Internationellt

FN varnar för fullständig humanitär katastrof i Afghanistan

Foto: Sriyantha Walpola/IPS
FN varnar för en snabb ökning av hungern och nöden, samt en massflykt från det krisande Afghanistan.

FN begär nu en rekordsumma på 4,4 miljarder dollar till hjälpinsatser i Afghanistan och för afghanska flyktingar under året. Detta för att undvika en hotande humanitär katastrof i det krisdrabbade landet.

IPS

Arbetarbladet

 

 

FN-organen OCHA och UNHCR samt deras partnerorganisationer varnar för en snabb ökning av hungern och nöden, samt en massflykt från det krisande Afghanistan.

 

På tisdagen kom FN med en begäran om stöd på motsvarande närmare 40 miljarder kronor. Det uppges vara den största summa som hittills har begärts för humanitära hjälpinsatser i ett enskilt land.

 

Omvärlden är perplex och funderar på hur man ska reagera. Under tiden hotar en fullskalig humanitär katastrof”

 

FN:s humanitära chef Martin Griffiths påpekar vid en presskonferens att händelseutvecklingen i Afghanistan har gått mycket snabbt på senare tid – och att detta fått stora konsekvenser för det afghanska folket.

 

– Omvärlden är perplex och funderar på hur man ska reagera. Under tiden hotar en fullskalig humanitär katastrof, säger Martin Griffiths.

 

Målsättningen med de resurser som nu begärs är att kunna bistå med hjälp till 23 miljoner människor i landet, samt till 5,7 miljoner afghanska flyktingar som befinner sig i grannländerna Iran, Pakistan, Turkmenistan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Resurserna behövs bland annat för vårdinsatser och utdelning av mat.

 

Sedan talibanerna tog makten i augusti förra året har Afghanistans redan svaga ekonomi drabbats mycket hårt – och det har blivit allt svårare för befolkningen att få sina grundläggande behov tillfredsställda.

 

Maktövertagandet innebar ett plötsligt stopp för många av de biståndsinsatser som stora delar av befolkningen är beroende av. Fattigdomen har förvärrats ytterligare av att landet drabbats av en av de värsta torkorna i historien – och sedan av en ovanligt kall vinter. Hela 23 miljoner människor uppges nu riskera akut hunger.

 

Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingkommissariat UNHCR, säger att det internationella samfundet nu måste agera.

 

– Detta för att förhindra en katastrof som inte bara skulle förvärra lidandet utan också driva på antalet flyktingar både inom landet och i hela regionen, säger Filippo Grandi och betonar att det handlar om en kris som påverkar hela regionen.

 

Enligt Martin Griffiths kommer det också att krävas investeringar som gör det möjligt för de afghaner som befinner sig på flykt att kunna återvända till sina hem.

 

Det har uttryckts en viss oro över att talibanerna skulle få kontroll över de hjälpinsatser som behöver genomföras i landet. Men Martin Griffiths betonar att resurserna kommer att gå direkt till de samarbetsorganisationer som är verksamma i landet.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE