Internationellt

FN om Raqqa: ”värsta platsen på jorden”

Bilden är från Aleppo.
Bilden är från Aleppo.
Bilden är från Aleppo.

De strider som pågår för att återta Raqqa från terrorgruppen IS väcker oro bland högt uppsatta inom FN. Det finns fortfarande minst 20 000 civila som sitter fast i staden som nu utsätts för konstant bombardemang och flygräder.

I början av förra veckan dödades 42 civila, däribland 12 kvinnor och 19 barn i en flygräd, enligt nyhetsbyrån AP.

I samband med de hårda striderna för att driva bort IS anklagas den kurdiska-arabiska rebellalliansen SDF, som stöds av USA, för att inte vidta tillräckliga åtgärder för att undvika civila dödsoffer. Sedan i juni har hundratals civila dödats, enligt en rapport från Amnesty International.

SDF har ansvaret för att ta fram koordinater för de USA-ledda luftangreppen, men grova felräkningar har lett till att både soldater från SDF och civila har dödats.

Jan Egeland, som är FN-sändebudet Staffan de Misturas särskilda rådgivare, mötte nyligen journalister i Genève och talade om den komplexa situationen i Raqqa där IS omringar staden och använder civila som mänskliga sköldar.

Han påpekar att skillnaden mellan Raqqa och Aleppo, eller andra belägrade områden, är att FN inte har någon kontakt med de som kontrollerar aktuella områden i Raqqa.

– Här finns ingen kommunikation, och det verkar som en medveten politik att hindra människor att fly samtidigt som de används som mänskliga sköldar. Jag kan inte tänka mig ett värre ställe på jorden än dessa fem stadsdelar i Raqqa, säger Jan Egeland.

Fler än 260 000 som tidigare har lyckats ta sig ur staden har fått hjälp vid någon av de femtio olika platser där bistånd levereras. Men inne i staden är situationen dyster och Jan Egeland säger att det är mycket svårt att bistå lokalbefolkningen.

Att strider mellan styrkor lojala med regeringen och IS har intensifierats i staden Dayr al-Zor (Deir Ezzor) har också väckt oro, eftersom minst 90 000 människor finns kvar i staden.

Fredsförhandlingar om Syrien har genomförts i Genève, Ankara och Astana. Nästa förhandling kommer att ske i Kazakstan, men har skjutits upp till mitten av september. Säkerhetsrådet kommer att träffa FN-sändebudet Staffan de Mistura i dag onsdag för att få en uppdaterad bild av situationen i landet.

Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa