjois-Korea

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL Jorge Silva

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump keskustelivat Pohjois-Korean tilanteesta puhelimitse torstaina, kertoi Kreml. Sen mukaan presidentit keskustelivat useiden kriisialueiden tilanteesta, mutta keskittyivät selvittämään Korean niemimaan tilannetta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi aiemmin tällä viikolla, että Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Pohjois-Korean kanssa ilman ennakkoehtoja.

Tillersonin mukaan Yhdysvallat pyrkii edelleen Korean niemimaan rauhanomaiseen ydinaseriisuntaan, mutta ”ensimmäinen tapaaminen voitaisiin järjestää ilman ennakkoehtoja”.

Putin puolestaan sanoi torstaina pitämässään lehdistötilaisuudessa olevansa tyytyväinen siihen, että Yhdysvallat on tietoinen kriisin realiteeteista.

Putinin mukaan kaikkien osapuolten tulisi lopettaa tilanteen kärjistäminen. Putinin mukaan Venäjä ei tunnusta Pohjois-Koreaa ydinasevallaksi.

CNN: Republikaanipoliitikko teki itsemurhan ahdistelusyytösten vuoksi

Yhdysvalloissa republikaanipoliitikon uskotaan surmanneen itsensä ahdistelusyytösten vuoksi, kertoo muun muassa CNN. Kentuckyn osavaltiossa kongressin republikaaniedustajana toiminutta Dan Johnsonia syytettiin teinitytön seksuaalisesta ahdistelusta vuonna 2013.

Johnson löydettiin kuolleena Louisvillestä. Johnsonin uskotaan ajaneen syrjäseudulle ja ampuneen itsensä keskiviikkona, poliisi kertoo WDRB:lle.

Ennen kuolemaansa Johnson julkaisi sosiaalisessa mediassa kirjoituksen, jossa hän kiisti ahdistelusyytökset ja pyysi perhettään pysymään vahvana.

Johnsonin kuolema kirjattiin itsemurhaksi ruumiinavauksen jälkeen torstaina.

Johnsonia seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneen naisen mukaan hän oli väitettyjen tapahtumien aikaan 17-vuotias. Naisen mukaan humalainen Johnson oli suudellut häntä ja kosketellut häntä vaatteiden alta.