Internationellt

FN vänder sig till investerare för att finansiera hållbarhetsmål

Foto: Pixabay
FN-huset i New York.

För att nå verkliga framsteg i arbetet för de globala hållbarhetsmålen kommer det att krävas stora ekonomiska satsningar. Nu har FN:s generalsekreterare bildat en allians med högt uppsatta näringslivsföreträdare, med målet att öka de privata investeringarna.

IPS

Arbetarbladet

 

Den nya gruppen, kallad Global Investors for Sustainable Development, GISD, beskrivs av FN som ”den första av sitt slag” och består av 30 företagsledare från olika delar av världen.

 

Vid ett ministermöte nyligen tackade FN-chefen Antonio Guterres medlemsländerna för de utfästelser de kommit med i samband med de toppmöten som hölls i september. Men han påpekade samtidigt att det fortfarande saknas mycket stora resurser i kampen för att uppnå de globala målen för en hållbar utveckling.

 

– För att uppnå verkliga framgångar måste finansieringsunderskottet täckas, sade Antonio Guterres.

 

Och det är inga små summor det handlar om, då underskottet uppges ligga på många biljoner kronor om året.

 

FN:s generalsekreterare har samtidigt påpekat att även FN gröna klimatfond behöver stärkas ekonomiskt, då målet är att fonden ska kunna finansiera klimatåtgärder i utvecklingsländer för motsvarande 100 miljarder dollar om året. Vid en givarkonferens som hölls i Paris i slutet av september utlovade 27 av världens rika länder en betydligt lägre summa än så.

 

Antonio Guterres har varit tydlig med att om utveckling fortsätter på samma sätt som nu så kommer det inte gå att uppnå de globala hållbarhetsmålen.

 

Det är mot den bakgrunden som FN-chefen nu har vänt sig mot näringslivet med förhoppningen att kunna öka investeringarna.  Navid Hanif, som är chef för finansiering för hållbar utveckling vid FN:s kontor för ekonomiska och sociala frågor, säger till IPS att den allians som nu har bildats består av företagsledare som är beredda att arbeta för att snabbt och kraftigt öka näringslivets satsningar för att skapa en hållbar utveckling.

 

Han påpekar att alliansens medlemmar i ett pressmeddelande slagit fast att arbetet för att nå hållbarhetsmålen går för långsamt och att mer måste göras för att öka investeringarna.

 

– Alliansen har även bildats som ett svar på det faktum att om inte finansieringarna och investeringarna från den privata sektorn ökar – inklusive från stora banker, pensionsfonder och andra investerare – så kommer inte de globala målen att uppnås. Det som finns tillgängligt från offentliga källor är inte tillräckligt, säger Navid Hanif till IPS.

 

Nyligen kritiserades FN av en grupp civila organisationer som hävdade att världsorganisationen i samband med toppmöten gett plats för representanter för multinationella företag – samtidigt som de marknadsbaserade modeller dessa företag står bakom snarare har förvärrat de globala kriserna.  Men Navid Hanif framhåller i stället att många näringslivsrepresentanter i allt högre grad börjat inse att deras egna framgångar är djupt sammankopplade med en hållbar utveckling, där både ekonomiska och sociala frågor är centrala.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE