Norden

FNSU-veteraner träffades på Bommersvik

Jonatan Wikström
Henrik Helenius (till vänster) och Christer Ahlén var två av de veteraner som deltog i mötet på Bommersvik. Utan att ens känna till varandras existenser engagerade de sig redan i tonåren på 1960-talet i den socialdemokratiska ungdomsrörelsen i Finland respektive Sverige. Och bägge gjorde senare fackliga karriärer. Som av bilden synes tycks även klädsmaken vara en förenande länk.

Det är roligt att se så mycken erfarenhet samlad på en gång. Med de vänliga orden hälsade Diyar Cicek deltagarna i Föreningen Nordisk socialdemokratisk ungdoms FNSU veteranträff i Sverige välkomna.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

 

Cicek som är förbundssekreterare för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund SSU påminde samtidigt om att hans organisation med sina cirka 20 000 medlemmar är inte bara Sveriges utan också Nordens största politiska ungdomsförbund.

– Störst blev vi då vi efter ett gediget arbete lyckades höja vårt medlemstal, framhöll Cicek.

Föreningen Nordisk socialdemokratisk ungdom, tidigare Förbundet Nordens socialdemokratiska ungdom, är som redan namnet säger en samlingsorganisation för de socialdemokratiska ungdomsförbunden i Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island, samt på Åland, Färöarna och Grönland. Organisationen har sedermera utvidgats till att omfatta även Estlands och Litauens unga socialdemokrater.

I slutet av november arrangerade FNSU en veteranträff för de ungdomspolitiker som varit aktiva på 1970-talet och som haft förtroendeuppdrag inom organisationens ledning. Ett tjugotal veteraner samt några representanter för dagens unga socialdemokratiska generation hade mött upp på träffen som hölls på det anrika kurscentret Bommersvik, idag ett fristående aktiebolag öppet för alla, men som tidigare varit förbundsskola för SSU ”där den unga arbetarklassen skulle fostras för att vara med och bygga upp välfärdslandet Sverige”.

Lisa Nåbo som numera är ordförande för SSU ansåg i sin hälsning till deltagarna att det är en myt att de unga inte skulle bry sig om politik. Något som tydligt märktes under det svenska riksdagsvalet i höst som väckte många ungas intresse.

– Men dagens unga vet också att de tillhör den första generationen som kommer att få det sämre än sina föräldrar, sade Nåbo.

Hon konstaterade att både Vänsterpartiets organisation Ung vänster och den rödgröna vänstern i valkampanjen var bättre på att kasta skit på socialdemokraterna än de borgerliga. Samtidigt påminde hon om att både moderaterna, kristdemokraterna och sverigedemokraterna har en solklar majoritet bland dagens unga väljare.

– Dagens ungdom har vuxit in i ett businesstänkande och ett aktiesparande och är mer individualistisk än tidigare, sade Nåbo.

Martin Kolberg med sin bakgrund bland annat som sekreterare för norska Arbeidernes ungdomsfylking AUF gladde sig åt att igen se så många gamla nordiska vänner från ungdomsrörelsen.

– På bara några sekunder är vi igen på samma våglängd som för många decennier sedan.

Kolberg framhöll att man aldrig för glömma att politiken är till för människorna.

– Ingenting är bestående och politik är att ständigt ta upp nya frågor.

– Har vår generation som nu är i sextio- och sjuttioårsåldern klarat av att ta vara på det socialdemokratiska arvet, frågade sig Kolberg.

– Jag menar att svaret är ja, sade han genast, eftersom vi hittills lyckats upprätthålla det socialdemokratiska välfärdssamhället i Norden. Socialdemokratins uppgift är nämligen att se till att samhället är till för alla. I alla våra nordiska länder har man accepterat kapitalismen. Men man har inte accepterat fattigdomen.

Martin Kolberg ansåg dessutom att den nordiska socialdemokratin snabbt måste bli den ledande kraften inom miljö- och klimatpolitiken.

– Det är en förutsättning för att bevara välfärdssamhället, underströk han.

Finn Larsen med bakgrund i Danmarks socialdemokratiske ungdom DSU noterade att deltagarna representerade femtio års erfarenhet. Han var också mycket nöjd med det färska folketingsvalet i Danmark.

– Med ett väljarstöd på över 27 procent gjorde de danska socialdemokraterna sitt bästa val på över tjugo år. Orsaken ligger i att vi förde fram konkreta problemställningar som är viktiga för löntagarna.

När det gällde dansk invandrarpolitik poängterade Larsen att man inte kan behandla den utan att beakta hur de danska löntagarna ser på saken.

Larsen konstaterade att de danska vänsterpartierna i valet fick en majoritet på ett mandat i det danska folketinget.

– Socialdemokraternas ledare och nuvarande statsminister Mette Frederiksen försöker dock få till stånd en livskraftig regering genom att samarbeta med det liberal-konservativa partiet Venstre som förlorade stort i valet. Om det ska lyckas kan man inte säga i dagens läge. Men något tyder på att det är möjligt, sade Larsen.

Larsen menade dock att de danska väljarna har stort förtroende för socialdemokraterna.

– Dessutom vann Danmarks socialdemokratiske ungdom det senaste skolvalet.

Christer Ahlén som varit aktiv inom SSU och som bland annat jobbat vid Nordens fackliga samorganisation framhöll att man aldrig får glömma att det i år kommer att finnas en miljon människor som någon gång under året är arbetslösa.

– Förändringarna på arbetsmarknaden leder till nya förutsättningar för det fackligt-politiska samarbetet.

Ahlén konstaterade att de svenska socialdemokraterna i riksdagsvalet gick framåt i delar av Östermalm i Stockholm där det finns både välbärgade och välutbildade människor.

– Dom vill ha humanism och på det är det inget fel. Men hur ska socialdemokraterna samtidigt nå dem som är lägst ner på klasstrappan, undrade Ahlén.

Folke Sundman som på 1970-talet var generalsekreterare för finländska Socialdemokratiska ungdomens centralförbund SNK, numera Socialdemokratisk Ungdom, berörde Finlands ansökan om medlemskap i Nato.

– Den avgörande orsaken till att Finland nu vill bli Natomedlem är att Putin totalt raserat det begränsade men ändå lilla förtroende som funnits i Europa. Efter Putins direkta bedrägeri kommer det att vara svårt att få Ryssland tillbaka till det europeiska samarbetet, ansåg Sundman.

Jonatan Wikström som är nyvald ordförande för Finlands svenska unga socialdemokrater FSUD framhöll att militärindustrin är en av de största miljöbovarna som finns.

– Vi behöver ett starkt nordiskt samarbete inom Nato både för nedrustningen och för klimatet, sade Wikström.

Leif Holländer som för fyrtio år sedan var aktiv inom Ålands socialdemokratiska ungdom oroade sig över militariseringen. Han undrade också varför kapitalismen blivit så oerhört stark i Sverige.

– De som äger mycket är verkligen mycket rika i Sverige.

Holländer talade även om klimatpolitiken.

– Man kan inte hjälpa klimatet om man inte kan fördela resurserna rättvist.

Utöver de djuplodande diskussionerna hade arrangörerna ordnat med en ”nostalgisk kamratfest” i den såkallade Erlandervillan på Bommersvik. Namnet kommer från att det var här Sveriges mångårige statsminister Tage Erlander och hans hustru tillbringade sina pensionärsår.

Gissa om det var många gemensamma minnen och senare livsöden som här nystades upp de nordiska kamraterna emellan.

Henrik Helenius

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE