Internationellt

FN:s människorättschef: Trumps medieattacker kan trigga våld

Joachim Kasten
Joachim Kasten
Joachim Kasten

FN:s människorättschef Zeid Ra’ad al-Hussein kritiserar Donald Trump för hans behandling av journalister. Han ser allvarligt på attackerna som han menar kan leda till våld.

USA:s president Donald Trump har både under sin presidentvalskampanj och sedan han tillträtt gått till angrepp mot medier och anklagat bland annat New York Times och CNN för att sprida falska nyheter.

– Det är ganska häpnadsväckande att upptäcka att pressfriheten – som inte bara är en grundsten i den amerikanska konstitutionen utan även något som USA har försvarat i alla år – nu angrips av presidenten själv, sade Zeid Ra’ad al-Hussein vid en presskonferens nyligen.

Han förklarade att han ser allvarligt på attackerna som han menar kan trigga till våld. Kritiken kommer efter att Donald Trump kritiserat medierna för att förvränga hans uttalanden om alt-right-demonstrationerna i Charlottesville i augusti. Under ett möte i Phoenix, Arizona, den 22 augusti gick presidenten ännu en gång till attack mot medierna. Bland annat kallade han journalister för ”oärliga människor”.

Zeid Ra’ad al-Hussein menar att det kan röra sig om uppvigling.

– Att vid ett stort möte tala om journalister som väldigt dåliga människor – du behöver inte tänka långt för att inse vad som kan drabba journalister, säger han.

Han hänvisar till händelsen i maj när den republikanske politikern Greg Gianforte i Montana misshandlade Guardians reporter Ben Jacobs. Han varnar för konsekvenserna av sådan ”demonisering av pressen” runt om i världen.

Kambodjas regering har hotat att vidta åtgärder mot utländska och inhemska medier som bedriver föga smickrande rapportering. Som inspirationskälla anförs USA:s president Donald Trump.

– Yttrandefrihet kan endast tillåtas inom lagens ramar och ta hänsyn till nationella intressen och fred, sade den kambodjanska regeringens talesperson Phay Siphan tidigare i år.

– Vi kommer bara att se fler sådana fall, varnar Zeid Ra’ad al-Hussein.

Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa